Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Zagyvamenti Természetvédelmi Terület

További információ
A Jászfelsőszentgyörgyöt és Jászberényt összekötő úttal szinte párhuzamosan halad természetes medrében a Zagyva folyó, melynek két partján található a Zagyvamenti Természetvédelmi Terület.
A Zagyva valamikor a Hajtán keresztül folydogált Farmos felé, Tiszaalpár környékén pedig az Alföld fő folyójába torkollott. Tíz-tizenkétezer évvel ezelőtt megváltozott az eredeti folyásirány, amikor Jászberény térségében süllyedések alakultak ki. Ennek során a folyó eltérő medreket hozott létre és a Tarnával egyesülve új mocsárvilágot alakított ki a Jászság közepén. Az ártér egy része természetvédelmi terület, amely őrzi a régi állapotokat, a turjánrétek mellett ecsetpázsitos réttársulákkal, öreg fűzfákkal és hatalmas jegenyékkel, feketenyárfákkal találkozhatunk. A Zagyvamenti Természetvédelmi Terület állatvilága szintén változatos, élnek itt őzek, vadnyulak, sünök és hosszú orrú erdei cickányok, illetve olyan gerinctelenek, mint az éti csiga, a szongáriai cselőpók vagy az orrszarvú bogár.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...Közeli látnivalók
Jászberényi Állat- és Növénykert
A Jászberényi Állat- és Növénykertben helyszűke miatt elsősorban kistestű állatokkal lehet találkozni. 
Részletek

Jászberényi Ferences kolostor és templom
A jászberényi Ferences templom 1472-ben épült fel gótikus stílusban, a barokk kolostort pedig az 1700-as évek első harmadában emelték.
Részletek

Jász Múzeum
A jászberényi Jász Múzeum kitartóan őrzi a jász múlt írásos és tárgyi emlékeit.
Részletek

Hamza Múzeum
A jászberényi Hamza Múzeum 1995-ben nyitott meg. Az állandó kiállítások alapja a Hamza házaspár hagyatéka.
Részletek

Hajta-mocsár Természetvédelmi Terület
A Hajta-mocsár 117 hektáros védett területe a Jászság egyetlen olyan reliktuma, amely a hajdani mocsárvilág emlékét őrzi.
Részletek