Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Zagyvamenti Természetvédelmi Terület

További információ
A Jászfelsőszentgyörgyöt és Jászberényt összekötő úttal szinte párhuzamosan halad természetes medrében a Zagyva folyó, melynek két partján található a Zagyvamenti Természetvédelmi Terület.
A Zagyva valamikor a Hajtán keresztül folydogált Farmos felé, Tiszaalpár környékén pedig az Alföld fő folyójába torkollott. Tíz-tizenkétezer évvel ezelőtt megváltozott az eredeti folyásirány, amikor Jászberény térségében süllyedések alakultak ki. Ennek során a folyó eltérő medreket hozott létre és a Tarnával egyesülve új mocsárvilágot alakított ki a Jászság közepén. Az ártér egy része természetvédelmi terület, amely őrzi a régi állapotokat, a turjánrétek mellett ecsetpázsitos réttársulákkal, öreg fűzfákkal és hatalmas jegenyékkel, feketenyárfákkal találkozhatunk. A Zagyvamenti Természetvédelmi Terület állatvilága szintén változatos, élnek itt őzek, vadnyulak, sünök és hosszú orrú erdei cickányok, illetve olyan gerinctelenek, mint az éti csiga, a szongáriai cselőpók vagy az orrszarvú bogár.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...