Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

A babák kedvenc sportja, a víz alatti úszás

2022. 11. 22. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Úszás
A babaúszás mélyíti a szülő-gyermek kapcsolatot, erősíti immunrendszerüket, fejlődnek izmaik, nyugodtabban alszanak, ezért érdemes már 3 hónapos kortól kipróbálni, amikor még nyitott szemmel csodálkoznak rá a babák a víz alatti világra.

Mikortól javasolt elkezdeni?

A babaúszást 3 hónapos kortól lehet elkezdeni, mert a baba ekkorra megkapja a legfontosabb védőoltásokat, és a köldökcsonkja teljesen begyógyul. Az újszülöttek legalább 3, de leggyakrabban 6-7 hónapos korukig reflexszerűen zárják el külső orrnyílásaikat és szájukat, ha az arcukat víz éri. Ez a bizonyos búvárreflex akadályozza meg, hogy vizet nyeljenek le vagy lélegezzenek be. Számukra a merülés egy már korábban jól megszokott közegben történő mozgást idéz fel, hiszen az anyaméhben is hasonló élményben volt részük. Számukra hatalmas öröm ez a kötöttségek nélküli mozgás, ahol nem korlátozza őket a gravitáció nehézsége.
Azok a picik, akik elmúltak egy évesek, és már nincsen búvárreflexük, három és fél éves korig szoktak járni. Nekik már nem a merülés a cél, hanem az önmentés kialakítása, játékos vízhez szoktatás, és az úszás előkészítése.

Miért jó a babaúszás?

A babaúszás jótékony hatással van az idegrendszer, a mozgáskoordináció, a logikai készség, a beszédkészség fejlődésére is. A gyermeknek pozitív élményei lesznek a vízzel, és e bizalom mértéke az alapja annak, hogy a baba a vízzel való érintkezésben örömét lelje. Erősíti az izmokat, ízületeket, edzi a légzőrendszert és a keringést. A rendszeresen „úsztatott” babák étvágya nő, alvásuk nyugodtabbá, mélyebbé válik, immunrendszerük erősödik, testük megtanul alkalmazkodni a hőmérséklet-változásokhoz. Nő a tüdőkapacitás, erősödnek a gerinc melletti tartóizmok, a kar-és lábizmok. A csemetéket új, a megszokottól eltérő hang- fény- és tapintási ingerek érik, így fejlődik térlátásuk és tömegérzékük.
Néhány helyen létezik olyan továbbfejlesztett változata is a babaúszásnak, mely kimondottan jótékony hatású dongaláb, csípőficam és születési sérülés esetén.

Hogyan mélyíti a kapcsolatot a szülőkkel?

A víz a közeg, amely egy sor olyan ingert hordoz, amelyek az érzékelés minden területét érintik. Ez még kiegészül a szoros testi érintkezéssel, amely a kisbaba és szülei között erős bizalmi kapcsolatot alakít ki. A foglalkozások tudatosan erősítik az anya-gyermek kapcsolatot, elmélyül a kölcsönös egymásrafigyelés, és segítik a gyermek fejlődését, különösen a személyiség, a szocializáció és a mozgás terén. A gyereknek meg kell bíznia teljes mértékig a szülőben, így még erősebb kötelék alakul ki kettejük között.

A babák kedvenc sportja, a víz alatti úszás
Fel lehet készülni erre otthon?

Az uszoda látogatására már az otthoni fürdetésnél fel lehet készíteni a babákat. Otthon lehetőleg a nagykádas fürdetést részesítsük előnyben. A víz hőmérséklete kb. 31 – 32 °C-os legyen, melynek fokozatos eléréséhez alkalmazható az úgynevezett “hidegfolt technika”.
Ez abból áll, hogy a babát a fürdőkádba ültetjük, a lehető legtávolabb a vízcsaptól! Nyissuk ki a hidegvizes csapot és kb. 5-8 másodpercen keresztül engedjünk vizet a kádba. A csapot elzárva a csap alatt keletkezett és szinte egy területen maradt hidegvíz foltba lassan húzzuk bele a gyereket. Amikor érezzük, hogy a baba a víz hőfokkülönbségét megérezte, lassú köröző mozdulattal a baba testét keverőkanálnak használva keverjük össze kétféle hőmérsékletű vizet. Ezáltal a megszokottnál hűvösebb, de a baba számára a hidegfolt után melegebbnek ható fürdővizet kapunk. Néhány nap alatt így 2-3 fokos hőmérséklet csökkenés is elérhető.

Mire vigyázzunk?

Ha fertőző vagy lázas a baba, nem szabad elvinni a foglalkozásra. Babaúszáshoz, bébik vízhez-szoktatásához, vagy babás családi vízi programokhoz mindenképpen szükséges egy, az ÁNTSZ által ellenőrzött vízminőségű, vízforgató rendszerrel ellátott vagy szakszerűen, klórmentes, bababarát anyagok felhasználásával fertőtlenített medence.
A kicsik nem szobatiszták, ezért az erre a célra kialakított úszópelenkát vagy úszóbugyit kell beszerezni a számukra, hogy ne kerülhessen a medence vizébe széklet vagy vizelet. Ajánlatos az órákat úgy beépíteni a napirendbe, hogy közvetlenül előtte ne kapjon enni a baba, nehogy a mozgás "bukással", hányással járjon. Ha sápadt, erőtlen, lila a szája, akkor ki kell vinni a vízből, gyöngéd dörzsöléssel, masszírozással át kell melegíteni.
Forrás: babaszoba.hu, babauszas.hu

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...