Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Hogyan javítja az úszás a helytelen testtartásokat és a gerinc betegségeit?

2023. 11. 08. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Úszás
Szakszerű úszógyakorlatokkal csökkenthetjük a gerincbetegségek tüneteit és a fájdalmakat, sok esetben eredményesen gyógyíthatjuk a helytelen testtartást, felerősíthetjük a szárazföldi gyakorlatok hatásfokát, erősíthetjük az izomzatot.

Laposhát

A lapos hát deformitás a legtöbb esetben a gerincferdülés kísérő jelensége, mely a csigolyák elfordulása miatt alakul ki a háti szakaszon. Kisízületi fájdalom, illetve a gerinc bizonyos szakaszainak túlterhelése alakulhat ki, ha nem kezeljük és enyhítjük a fájdalmat.
A mellúszás, a gyorsúszás és ezek variációi vízisúlyzóval, illetve ellenállással végrehajtva fokozottabban erősítik a mellkas izomzatát, a vállövet és a hátizmokat, elősegítve az „izomfűző” és a helyes testtartás kialakítását. Az izomfűző a gerinc mentén elhelyezkedő mélyhátizomzat és általában az egész mellkas és a törzs izomzatának megerősítését jelenti. A pillangóúszás, a hullámszerű delfinmozgás az ágyéki szakasz mély hátizmait erősíti. Ajánlott még a gyorsúszó lábtempó, miközben egy deszkát a mellkas alatt tartunk, a levegővételt pedig előre emelt fejjel végezzük. Hasznos még a mell-, gyors-, pillangó kartempó, miközben a bokák között vízisúlyzó van.
Mellúszás

Kypholordosis, azaz kypholordotikus hát

Hasonló a hanyag tartáshoz, a váll előreesett, a lapockák szétcsúsztak, a háti gerincszakasz fokozottan hajlított. Kialakulásának oka a hát-, has- és farizmok, valamint a hát szalagrendszerének gyengesége. A betegségnél az izomgyengeség az izmok kötöttségével együtt jelentkezik. A hátúszás a hasizmokat, a gyorsúszó lábtempó a farizmokat erősíti, ami segít a csípőt normál helyzetbe visszabillenteni. A lábtempó végrehajtásánál figyeljünk arra, hogy a combunkat ne húzzuk a has alá, a gyors- és a mellúszó lábtempót ne kiemelt fejjel végezzük. A leginkább ajánlott úszásnem a hátúszás, amit vízisúlyzóval is végezhetünk. Kipróbálhatjuk a hason és háton gyors-, hát lábtempót forgásokkal, miközben a levegőt háton vesszük.

Lordosis, lordotikus hát

Ágyéki lordosisról akkor beszélünk, amikor a gerinc természetes görbületénél jelentősebb a görbület a deréki szakasznál. Ilyenkor látható C-alakot vesz fel a gerinc a has irányába húzódva, és a has kitolódik. A tartáshiba kialakulása olyan funkcionális problémák eredménye, mint a gyenge és kötött ágyéki hátizomzat, a gyenge és megnyúlt hasizomzat és a gyenge far és lábizomzat.
A gyorsúszó lábmunkánál a felfelé irányuló mozgás közben a közegellenállás legyőzésére a nagyfarizom intenzíven összehúzódik, a comb felfelé irányuló mozgásába a térdhajlító izmok is bekapcsolódnak. Ezen izmok felerősödése segít visszabillenteni a csípőt normál helyzetébe. A rendszeres hátúszásnál a csípő kedvező helyzetbe kerül, a hátizomzat megerősödik. Jót tesz a hasonfekvés gyorsúszás lábtempóval, a háton mell lábtempó pároskarú hátúszással, valamint az oldalúszás gyors kartempóval.

Kyphosis, azaz domború hát vagy Scheuermann-kór

A háti kyphosis nagyobb a normálisnál, mely gyakran lehúzódik az ágyéki gerinc felső részére is. A medence hátrabillen, ennek következtében a hátsó combizmok és csípőfeszítő izmok rövidülnek, az előreesett vállak miatt a mellkasizmok, vállberotátor izmok zsugorodnak, a hosszanti hátizmok megnyúlnak. A Scheuermann-féle betegségre jellemző a hát fájdalmassága, ami súlyos, akár munkaképtelenséget okozó mértékű lehet. A fájdalmat a testmozgás, a hosszas álldogálás vagy ülés egyaránt fokozhatja.
A legmegfelelőbb úszásnem a vállak fellazítására és a mellizmok nyújtására a hátúszás és azok kombinációi. Végrehajtása során a mellkas kedvező helyzetbe kerül, így nagyobb lehetőség van a háti szakasz korrekciójára. Ha vízisúlyzót is használunk, erősen fejleszthetjük a hátizomzatot. Ajánlott a hátúszó lábmunka, miközben felváltva nyújtózunk karunkkal, vagy magasban tartjuk, esetleg a tarkón. Emellett nem árt még a mellúszó lábtempó, miközben a deszkát magunk előtt tartjuk.

Scoliosis, azaz gerincferdülés

Általában a gyors testi növekedés idején jelentkezik, 7-9, ill. 12-15 éves életkorban. A gerinc oldalirányú elgörbülését a csigolyák tengelyük körüli elcsavarodása kíséri, mely a háti szakaszon bordapúp, az ágyéki szakaszon kóros gerinc melletti elődomborodás kialakulásához vezet. Fontos feladat az izomfűző kialakítása a törzsön, amely a gerincet középen megtartja. Ha az elváltozáshoz bordapúp is társul, hanyagoljuk a gyakori gyorsúszást, mert a púp jobban kiemelkedhet. Legfőképp a hátúszás, a körbeúszás és az oldalúszás javasolt gerincferdülés esetén.
Folyamatos hátúszó lábtempó mellett az egyik kart húzzuk a vállhoz, a másik karral pedig nyújtózzunk. Jobb karral végezzünk egykarú hátúszást, miközben a bal kar magastartásban van, majd cseréljük meg a karokat. Ajánlott még a pároskarú hátúszás mell lábtempóval. Folyamatos gyorsúszó lábtempó esetén a bal kart magas,- a jobb kart mélytartásban tartsuk. Felváltva váltogassuk a gyors- és hátúszó lábtempót. Az oldalúszást próbálhatjuk delfin, mell lábtempóval, gyorsúszó karral. Gyorsúszó lábtempóval úszva, jobb kézzel gyorsúszó kartempóval, bal kézben vízisúlyzóval, ugyanezt fordítva.

Spondylolysis, azaz csigolyaívszakadás

Az egymás felett lévő csigolyákat a csigolyaíveken lévő alsó és felső ízületi felszínek által alkotott kisízületek kötik egymáshoz. A spondylolysis a csigolyaív megszakadását jelenti. Ez a legtöbbször tünet és problémamentes, hiszen a szalagrendszer önmagában is igen erősen rögzíti a csigolyákat. Megszakadásuk rontja a gerinc stabilitását, és lehetővé teszik, hogy a felül lévő csigolya a hasüreg felé csússzon.
A legfontosabb feladat az ágyéki szakaszon az izomfűző kialakítása, a hasizom erősítése, és a további romlás megakadályozása. Az elváltozást korrigálni csak műtéttel lehet, de a panaszokat úszással is csökkenthetjük. A hátúszásnál a csípő kedvező helyzetbe kerül, a tartós hátúszások a hasizmokat és hátizmokat, a gyorsúszó lábtempó pedig a farizmokat erősíti, ami segít a medencét középhelyzetben tartani. A csavarúszásokat mindenképp mellőzzük, mert deréktáji fájdalom jelentkezhet. Ami javasolt, az a pároskarú hátúszás mell lábtempóval, vagy hanyattfekvés delfin lábtempóval. Oldalúszás esetén bal kézben vízisúlyzót tartva, jobb kézzel gyorsúszó kartempót alkalmazzunk, majd cseréljünk oldalt.
Forrás: Somogyiné Kuti Ilona: Gyógyúszás

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...