Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Kell egy új úszónadrág!

2021. 07. 17. 14:11
Forrás: termalfurdo.hu
Úszás

Ugye, hogy kell egy új úszónadrág? Vagy inkább kettő, ha már itt tartunk. A kérdés eldöntéséhez legelőször is bányásszuk elő a szekrény mélyéről a tavalyi (khm, tavalyelőtti…) fürdőnadrágunkat, és több pontján is ellenőrizzük vizuális és fizikai mintavételezéssel, hogy nem zabálta-e meg az idő – no és a tengeri só meg a napsütés – vasfoga. Finoman szólva is kínos lenne, ha a teljes strandközönség előtt érne minket meglepetés a vízből kilépve a kitágult gumírozás vagy a szitává vékonyodott fürdőnaci miatt.

Még nyaralás előtt szerezzük be

Mindenképp még a nyaralás előtt érdemes beszerezni az új úszónadrágo(ka)t, ezzel több legyet is ütünk egy csapásra:

  1. Nem a frekventált nyaralóhelyek közismerten csillagászati árain jutunk hozzá.
  2. Nem kell a nyaralóhelyek közismerten szánalmas választékából a legkevésbé gáz darabra fanyalodnunk.
  3. Nem az üzletek meg a bazársor járásával kell töltenünk azt az időt, amit kellemes strandolással is tölthetnénk.
  4. Nagyobb eséllyel meg fogjuk találni az alkatunknak, ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelő darabot.

Az itthoni jól ismert üzletekben könnyen felmérhetjük a kínálatot, de igazából még ki sem kell hozzá otthonról mozdulni: a webáruházak választékából akár egy jó hideg sör mellől pár kattintással beszerezhetjük a leginkább nekünk való darabokat. Csak ne felejtsük el pontosan megmérni a derékbőségünket (a sör után).

 

Szempontok úszónadrág választásához

 

És miért is kell kettő úszónadrág?

Vagy három… Ha vízparti nyaralást tervezünk, mindenképpen kell minimum egy váltás, és ez a minimál verzió. Egyrészt a vesénk és a derekunk kifejezetten díjazni fogja, hogy nem vizes alsóban ücsörgünk folyton. Másrészt pedig a fürdőnacit nem árt kimosni úszás után, akárhol is fürdünk: sem a tengeri só, sem a homok és az algák, de valójában a klóros vagy termálvíz sem tesznek jót a nadrág anyagának és gumírozásának, mindegyiktől hamar tönkremennek. És ráadásul ha igazán profik akarunk lenni, másfélét használunk a vízi sportokhoz, mint a parton sörözéshez – nem feltétlen esztétikai okokból (bár persze az sem megvetendő), hanem a praktikum miatt. A fazonoknál mindjárt mutatjuk is, melyik kinek és mihez előnyös.

 

 

Úszónadrág fazonok

Alapvetően három fő férfi fazon van a piacon: a fecske, a boxer és az úszó short, ez többféle hosszal.

 

Fecske fazonú úszónadrág

Ez a klasszikus fazon elasztikus anyagból készül, combkivágásánál is gumírozott, derekában pedig a gumi mellett többnyire zsinór is segíti a kényelmes és biztonságos rögzítést. Ideális esetben elöl van egy kis bélése, és időnként egy kis belső zsebecskét is elrejtenek benne. Mivel testhez simuló és rugalmas, ezért kényelmes viselet, úszáshoz is kifejezetten ajánlott – legalábbis ha jó a méret és ha nem nyúlt még agyon. Ma ugyan nem számít igazán trendinek, de a klasszikus ízlésűek nyugodtan maradjanak ennél a fazonnál, nem fogják megbánni. A nagyméretű férfiaknak szintén ajánlható, csak arra azért érdemes figyelniük a választásnál, hogy a hasi rész ne lógjon rá csúnyán.

 

Boxer fazonú úszónadrág

Retro stílust idéző, és még mindig trendi a boxer fazon, mely szintén elasztikus és testhez simuló, ám van egy kis szára, és többnyire a dereka is enyhén magasított. Kényelmes úszáshoz és a parton heverészéshez egyaránt, és még egy sörre is bátran le lehet ülni benne. Ugyanakkor nagyon rafinált, mert a testre simuló szabás meglehetősen kihangsúlyozza az alakot – ezért ezt a fazont elsősorban a sportos alkatúaknak ajánljuk. Tapasztalatunk szerint a túl vékony és a testes alakon egyaránt előnytelenül mutat, szóval inkább ne erőltessük.

 

Fecske és boxer úszónadrágok
Fecske és boxer úszónadrágok

 

Úszó short

Ahogy a nevében is benne van, ez egy rövidnadrág fazonú, buggyosabb fürdőnaci, amely ennek megfelelően nem is streccsanyagból készül. A többnyire poliészter, olykor vízlepergető anyagot belül általában hálós béléssel látják el, derekát gumival és zsinórral is lehet szabályozni. Vannak rövid szárú változatai, amit bármilyen alkatra ajánlunk: kis és nagyméretű férfiak is nyugodtan hordhatják, pocak esetén egyedül a derékvonalra érdemes odafigyelni vásárlásnál. A hosszabb, szörfnadrágnak is nevezett fazonok viszont nem igazán előnyösek sem a túl sovány, sem a testesebb, rövid lábú férfiakon, ezt inkább a magas, kisportolt alkatra ajánljuk. Az úszó shortok előnye, hogy a parton bármilyen programhoz vagy sporthoz is viselhető, kényelmesen bő, és nem mellékesen több zseb is van rajta. Úszáshoz viszont nem ideális, különösen a hosszú fazon okoz problémákat: a vízben felpuffad, kijőve pedig rálapul az emberre. Ha fürdéshez szeretnéd használni, válaszd a rövid short fazont, az ráadásul minden testalkaton jól mutat.

 

Úszó shortok
Úszó shortok

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...