Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Medence építés házilag, lépésről lépésre

2023. 02. 13. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Úszás

A pandémia idején sok tekintetben megváltozott az élet és az emberek hozzáállása is a különböző dolgokhoz. Amikor a szállodák, uszodák, játszóházak és egyéb közösségi terek bezártak, és nagyon sokan az otthoni munkavégzésre kényszerültek, sokan kezdtek el nagyobb hangsúlyt fektetni saját otthonuk átalakítására.

Hogy kényelmesebb, komfortosabb, élményekben gazdagabb legyen az otthonlét. Így egyre többen döntöttek úgy, hogy saját medencét építenek.

 

Saját wellness otthon

Aki saját medencét szeretne, először is rendelkeznie kell az ehhez szükséges területtel. Amikor a területet nézzük, ne csak a medence területét vegyük figyelembe, hanem azt is, hogy a medencéhez szükség van szűrőrendszerre, tehát a gépészetnek is kell hely, és minden oldalról megközelíthető kell legyen és persze ne feledkezzünk meg a létráról sem. A medenceépítés következő lépése a föld eltávolítása, kiemelése.

Ami többféle módon is történhet, akár saját magunk is elvégezhetjük egy mini kotrógéppel. Arra kell ilyenkor figyelni, hogy a kész medence nem nyúlhat 50 centiméternél magasabban a föld felszíne fölé.

Az épített medencéknek stabil alapra van szükségük. Acélhálók és beton a következő lépés tehát, egy bizonyos méret felett érdemes ezt is szakemberre bízni, akik betonszivattyúval és vibrátorral is rendelkeznek. Az aljzatbeton ideális vastagsága húsz centiméter, a dupla vasszerelés pedig abban játszik szerepet, hogy a beton bírja a terhelést, amit a víz tömege okoz.

A betonozás után pedig, csakúgy, mint bármilyen más alap esetén, meg kell várni, míg kiszárad a beton. Közben védeni kell az esőtől és a túl gyors kiszáradásról is. Ha megvan az alap, jöhetnek a medence falai. Ezzel kapcsolatban is több lehetőség van, ha kész, acélkád medencét vásárolunk, akkor más lépések következnek.

De magunk is felépíthetjük a medence falait, porocell építőelemből és zsalukőből is akár. Ide kerülnek a befúvók, lámpák, az ellenáramoltató, a masszázs- és egyéb élményelemek. Vegyük figyelembe, hogy a tápvezetékeknek és a vízelvezető csöveknek szükségük lesz a helyre, ezt később tudjuk majd kifúrni.

A belső falak vakolása után következhet a külső falak vakolása, majd a szigetelés, erre a legjobb a bitumen. A talajból felszálló vízzel szemben is védelmet nyújt, és ne feledkezzünk meg a bitumen védelméről sem, amit a drénlemez nyújt majd, így a kövek, külső behatások ellen is védve lesz a medence.

A következő lépés pedig a vízvezeték szerelés, ez a bejövő és a kimenő csöveket takarja, fontos az is, hogy megfelelő legyen a rögzítésük. A csövek nyomvonala mentén ezután érdemes homokkal vagy kis szemcséjű kaviccsal feltölteni a területet, így ugyanis a nagyobb, élesebb kövek nem tudják megsérteni a vízvezetékeket.

Ezután a föld feltöltése következik, ezt érdemes 30-40 centis rétegekben megtenni és rétegenként döngölni.

A medence belső falát ezután le kell burkolni, ami történhet fóliával is. A medence fóliázásnál arra kell törekedni, hogy minél kevesebb legyen az illesztési felület és az ütköző. Végül következhet a víz betöltése és ezzel kész is lett a saját medencénk, ha pedig hosszútávra tervezünk, érdemes lehet valamilyen fedésről is gondoskodni.

Aminek a körüljáró burkolatának kialakításáról is gondoskodni kell. Ezt a burkolatot már a medence tervezésekor érdemes kiválasztani, lehet WPC, mészkő, térkő, műfű és pázsit is.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...