Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

A Balaton környékének legszebb várai és közeli fürdőik

2018. 08. 23. 20:07
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
A legszebb Balaton-környéki várakat az északi parton találjuk, népszerű kirándulóhelyek, melyek közül van, amelyikbe villám csapott, van ahova a hadifoglyokat gyűjtötték. Keressük meg a legközelebbi strandokat, ahol a kirándulás után végre csobbanhatunk.

Szigliget

750 éves múltra tekint vissza Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, amely a Balaton északi partján a vulkanikus hegy kúpján emelkedik 230 méteres magasságban. Legkorábbi részei a kettős torony között építtetett palotaszárny és az azokat övező kőfalak voltak - ezeket a pannonhalmi bencések építették 1260-1262 között. A török hódoltság után a vár elvesztette harcászati jelentőségét. A Habsburgok pusztították el, felrobbantván falait, a Rákóczi-szabadságharc idején már használhatatlan volt. Köveit elhordták az újraépülő falu házainak építéséhez. A vártól 5 km-re a badacsonytördemici Herczeg Ferenc Strandon lehet csobbanni a nagy kirándulás után, ami a gyerekek kedvence lesz.
A Balaton környékének legszebb várai és közeli fürdőik

Sümegi vár

A Sümegi Vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült. IV. Béla király parancsára a veszprémi püspök emeltette a sümegi hegyen. II. Rákóczi Ferenc irányította kuruc szabadságharcban, és 1705-től a felkelők fontos bázisának számított, majd elhanyagolták. A Balaton-felvidék legjobban helyreállított középkori kővárában minden nyáron színpompás várjátékokkal idézik fel az egykori vitézek életét. Autóval 20 percnyi távolságra a balatonedericsi Községi Strandfürdő családbarát szolgáltatásokkal, fövenyes partszakasszal és szolid árakkal várja a strandolókat, akik pihenésre vágynak a várlátogatás után.
A Balaton környékének legszebb várai és közeli fürdőik

Csobánc

Csobánc vára a 13. században épült 376 méter magas hegyen, Veszprém megyében található, és ma már csak várromként funkcionál. A Gyulaffy család építtette saját birtokaik védelmére a tatárjárás után. 1491-ben, Mátyás halála után az osztrákok megtámadták a dunántúli várakat, így Csobáncot megerősítették. 1709-ben került császári kézbe a vár, ekkor kezdődött meg robbantásos rombolása. 1722-ben már, mint romot említik csak. Többek között Kisfaludy Sándor és Vachott Sándor is elragadtatással írt a vár látványáról. 10 km-re a vártól, 3 hektáros természetvédelmi területen fürdőzhetünk a badacsonytomaji strandon, ahol röplabdázni, kosárlabdázni, focizni is lehet, de kipróbálhatjuk a kajakozást és a vízibiciklit is.
A Balaton környékének legszebb várai és közeli fürdőik

Csesznek vára

A bakonyi várak közül az egyik legimpozánsabb a tatárjárás utáni évtizedekben épült cseszneki vár. A Rákóczi-szabadságharc idején a várban lőszer- és élelmiszerraktár működött, de hadifoglyok gyűjtőhelye is volt. 1708-ban a császári hadak hiába ostromolták, de 1709-ben sikerült bevenniük. A várral 1820-ban egy villámcsapás okozta tűzvész végzett, majd pedig fokozatosan romlásnak indult, de a régészeknek azért elég összefüggő részt sikerült megőrizniük. 1947-ben itt forgatták a Valahol Európában című filmben látható vár külső felvételeit. 1 órányi autóútra a legközelebbi strand a balatonfűzfői Tobruki strand, ahol a fokozatosan mélyülő part miatt a gyerekek is biztonságosan fürdőzhetnek, vagy játszótéren játszadozhatnak.
A Balaton környékének legszebb várai és közeli fürdőik

Kinizsi-vár, Nagyvázsony

A magyar középkor egyik nevezetes erődítménye a nagyvázsonyi Kinizsi-vár. A Vezsenyi család építette a XV. század elején, hogy innen tudják ellenőrizni a Budáról Itália felé vezető főutat. 1472-ben a várat Kinizsi Pál kapta meg, aki átépíttette és korszerűsítette. 1709-ben a labancok birtokába kerül, katonai jelentősége ezután már fokozatosan csökkent; az uradalom börtönéül használták lassan pusztuló épületeit. Lakótornya ma múzeumként működik. Negyedórányi autóútra Balatonakali strandján pihenhetünk a vár megmászása után, ami fürdőzőknek és horgászoknak egyaránt kellemes kikapcsolódást nyújt.
A Balaton környékének legszebb várai és közeli fürdőik

Képek forrása: wellnesskastely.hu (nyitókép), miejsca.moto-opinie.info (2. kép), mariaut.hu (3. kép), blog.turafuggo.hu (4. kép), www.csesznekivar.hu (5. kép), www.szeretlekmagyarorszag.hu (6. kép)
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem