Aktuális akciók
Tavaszi akciókTavaszi akciók

Ausztria meseszép kastélyai

2018. 07. 03. 19:50
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Közép-Európa legnagyobb várkastélya, 2600 helyiséggel rendelkező épületegyüttes, egy világörökségi helyszín, vagy egy festői vízi kastély? Vajon melyik lehet Ausztria legszebb vára, vagy kastélya?

Schönbrunni-kastély

Európa egyik legmutatósabb, és Ausztria legnagyobb barokk épületegyüttese a bécsi Schönbrunn. A telek 1569-ben került a Habsburgok birtokába, 1743 után Mária Terézia teljes mértékben átalakíttatta. Történelmi jelentőségének, egyedülálló épületegyüttesének és pompás berendezésének köszönhetően az UNESCO világörökségi helyszíne, évente másfél millió látogatója van. A kastélyban összesen 1.441 helyiség található, berendezése rokokó stílusú, parkjában lenyűgöző kutak, szobrok, emlékművek, fák és virágok találhatók, de Állatkertje is világhírű.
Ausztria meseszép kastélyai

Hofburg

1918-ig a reneszánsz Hofburg volt a Monarchia politikai központja, egykori császári palota, tulajdonképpen egy épületegyüttes. Egyszerűen csak Burgnak szokás nevezni. Monumentális, tekintélyt sugárzó épületegyüttese évszázadok óta az osztrák főváros egyik dísze. Ma a Nemzeti Könyvtár és a Sissi Múzeum is itt kap helyet, valamint a csodálatos Szent Mihály-szárny, amelynek 50 méter magas kupolája az épület leglátványosabb eleme, és a Spanyol Lovasiskola. A sok helyen átjárható épületegyüttesben 18 épületrész, 54 lépcsőház, 26 folyosó, 19 udvar és 2600 helyiség található.
Ausztria meseszép kastélyai

Seeschloss Ort

A Salzkammergut vidékének legrégebbi épülete, a Traunsee partján fekvő hangulatos Gmunden városának szélén található. Festői fekvésű, apró szigeten áll Ort vízi kastélya, ahova 123 méter hosszú fahídon átsétálva lehet eljutni. Az Orth-lovagok XII. századi uradalmi kastélyaként szerepel okiratokon, 1483 óta a Habsburg család tulajdona volt, ma már a városé a romantikus árkádos udvarokkal épített, csodálatos panorámás várkastély. A város központjával összekötő parti korzó az egyik leghangulatosabb sétány Ausztriában.
Ausztria meseszép kastélyai

Riegersburg

Riegersburg vára az ausztriai Stájerországban a város fölé 200 méterrel magasodó vulkanikus sziklára épült középkori vár, 1122 óta. Legegyszerűbb, ha felvonóval közelítjük meg. 108 szobájából 25 kivételével az összes látogatható, és 3 állandó kiállításnak ad helyet. A boszorkánymúzeumban a 17. századi életbe nyerhet betekintést a látogató. A környék a boszorkányperek híres központja volt a középkorban, a hírhedt feldbachi boszorkányper a közelben zajlott, melynek 95 máglyán elégetett elítélt esett áldozatul. 1822-ben Johann Josef von Liechtenstein vásárolta meg, azóta is a család tulajdonában van.
Ausztria meseszép kastélyai

Hohensalzburg

Európa egyik legnagyobb középkori kastélyát a 11. században kezdték építeni, Salzburg városának ékköve, ahogy a város fölött 506 méteren magasodik a Festungsberg hegyen. Évente turisták millióit vonzza a Mozart-városba. Vasárnaponként 11:45-kor fúvószene harsan fel a trombitatoronyból. Ezeken a napokon még a belvárosban is jól lehet hallani a barokk fanfárok és ünnepi nyitányok hangjait. A kilátás a magasan a város fölött trónoló vár falairól, bástyáiról leírhatatlanul káprázatos, mögöttünk pedig az Alpok csipkézett hegyláncának, az Untersbergnek a látványa mesébe illő.
Ausztria meseszép kastélyai

Kreuzenstein

A 12. században épült román stílusban Kreuzenstein vára Alsó-Ausztriában a Duna völgye felett, Leobendorfban. A tökéletes állapotú erődítménybe szakadékon átívelő hídon léphetünk be, és indulhatunk egy hamisítatlan középkori időutazásra az alig több mint százéves álomvárba. Már 50 éve szolgál filmek helyszínéül, forgattak már itt komédiát, drámát, sorozatot és horrort is. A kápolna a vár egyik legfigyelemreméltóbb része, de lenyűgöző látványt nyújtanak a gótikus oltár és a mozaik ablakok is. A fegyvergyűjtemény Ausztria egyik legnagyobb privát középkori gyűjteménye.
Ausztria meseszép kastélyai

Képek forrás: eridar.sk (nyitókép), viennasightseeing.at (2. kép), itinari.com (3.), voyages.michelin.fr (4.), goelles.at (5.), salzburg-burgen.at (6.), tapeciarnia.pl (7.)