Aktuális akciók
Tavaszi akciókTavaszi akciók Pünkösdi ajánlatokPünkösdi ajánlatok Május 1-i ajánlatokMájus 1-i ajánlatok További ajánlatok

Hét étel, amelyet muszáj megkóstolni a fürdővárosok környékén

2017. 07. 09. 09:09
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Az országot járva az ember igyekszik mindent átélni a különböző tájegységek kínálta élményekből. Szeretnénk megnézni a látványosságokat, kirándulni a legszebb helyeken, megmártózni a legjobb helyi fürdőkben és megkóstolni a helyi ételeket. Utóbbihoz adunk most egy kis segítséget, választottunk hét ételt, amelyet mindenképpen érdemes megkóstolni e hat térségben járva.

Zalakaroson jár az egy tál dödölle

A dödöllét sokan, sokféleképpen készítik az országban, de azt mondják, hogy amit Zala megyében készítenek, az az igazi. Nagyon laktató és semmiképp sem kalóriaszegény étel, amelyet régen a szegények eledeleként tartották számon. Szinte mindennap fogyasztották, olcsó alapanyagai minden háztartásban ott voltak. A dödölle krumpliból és búzalisztből gyúrt masszából készült. A gombócokat zsírban pirított hagymával és tejfölözve tálalják. Zalában sok helyen a dödölle mellett krumpligánicának is hívják, mert régebben kukoricából készítették.

A Hortobányon és Hajdú-Biharban már a slambuc a menő

A dödöllénél eggyel gazdagabb étel a „keleti végeken” készülő slambuc, amely egy tésztából és krumpliból készülő, szalonnával ízesített pásztorétel. Hajdú-bihari tájjellegű étel, valószínűleg a Hortobágyon készíthették először. Ha Debrecenben, vagy Hajdúszoboszlón fürdőzünk, mindenképp keressünk egy helyi ételeket kínáló éttermet, ahol kipróbálhatjuk az autentikusan bográcsban készülő eledelt. A slambuc többféleképpen is készíthető, általában apróra vágott szalonnát használnak, zsiradékban lebbencstésztát pirítanak, hagymát és paprikát fonnyasztanak, pirospaprikát, majd burgonyát tesznek hozzá és vízben összefőzik. Később teszik hozzá a tésztát és a paradicsomot, de kolbásszal is gazdagítható. Tálalás előtt tepertővel szórják meg.

Megéri a kitérő a lillafüredi pisztrángos felé

Nem sok régió van az országban, ahol olyan különleges halat kínálnak, mint a Bükkben, Lillafüred mellet. Ha Miskolctapolcán fürdőzünk, mindenképpen iktassuk be a lillafüredi pisztrángtelep és a hozzá tartozó pisztrángsütöde felkeresését, de a hely olyan jó, hogy akár Egerből is megér egy kisebb kirándulást. Az ómassai útról megközelíthető pisztrángtelep nevezetessége, hogy természetes körülmények között, szabadban álló medencékben tenyésztik az őshonos, nemes pisztrángot. A telep sütödéjében a vendégek által kiválasztott halat kívánságra helyben meg is sütik, de füstölt pisztráng is rendelhető. Aki egyszer kipróbálta a hangulatos, erdei teraszon elfogyasztott friss sült halat, biztosan sokszor visszatér még ide.

Ha Szabolcs, akkor töltött káposzta

A töltött káposzta vagy alföldi nevén „szárma” vagy Erdélyben „takart” a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele.  Különféle változatai ismertek a török, az orosz és egyes ázsiai konyhákban is. A balkáni népek törököktől átvett alapétele zsenge szőlőlevélből készül. Létezik böjtös változata is, amikor a káposztát hús helyett gombával vagy kásával töltik meg; a kása lehet kukorica, árpa vagy köles is. Az étel első magyar leírása 1695-ben, a Tótfalusi-szakácskönyvben jelent meg, legtöbben a szabolcsi változatot részesítik előnyben, így Nyíregyháza környékén fürdőzve mindenképpen rendeljünk egy adaggal. Egyszerre nagyobb mennyiséget szoktak készíteni belőle, mert több napon át fogyasztható, sőt közben nő az élvezeti értéke.

Kóstoljunk horvát specialitásokat Harkányban

A Harkányi Gyógy- és Termálfürdőben járva sokan tesznek kisebb kirándulást Horvátország felé is. Ha a jellegzetes horvát ételekre, a jó kis sültekre és salátákra várunk, nem kell utaznunk, több harkányi étterem is kínál nagyon finom, hagyományos horvát ételeket. A csevapcsicsa a horvátok büszkesége, a jó esetben háromféle húsból, disznóból, marhából és bárányból készített, szivarra emlékeztető húsokat leggyakrabban nyers hagymával és ajvárral kínálják, ami egy paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített fűszeres krém. A pljeskavica szerb eredetű étel, de az egész régióban, így Horvátországban is igen kedvelt. A mi fasírtunkhoz hasonló formájú pogácsát szintén többféle hús felhasználásával készítik, ami általában marhahús, bárány- és sertéshús. Sült vagy tört krumplival kínálják, de gyakorta tálalják pitában. Ehhez a húshoz is jól illik az ajvár és a kaymak, ami a tejfölhöz hasonlatos krém.

Hungarikum: a szegedi halászlé

Régi vita a magyarok között, hogy a szegedi vagy a bajai halászlé finomabb. Mindkét hallének megvannak a maga sajátosságai és hagyományai. A Tisza- és a Duna-parti település életében is meghatározó szerepet játszottak folyók, és azok élővilága folyamatos megélhetést biztosított a lakosoknak. Szegeden vagy Szolnokon járva, a helyi fürdők kényelmét élvezve semmiképp ne hagyjuk ki a tiszai halászlé élményét sem. A klasszikus tiszai hallé a fehérhúsú halakból, a ponty fejéből, farkából és hagymából készülő alaplé készítésével kezdődik, majd a passzírozás után a felöntött alaplébe kerül a só, a piros paprika, s a pontyszeletek.  A Tiszai halászlé, amellett, hogy jellegzetes étele a Tisza-mentének, maga a továbbélő halászhagyomány. Az alapanyagok tekintetében szigorúan őrzi az ősi halászkultúrát, ugyanakkor a természetes ízfokozónak tekinthető alaplé használatával mindenki számára élvezetes étel.

Esztergomból csak egy ugrás Párkány és a knédli

Nagyon sokan, ha a Dunakanyar környékén járnak, szívesen tesznek egy kis kerülőt Szlovákia felé a sör és a knédli kedvéért. A knédlit legtöbbször a Duna innenső partján, Esztergomban vagy Komáromban is remekül készítik, de ha valaki autentikus ízekre vágyik, érdemes átsétálnia a Mária Valéria hídon. A knédli tésztája nem is sokban különbözik a kenyértésztától. Lágyságát az adja, attól lesz kéreg nélküli a kenyér, hogy nem sütőben, hanem gőzben nő nagyra, lesz levegős, könnyed. A knédlit egyes források szerint már a 19. század közepétől készítették és népszerűsége azóta is töretlen. Legtöbbször sült, omlós disznóhús és párolt káposzta társaságában láthatjuk a szlovák és a cseh éttermekben. A puha knédli tésztája nagyon jól magába szívja a szaftot, mártást, így sültekhez, vadasan készült húsokhoz, pecsenyékhez, pörköltekhez, illetve magában, szósszal kínálják, és természetesen többféle változata ismert. A legkedveltebb a zsemlés knédli, ami a zsemlegombóchoz hasonlít, csak kelt tésztából készül, és tésztájához apró kockákra vágott, pirított zsemlekockát adnak.

Szóljon hozzá