Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Hogyan készül az érvényes végrendelet?

2024. 03. 19. 09:33
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs

Az életünk során gyakran szembesülünk olyan döntésekkel, amelyek meghatározzák jövőnket és hagyatékunk sorsát. Az végintézkedés kérdése különösen fontos terület, ahol tisztában kell lennünk a rendelkezésünkre álló lehetőségekkel. Ebben a cikkben a végrendelet főbb tudnivalóit és annak érvényes elkészítési módját mutatjuk be.

A végrendelet

 

A végrendelet a végintézkedés egyik formája. Egy olyan egyoldalú jognyilatkozat, amelyben a nyilatkozó magánszemély azt határozza meg, hogy halála után ki vagy kik váljanak vagyona jogutódjává. Az örökhagyó szabad belátása szerint alakíthatja ki a tartalmát, hiszen így lesz alkalmas a végakaratának közvetítésére, azonban egy minimális törvényi korlátozás erre is vonatkozik. Végrendelkezni csak személyesen lehet, vagyis nem lehet képviselő közreműködését igénybe venni.

 

A magyar öröklés szabályai szerint az örökhagyó hagyatéka elsősorban, amennyiben létezik végrendelettel száll az örökösre. Amennyiben nem született végrendelet, a törvényes öröklés rendje érvényesül.

 

Milyen formában tehető a végrendelet?

 

A végrendelet lehet

 • írásbeli
 • vagy szóbeli.

 

Közvégrendelet

Azt a végrendeletet, amelyet az örökhagyó közjegyző előtt tett, közvégrendeletnek nevezzük. Kötelező ilyen formában megtenni a végrendeletet, például, ha az örökhagyó vak, írástudatlan vagy a 14. életévét be nem töltött korlátozottan cselekvőképes kiskorú.

A közjegyző által készített végrendelet közokiratnak minősül, és az alaki érvényességére a közjegyzői okiratok érvényességére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

 

Írásbeli magánvégrendelet

Magánúton kétféleképpen is elkészíthetjük a végrendeletet. Megírhatjuk saját kezűleg vagy mással is megírathatjuk. Az írásbeli magánvégrendelet érvényességének fontos feltétele, hogy csak olyan nyelven lehet megtenni, amelyet a végrendelkező megért és amelyen írni (sajátkezűleg írt végrendelet esetén) és olvasni (más által írt végrendelet esetén) tud.

 

Az írásbeli magánvégrendelet érvényessége a következő feltételek teljesülésétől függ:

 • A készítésének ideje megfelelően szerepel az okiratban.
 • Sajátkezűleg írt végrendelet esetén az elejétől a végéig a végrendelkező írta és aláírásával ellátta.
 • Amennyiben más írta le a végrendelkező végakaratát, azt az örökhagyó két tanú jelenlétében aláírta vagy magáénak ismerte el, és a végrendeletet a tanúk is aláírták.

 

A sajátkezűleg vagy más által írt végrendeletet a végrendelkező aláírta és a közjegyzőnél személyesen letétbe helyezi. Ehhez az is szükséges, hogy az okiraton legyen feltüntetve, hogy végrendeletnek minősül. A dokumentum lehet nyílt, de lehet zárt irat is.

Fontos megjegyeznünk, hogy írásbeli magánvégrendelet gyorsírással vagy bármilyen egyéb jel- vagy számírás alkalmazásával érvénytelenséget von maga után. Amennyiben ilyen jelek felhasználásával készül a végrendelet, érvénytelennek fog minősülni és a törvényes öröklés rendjének szabályai fogják meghatározni a hagyaték sorsát.

 

Szóbeli végrendelet

A szóbeli végrendelkezés lehetősége egy kivételes eset: csak olyan személy számára lehetséges, aki életét fenyegető olyan rendkívüli helyzetben van, amelyben számára lehetetlen, hogy írásban fogalmazza meg végakaratát. Szóbeli végrendeletet tehet például az a személy, aki baleset következtében életveszélyes állapotba került vagy az intenzív osztályon részesül ellátásban.

 

A szóbeli végrendelet akkor lesz érvényes, ha:

 • a végrendelkező szóban teljes terjedelemben előadja a végakaratát,
 • két tanú együttesen jelen van,
 • egyidejűleg kijelenti, hogy a szóbeli nyilatkozata az ő végrendelete,
 • illetve a tanúk által ismert nyelven hangzik el a végrendelet.

 

Tippek az érvényes végrendelethez

Végrendeletet  élethelyzetünktől és szándékainktól függően három formában tehetünk, mind a három típusra speciális érvényességi szabályok és feltételek vonatkoznak. A legfontosabb szabályok, amiket be kell tartanunk, a legtöbb esetben a következők:

 • Tartalmazza azokat az adatokat, amelyek alapján beazonosítható az örökhagyó személye!
 • Tartalmazzon vagyoni rendelkezést, örökösnevezést, vagyis egyértelmű és beazonosítható módon jelölje meg azt a személyt, akit örökösünkké szeretnénk tenni.
 • Szerepeljen rajta a keletkezésének helye és ideje.
 • Több lapból álló végrendelet esetén minden lapot folyamatos sorszámmal jelöljünk!

 

Szerzi segítség

A Szerzi oldalán kényelmesen és egyszerűen intézkedhetünk az öröklési jogi ügyeinkkel, mivel a platformon elérhető végrendelet okosdokumentum segítségével gyorsan rögzíthetjük végakaratunkat. Amennyiben bizonytalannak érzi magát vagy jogi kérdése merülne fel, online jogi tanácsadás keretében konzultálhat az oldalon regisztrált ügyvédek egyikével.

 

 

Kép forrása

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...