Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Képeken a leghihetetlenebb vízparti házak

2023. 04. 20. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Mikor az építészet és a víz találkozik egymással, abból mindig valami különleges születik, legyen az egy formás bungaló a Norvég-tenger partjainál, vagy egy tojás alakú öko-lakóhely az Egyesült Királyság egy kikötőjében, esetleg egy szokatlan stílusú Arab-tengerre néző minimalista villa Indiában. A kreativitásnak nincs határa!

Pole ház, Ausztrália

Ausztrália legtöbbet fotózott, ikonikus házának építését több tényező is nehezítette kezdetben, ezért döntöttek amellett, hogy magasra építik. A ház az óceán mellett, egy 13 méteres oszlop tetején áll és egy híd köti össze a szárazfölddel. Hatalmas üvegablakaiból csodálatos panoráma nyílik az óceánra, így aki kibéreli a fényűző helyet, a kandalló mellől is a hatalmas hullámokat figyelheti, ami talán olyan érzés lehet, mintha a ház is vele együtt mozogna.
Képeken a leghihetetlenebb vízparti házak

Tulia ház, Kenya

Egy lenyűgöző, 3 hektáros telken található Alberto Morell által tervezett kenyai Tulia ház, mely Dalton néven is ismert az építkezés megbízója Helen Dalton után. Leglátványosabb része mindenképpen az a közel 10 méter széles lépcsősor, amely egy merülőmedencében végződik. A lépcsőn felsétálva lélegzetelállító látvány tárulhat elénk, mintha egyenesen az ég felé sétálnánk, előttünk pedig az Indiai-óceán hullámait halljuk. Belső terében mahagónifa ajtók, és faragott mozaikdíszítések találhatók, de az épület kialakításnál nagyon fontos volt az is, hogy a szuahéli építészet legtöbb jellemzője megvalósuljon a kivitelezés során.
Képeken a leghihetetlenebb vízparti házak

Manshausen üdülőközpont, Norvégia

2015-ben a Stinessen mérnöki iroda hozta létre Norvégiában ezeket a romantikus kabinokat a Steigen-szigeteken a vízpart mellett. Négy, üvegfalú, full panorámás díjnyertes, dizájner bungaló várja az ide látogatókat a Norvég-tenger partjainál, benne fából készült kádak vannak, melyekből leírhatatlan a látvány, főleg amikor megjelenik a sarki fény felettünk. Az üdülőhelyet úgy próbálták megtervezni, és kivitelezni, hogy figyelembe vették az időjárási viszonyok mellett a szigeten fekvő régi parasztházak és kőbányák stílusát, így ebbe a hangulatba illeszkednek a szállásnak szánt kis házikók. A környéken túrázásra, síelésre, de horgászásra, és búvárkodásra is van lehetőség.
Képeken a leghihetetlenebb vízparti házak

Watershed ház, Egyesült Államok

2000 hektáron elterülő Montana farmon a Yellowstone-folyó torkolatánál építették fel 2013-ban a Watershed házat az Egyesült Államokban. Minden ablakból kilátás nyílik a vízpartra, a ház alapzata is vízre épült, kicsit megemelve ezzel a padlószintet, és figyelembe véve az ár-apály váltakozását, lehetővé téve a víz természetes áramlását, hullámzását. Szinte fából készült az egész 3600 m2-es épület, kialakítását pedig a környék csodálatos gejzírjei, forró forrásai és vad élővilága inspirálta.
Képeken a leghihetetlenebb vízparti házak

Pole Pass Menedék, Egyesült Államok

Az Egyesült Államok picike szigetén, San Juan-on épült 2013-ban Olson Kundig tervei alapján a sűrű erdős, nyugodt csendes-óceáni vízparton a Pole Pass szállás, amit kifejezetten azok a vendégek vesznek igénybe, akik teljesen el akarnak vonulni a világ elől, eltűnni picit mindenki elől. Konyhájából, szobáiból lenyűgöző panoráma nyílik az óceáni szigetvilágra. Formavilága teljesen beleolvad a környezetbe, átveszi a természet elemeit, és nem tűnik ki természetellenes módon. Melegebb évszakokban kinyitható, elhúzható ablakai lehetővé teszik, hogy teljesen beleolvadjon a környezetbe.
Képeken a leghihetetlenebb vízparti házak

Tojásház, Egyesült Királyság

Az egyedülálló, lebegő tojás alakú, újrahasznosítható lakóhelyet 2013-ban tervezte PAD stúdió, a SPUD Group és Stephen Turner. Nem szerettek volna nagyon beavatkozni a Beaulieu folyó élővilágába, sőt, az ott fellelhető madarak tojásai inspirálták a formát. A picike, 6 méter hosszú, 2,8 méter széles cédrusfából készült önellátó, minimalista kabinban van hely egy függőágynak, egy kis tűzhelynek, íróasztalnak, tetőablaknak, melyből fantasztikus érzés lehet nézni esténként a csillagokat.
Képeken a leghihetetlenebb vízparti házak

Cliff villa, India

Dél-Indiában, Kerala városában 2010-ben építették fel a tökéletes panorámájú, Arab-tengerre néző 1400 m2-es tengerparti nyaralót. Minimalista stílusa nem feltétlen illeszkedik az indiai kultúra megszokott építészeti stílusába, de épp ettől olyan különleges. A belső tervezésnél azonban már megjelennek az indiai motívumok is. Egy kókuszültetvény kellős közepén terül el egy szikla szélén, medencéjét pedig úgy tervezték, hogy egybeolvadjon a végtelen tengerrel. A meredek lejtőn való kialakítás azért volt fontos, mert így lelassíthatja a forró trópusi levegő áramlását. A Londonban élő ügyfél hétvégi háznak használja a villát.
Képeken a leghihetetlenebb vízparti házak
Képek forrása: greatoceanroadholidays.com.au (2.), metalocus.es (3.), archdaily.com (4.), theculturetrip.com (5.), brickandwonder.com (6.), archdaily.com (7.), archdaily.com (8.)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...