Közép-Európa jótékony sóbányái

2018. 07. 26. 19:45
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Európa legnagyobb só tartaléka, 120 méter mélyen lévő templom és kórház, esetleg sós időutazás? Közép-Európa számtalan különleges sóbányát rejt, ahol látogatók ezrei gyógyultak már ki légúti megbetegedéseikből, emellett az attrakciókból sincs hiány.

Termálfürdő tipp: A só gyógyító erejét itthon számos fürdőben is élvezhetjük. Kattintson, ha kíváncsi, mely helyeken: Sószoba a fürdőben.

Wieliczkai-sóbánya, Lengyelország

Lengyelország és a világ egyik legrégebbi sóbányája a Wielicka. Egy lengyel bányaorvosnak köszönhetjük azt a felismerést, miszerint a sós porral teli levegő gyógyítja a légzőszervi betegségeket. Megfigyelte, hogy azok a bányászok, akik sóbányában dolgoznak, nem szenvednek a tüdőbajtól. Ez az oka annak, hogy a Krakkó melletti Wieliczkában megalapították a Salt Spa-t, 1958 óta kezelik itt az asztmát, a különböző légúti megbetegedéseket, allergiákat.
Közép-Európa jótékony sóbányái

Aknaszlatina, Ukrajna

Kárpátalján évszázadok óta a sóbányászat határozza meg Aknaszlatina település életét. A Szovjetunió felbomlását követően a termelés visszaesett, ezért a 9–es számú bányában ma már allergiát és légúti betegségeket gyógyítanak, még allergológiai kórházat is létesítettek a településen. A 19. század óta sós vizű gyógyfürdőben lehet gyógyulni, és emellett különleges sós tavakkal is rendelkezik a város, mert a bánya 20 méteres mélységéből is bányászták a sót, ezekben a mélyedésekben jöttek létre ezek a tavak, melyek vize jóval sósabb, mint a tengervíz: egy literre közel 200 gramm só jut. Főleg a mozgásszervi megbetegedéseket, a csonttöréseket, derékfájást segít meggyógyítani.
Közép-Európa jótékony sóbányái

Tordai sóbánya, Románia

Évszázadok óta működik Erdélyben a tordai sóbánya, mely az egyik legérdekesebb látványosság is a környéken. 1075-ben említették először az erdélyi sót, a bánya pedig 1932-ig működött, az 1990-es évek eleje óta pedig látogatható a gyógykezelő központ. Levegője jótékony hatású légúti betegségekben szenvedők számára, 10-12 Celsius fok, emellett sós fürdőt is látogatni lehet. A bánya levegőjének magas páratartalma és egyenletes hőfoka asztmások, allergiások gyógyulását segíti elő. A bánya érdekessége még, hogy a világháború alatt légvédelmi búvóhelyként szolgált a tárnák a lakosság számára, a háború után pedig sajtot érleltek a járatokban.
Közép-Európa jótékony sóbányái

Parajd, Románia

Európa egyik legnagyobb sótartalékát fedezhetjük fel Parajdon, ami Székelyföld gazdagságának egyik legjelentősebb kincsesládája is egyben. A földalatti gyógykezelés az 1960-as években kezdődött Parajdon, ekkor még a Dózsa György-bányarészleg adott otthont a légúti betegek számára. A bányában 120 m mélyen templom, játszótér, 40 férőhelyes kórház is helyet kapott. A só jótékony klímája nemcsak a betegeknek tesz jót, de segít relaxálni és nagyon jó hatással van a bőrre is. Ezen kívül gyógyhatású meleg sós fürdője is van, ahol nagyon tömény sós vízben lehet lebegni.
Közép-Európa jótékony sóbányái

Berchtesgaden, Németország

A mai napig bányásznak még a német-osztrák határon Berchtesgaden 12 fokos sóbányájában, melynek mélyére kisvonattal lehet lejutni. Megnézhetjük a sókatedrálist, a só laboratóriumot, az úgynevezett tükörtavat, és sok egyéb érdekességet, amit ez a különleges sóbánya rejt, mint a sós időutazás, vagy a 36 m hosszú bányász csúszda. A sós vízből kóstolót is kaphatunk, levegője pedig a légúti megbetegedésekre lehet gyógyír.
Közép-Európa jótékony sóbányái

Képek forrása: independent.co.uk (nyitókép), solna-jeskyne-prestice.cz (2. kép), solotvino.misto.online (3. kép), travelingyuk.com (4. kép), sovidekhegyalja.ro (5. kép), bergwelten.com (6. kép)