Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Szédületes látvány, ahogy a medencébe becsap a hullám

2023. 02. 20. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Próbáljon meg elképzelni egy olyan medencét, amelynek minden oldalát az óceán hullámai fodrozzák! Amiben a vízforgatást a dagály és az apály oldja meg. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a légi és a drónfotózást ezért a látványért találhatták ki.
Mindenki azzal főz, amije van. Magyarországon rengeteg a jó minőségű termálvíz, így nálunk erre fürdők épültek. Ausztráliát minden oldalról óceánok veszik körül, tulajdonképpen egy olyan nagy sziget, hogy már kontinensnek hívják, az óceánba azonban a nagy hullámok és a sziklák miatt nem mindenhol és nem mindig biztonságos és kellemes bemerészkedni fürdőzés céljából. Az ausztrálok ezért medencéket építettek a partra.
Az alábbi video jól mutatja, miért okos megoldás ez:
A medencéket rendszerint a part menti sziklába vájták, vagy azokhoz építették hozzá őket, de van köztük olyan is, amelyeket a tengerbe nyúló zátonyokra helyeztek, vagy egyszerűen csak hullámtörő gátakkal választottak le a tengerből egy területet.
A legelső ilyen medencét 1820-ban elítéltek vájták egy tengerparti sziklába abból a célból, hogy a fegyenctelep parancsnoka le tudja hűteni magát a legforróbb napokon. Ez a medence ma is használatban van, de a veszélyes hullámverés miatt csak az évnek egy rövid időszakában és akkor csak egy bizonyos napszakban használható.
Szédületes látvány, ahogy a medencébe becsap a hullám
Ezekben a medencékben a dagály és az apály oldja meg a vízforgatást, ami meglehetősen költséghatékony megoldás. A vizet a leglátogatottabb helyeken tisztítják, illetve vegyszerekkel kezelik, a homokot, a besodródott osztrigákat, rákokat és egyéb hívatlan vendégeket pedig időnként kitessékelik. 
Szédületes látvány, ahogy a medencébe becsap a hullám
Sydneyben 44 ilyen medence található, de nem csak a nagyvárosokban fürödhetnek ilyenekben a helyiek és a turisták, sok viszonylag félre eső helyen, kisebb településeken bújik meg.

Az egyik leghíresebb helyszínt a természet alkotta. A helyet Figure Eight Pools névre keresztelték  - a név jelentése: Nyolcas Medencék.
Szédületes látvány, ahogy a medencébe becsap a hullám

Ez a helyszín egyre népszerűbb a turisták körében, főleg a selfie készítés elterjedése óta. Ez azonban nem veszélytelen. A sziklafalon átcsapó hullámok már többször is elsodorták a turistákat, komoly sérüléseket okozva.
A drónfotósok is imádják ezeket a medencéket, több légifotózzással foglalkozó Instagram profilban találhatók ilyen képek, amelyek némi utómunkával valóban látványosak lesznek:

Niranya Livingstone (@ranikate) által megosztott bejegyzés,

https://www.instagram.com/p/ByTSgtSgN3n/
Más szögből, más időszakban fényképezve is lehetnek látványosak, de nem ennyire. A lenti képen például ugyanaz a helyszín látható, mint a fentin. Mi azért a lenti kép alapján is szívesen kipróbálnánk.
Szédületes látvány, ahogy a medencébe becsap a hullám
Képek forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Bogey_Hole#/media/File:Bogey_Hole_in_Newcastle.jpg (2.) ; Sydney.com (3.); checkin-out.com (4.); oceanpoolsnsw.net.au (5);

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...