Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

A medence építés lépései

2023. 06. 16. 17:49
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness

Minden évben megpróbálunk jobbnál-jobb medencéket vásárolni, hiszen az előző évi lyukas, esetleg sérült, így az már nem használható megfelelően. Persze megoldást jelenthet, hogy újra beszerzünk egyet, ami amellett, hogy nagy költséget jelent, még nem is biztos és kényelmes megoldás.

Jó választás azonban az épített medence, hiszen ez sokkal több lehetőséget ad a nyári forróságban a vízben lubickolni. Jó hír, hogy manapság kis ügyességgel és tervezéssel saját magunk tervezhetünk és építhetünk otthon medencét.

 

Ebben a cikkben a medence építés lépéseit mutatjuk be. Eláruljuk továbbá, hogy mire érdemes ügyelni a folyamat kapcsán.

 

Otthoni wellness

Aki saját medencét építene otthonra, annak először el kell dönteni, hogy hol van akkora hely, ahol az kényelmesen elfér. Ne csak a nagyságát vegyük figyelembe, hiszen szükség lesz szűrőrendszerre, gépészetre, ezáltal a medencét minden oldalról meg kell közelíteni.

 

Emellett nem árt majd létra sem, ami szintén helyet vesz el. Ha megvan a terület, akkor a következő lépés a föld eltávolítása, ami történhet kotrógéppel, egyéb ásásra alkalmas eszközzel. Az épített medencéknek mindenképpen stabil alapot kell adni, így acélhálóra és betonra egyaránt szükség lesz. Ha tehetjük, akkor hívjunk szakembert, hiszen ők betonszivattyúval és vibrátorral is rendelkeznek.

 

Alapvetően az aljzatbeton esetében 20 cm-es vastagságra van szükség, valamint nem szabad megfeledkezni a dupla vasszerelésről sem, hiszen így a beton elbírja majd a víz tömege által okozott terhelést. Az alapozás után várjuk meg, amíg a beton kiszárad. Itt fontos óvni azt az esőtől és a túl gyors kiszáradástól, hiszen utóbbi esetében repedések keletkezhetnek. Amennyiben ez megvan, jöhetnek a falak. Itt szóba jöhet a kész acélkád medence, de választhatjuk a burkolt medencét is.

 

Ha magunk építjük fel a falakat, akkor jó megoldást jelenthet a porocell építőelem, valamint a zsalukő, így máris a helyükre kerülhetnek a lámpák, az ellenáramoltatók, a befúvók, illetve az egyéb élményelemek. Mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a vízelvezető csöveknek helyet kell hagyni. A belső falak vakolása után következhet a külső falak munkái, majd a szigetelés és a vízvezeték szerelés.

Következő lépés a föld feltöltése, majd a belső falak burkolása, a fóliázás, ahol igyekezzünk minél kevesebb illesztési felületet és ütközőt hagyni. Végezetül pedig töltsük fel a medencét vízzel és máris készen van a saját házilag készült medence. Ezzel hosszú távra tervezhetünk, nem kell évente új medencét vásárolni.

 

A leggyakoribb hibák

Gyakran feledkezünk meg a medencei falairól, ami bár a működést nem befolyásolja, a család számára igen kényelmetlen, ha a föld ásásánál nem gondolunk a megfelelő szerkezetre. A medencének minden esetben legyenek egyenes részei, ássunk mélyebb gödröt, mint amekkora medencét szeretnénk, hiszen a falaknál 10-10 cm-re, az alapnál pedig 25 cm-re szükség lesz a burkolás és egyéb munkák kapcsán.

 

A másik gyakori hiba, hogy nem számolunk a rombolással. Amikor költségvetést állítunk össze, akkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kiásott földtől meg kell szabadulni. Ha csak nincs egy hatalmas telkünk, amire el tudjuk hordani, akkor bizony a földet el kell szállíttatni, ami pénzbe kerül.

 

Emellett sose feledkezzünk meg a szerelvények beépítéséről. Bár egyértelműnek tűnhet, hogy szükség van rájuk, könnyű elfelejteni őket, hiszen a medence nem csak egy hatalmas kád, aminek a vize magától tisztul.

 

A csövekre, összefolyókra, szűrőkre és lámpákra egyaránt szükség lesz, ezekre érdemes már az építés közben gondolni. Kihagyni nem szabad, hiszen utólag beépíteni szinte képtelenség.

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Pihentető wellness Tapolcán

Töltsön pár napot a Balaton-felvidék szívében, kattintson a Hunguest Hotel Pelion kedvezményes ajánlatáért!Megnézem