Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Ájurvéda - több, mint wellness

2013. 11. 08. 10:50

Wellness
Az ájurvéda valami olyasféle ősi gyakorlati életfilozófia és gyógymód Indiában, mely nemigen maradt ránk minden civilizációból. Olyan tudásanyag sűrűsödik benne, mely évezredek óta óvja az indiaiak testi és lelki egészségét. Nem véletlen, hogy Kaliforniában "lecsaptak rá", s ma már a világ minden táján találkozhatunk fő elemeivel a wellness keretében. Ám ha az ájurvédát copyrightolták volna - ma nem lenne wellness...
Az ájurvéda India klasszikus orvostudománya. Hosszú évezredek alatt alakult ki, 2500 éve írtak róla először szanszkrit nyelven. Az un. szamhiták többezer oldalas művek, melyek magukba foglalják a gyógyászat 8 fő ágát (belgyógyászat, sebészet, gyermekgyógyászat- szülészet-nőgyógyászat, fül-orr-gégészet, toxikológia, gerontológia, vadzsikarána) valamint a gyógyszerészetet. A hosszú élet tudásának tudományát ma is oktatják az indiai egyetemeken. Az is pontosan szabályozva van az, hogy mi nevezhető ájurvédikus gyógyszernek, gyógyterméknek, noha nem alkalmaznak általános, mindenki számára hatásos szereket. Ezeket mindig személyreszabottan határozzák meg.
Az ájurvéda az egészség fenntartását és a betegségek kezelését az egyén személyes alkata (prakturi) alapján szabja meg. Vajon honnan tudhatták két-háromezer évvel ezelőtt, hogy mindenki más-más betegségre fogékony, lényegében genetikailag? Ez a gondolat olyannyira modern és mint látjuk állandó, hogy a rákgyógyítás legelőremutatóbb kísérletei is ezen alapulnak.
Az ajurvédikus gondolat szerint a testi és lelki egészség az ember egyensúlyi állapota. Ez az egyensúly nem csak önmagunkban található meg, de ez egyén és környezete, az egyén és az univerzum között is. Ezért fontos egészségünk szempontjából a környezetünkkel való kapcsolat is. Fontos, milyen viszonyban vagyunk másokkal, a természettel vagy hogy milyen táplálékot veszünk magunkhoz. Az egyensúly megbillenése pedig diszharmóniát, betegségeket eredményez.
Az ájurvédikus kezelések mindenekelőtt egészségünk fenntartását, a test és belső szervek folyamatos karbantartását és fiatalítását célozzák, a vitalitás és az életerő megőrzését. Mivel ez a filozófia alapvetően egybecseng a modern kor életmód trendjével, a wellness-szel, abba beépülve az ájurvéda az egész világon elterjedt. Nem csak a szépség- és a wellness terápiákban, de a méregtelenítés elvével a táplálkozási trendekben is megjelent.
Talán Woody Allen mondta: Ne higgy semminek, amit többezer évesnek mondanak és Kaliforniából indult el... Ám ennek fittyet hányva az ájurvéda holisztikus világnézete valóban a '70-es évek Kaliforniájából indult világhódító útjára. A holisztikus gondolat lényege, hogy az ájurvédikus kezelésekkel nem csak a betegségek előzzük meg, de segítségével saját belső világunk felé haladunk, harmóniát teremtve önmagunkban.
Az ájurvéda egyik legfontosabb módszere a masszázs (abhjanga), amit általában gyógyolajokkal végeznek. Ősi receptek alapján készítik őket, 60-70%-ukat növényi hatóanyagok teszik ki, melyeket a bőségesen használt olaj jutatt a testbe. Az egyénre szabott olajjal végzett masszázsokat mind az egészségmegőrzésre, mind a betegségek kezelésére alkalmazzák. Az ájurvédikus masszázs erős nyomást, gyúrást, mély dörzsölést nem alkalmaz. Számos különleges formája alakult ki az évezredek során, amelyek igen jól revitalizálnak. Egyes speciális fajtáira több napig készítik fel a testet ? más masszázsokkal. Emellett un. csúrnát (gyógynövényőrleményt) és tejes gyógynövénypárlatokat is alkalmaznak.
Nincs új a nap alatt! Az ájurvéda masszázs egyszerűbb formái kiválóan alkalmasak volt rá, hogy a wellness ipar integrálja őket. A meleg olajokkal végzett masszázs egyértelműen az ájurvédikus kezeléseket idézi. Áruk elég borsos, éppen mert - noha borsot nem -, gyógynövényekben gazdag egzotikus olajat (pl. pálma) bőségesen használnak hozzá, melyeket folyamatosan melegíteni kell. Ezek a masszázsok egy másfajta, különleges érzést nyújtanak.
Az ájurvéda tanításai szerint ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és boldogok legyünk: rendszeres testmozgásra, az egészséges táplálkozáson keresztül az anyagcsere harmonikus biztosítására és rendszeres ájurvédikus masszázskezelésekre is szükség van. Ha ezt egy picit figyelmesebben olvassuk: visszacseng benne a wellness élet(mód)filozófiája!
Hradszki Róbert, Termálfürdő.net szerkesztő
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...