Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Elűzi a stresszt és erősíti az immunrendszert – a jó talpmasszázs titkai

2022. 08. 16. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Egy fáradt nap után nincs is jobb, mint elnyújtózni otthon a kanapén, vagy kényelmes elhelyezkedni kedvenc fotelunkban, miközben a lábunkat masszírozzuk vagy masszíroztatjuk. Tudták, hogy a talpmasszázs nemcsak kellemes hatású, de egészségünk megőrzésében is nagy segítség lehet?

A talpmasszázs története    

A láb- és talpmasszázs tudományát évszázadok óta alkalmazzák a világ szinte minden táján, több kultúrában is. Az indiai hagyományban a lábmasszázs szerves részét képezte a kapcsolatdinamika meghatározásának, míg az ókori Egyiptomban a fáraók temetkezési helyén talált rajzok között fedezték fel a reflexológiai pontok ábrázolását. A láb- vagy talpmasszázs komoly jelentőséggel bírt az indián kultúrában is, ahol a különböző betegségek kezeléséhez nyújtott kiegészítést. A reflexológiát a modern ember számára egy amerikai orvos, Dr. William H. Fitzgerald fedezte fel újra az Egyesült Államokban. A tudós orvos megfigyelte, hogy kézzel vagy egy apró eszközzel közvetlen nyomást gyakorolva a test meghatározott részeire, „megszüntethető a fájdalom", vagy érzéstelenítő hatás váltható ki az egyazon zónában található megfelelő testrészek között. Jelen időkben a természetgyógyászati kezelések közül ez az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyógyítási mód.

Mi is a talpmasszázs?

A legtöbb lábmasszázs technika a keleti orvoslás és a reflexológia tapasztalatait vette alapul. A reflexzónák olyan idegpontok, amelyek egy-egy távoli testrésszel vannak kapcsolatban. A legtöbb (több mint 7000) reflexzóna talpon található, ennek megfelelően úgynevezett mikroterületnek tekinthető, ugyanis szervezetünk teljes anatómiai leképződése megtalálható rajta. Bármely szervben létrejövő változás kihat a mikroterületre, így a talpon az adott szervnek megfelelő zónában is észlelhető az esetleges elváltozás akár még a tünetek megjelenése előtt. A reflexzónák masszírozása, érzékenysége iránymutató lehet és sokat segíthet a betegségek megelőzésében, hiszen a reflexzóna érzékenysége, fájdalma megmutatja, ha a hozzá tartozó szervben funkciózavar vagy megbetegedés áll fenn. A lábmasszázs és a reflexológia használható stresszoldásként, fájdalomcsillapításként, de sérülések utókezelésekor is hasznos. A lábmasszázst hagyományosan kézzel végzik, de néha görgőkkel és nyomó eszközökkel is stimulálják a láb reflexterületeit.
Elűzi a stresszt és erősíti az immunrendszert – a jó talpmasszázs titkai

A talpmasszázs előnyei

A láb masszírozását nem véletlenül tartották olyan fontosnak már az ókori kultúrákban is, hiszen egészségügyi és pszichés téren is számos előnnyel bír. A megfelelő zónák masszírozásával fokozódik a hozzárendelt szervek vérbősége, javul az anyagcsere, a nyirokkeringés, így mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit. Vegyük sorra ezeket az előnyöket!
  • A lábak masszírozása egy nehéz nap után csodásan oldja a stresszt, segít ellazulni.
  • A hosszan tartott közepes erősségű nyomás a talpon a teljes ellazulást segíti, ráadásul a lábmasszázs hatására sokkal jobb, pihentetőbb lesz az alvásunk. Különösen azoknak érdemes ezt kipróbálni, akik nehezen tudnak lazítani, vagy állandóan a napközbeni problémáikon aggodalmaskodnak.
  • Talán nem sokan tudják, de a talpmasszázs az immunrendszert is segíti azzal, hogy kortizolt szabadít fel, így nemcsak a stressz hatásait csökkenti, de egyben az immunrendszert is erősíti.
  • A láb masszírozása a keringést is segíti. Az egész napos cipőviselés (sokszor magas sarkú vagy éppen szűk lábbelik hordása) után végtagjaink szinte sikítanak egy kis átmozgatásért és lazításért. A végtagok masszírozása segíti a vérkeringést, segít a tápanyagokat rendeltetési helyükre juttatni és gyorsabban kiüríteni szervezetünkből a mérgeket.
  • A talpmasszázs az eddigi tapasztalatok alapján bizonyos betegségek tüneteinek enyhítésére alkalmas. A visszajelzések szerint a lábfej szakszerű masszírozása minimalizálja a magas vérnyomás, a májbetegség és a krónikus fáradtság tüneteit. Fontos viszont, hogy ha valaki betegség idején, vagy gyógyászati kezelés mellett megy el reflexológushoz, előtte konzultáljon orvosával.
  • A talp megfelelő reflexpontjainak masszírozásával a menopauza és egyéb hormonális női betegségek tünetei is enyhíthetők. Sok nő, aki súlyos görcsökkel, hangulatváltozásokkal, hasi diszkomfort érzéssel és bármely más, a hormonokkal kapcsolatos tünettel küzd, javulást érhet el a talpmasszázs segítségével. A megfelelő reflexpontok nyomásával a fájdalom csökkenthető, a stressz enyhül, a feszültség pedig múlik majd.
  • Nem titok, hogy bármilyen masszázs nagyon pihentető, de ha a talp megfelelő pontjainak masszírozása még a szomorúságon vagy más érzelmi alapú problémán is enyhíthet. Érdemes megpróbálni, lehet, hogy a probléma nem múlik el, de jobban érezzük magunkat tőle és sokszor ez is sokat segíthet.

Otthon is megpróbálható

Ha szeretnénk megismerni az igazán szakszerű talpmasszázs előnyit, és tapasztalni a kezelés eredményét, érdemes profi szakemberhez fordulni. De egy kis tanulás után magunk is megpróbálhatjuk otthon akár saját lábunk masszírozásával is. Ehhez először egy nagyobb edényt töltsünk meg meleg vízzel, és adjunk a vízhez 5 cseppet a kedvenc illóolajunkból. Áztassuk ebben a lábainkat nagyjából 15 percig, majd óvatosan szárítgassuk meg. Utána üljünk le egy kényelmes székre, tegyük a jobb lábunkat a bal térdünkre, és egy kevés, felmelegített masszázsolajjal masszírozzuk át a lábainkat. Ne csak az ujjainkat használjuk, hanem a kezünk oldalát vagy az ökölbe szorított kezünket is! A lábujjainkat se hagyjuk ki: óvatosan húzogassuk meg, gyúrjuk át és hajlítgassuk meg őket! Ismételjük meg a bal lábunkkal is. Érdemes áttanulmányozni a reflexzónák elhelyezkedését, így könnyebben sikerül megtalálni a megfelelő masszírozási pontokat.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide