Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók TOP 10 őszi fürdőtippTOP 10 őszi fürdőtipp További ajánlatok

Illóolajok vs. szaunaolajok

2013. 04. 12. 13:25
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Egyre divatosabbak a szaunaprogramok, melyeken szakképzett szaunamesterek felöntéseit élvezhetjük. Igazi szaunarajongók maguk is keverhetnek ilyet, hiszen a legtöbb szaunában - a szauna közönségével egyeztetve - nincs engedélyhez kötve egy kis illatos, bizsergető gőzképzés! Ám nem mindegy mi kerül vele a légtérbe!

Mit használjunk, és mit ne a szaunában?

Széles körben vitatott kérdés, hogy mit szabad, és mit nem szabad ráönteni a kályhára. Manapság, ha meglátogatunk egy wellness központot, vagy egy magasabb csillagszámmal rendelkező szállodát, még nem lehetünk biztosak benne, hogy amit a finn-, infra-, bio-, vagy épp aromaszaunában belélegzünk - akár automatikus, vagy egyéni illatadagolással-: pozitív hatással van mind testi, mind lelki egészségünkre.
Az illatok hangulatunkra, kedélyállapotra, érzékeinkre való hatása számos tanulmány és kísérlet szerint vitathatatlan. De vajon elég-e a szauna forró közegében kizárólag illatokról beszélni?
A szaunában számos élettani folyamat felerősödik, intenzitása fokozódik testünk meleg ellen történő védekezésében. Amely táplálékot, vagy épp folyadékot beviszünk, sokkal hamarabb szívódik fel, a bőrbe juttatott anyagok pórusokon történő beáramlása szintén fokozott az izzadás folyamata mellett. Szaunaprogramok alatt, vagy éppen egyéni felöntéseink alkalmával sokszor érezhetjük, hogy a párával telített levegőben a kályhán használt illatunk olykor teljesen más, mint amit az üvegcse tartalmának normál környezetben történő illatozásakor érzünk. Van, hogy pozitív, olykor negatív értelemben. Egy dolog azonban bizonyos: az illatot erőteljesebben érezzük a páradús környezetben.
Az illatanyag molekulái a kályhával érintkezve és a páradús légtérben felszabadulva a szauna mikroklímájában könnyedén eljutnak a bent ülők szaglószervéhez, a kályhára öntést követően szinte azonnal szag-, illatérzetet kiváltva.
A molekulák másik része a bőrünkre kerülve felszívódik, mely hatás különösen intenzív felöntések alkalmával. Így az olajok, illatok hatása hármas: légzőszerveinkre kifejtett hatása mellett bőrünkön felszívódva is hat, természetesen a legmeghatározóbb - pszichés, hangulati, érzelmi - befolyások mellett.
Mindezek után konkretizálódik a kérdés: mit öntsünk a kályhára?
Rengeteg fürdő, wellness-központ, s egyúttal ezen intézményekben dolgozó szaunamesterek, de ugyanúgy a vendégek is sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy bizonyos anyagok használatával több kárt okoznak, mint hasznot. Ugyanis nem minden illat illóolaj!
Az alábbiakban egy kis rövid áttekintést tennénk ezen anyagokról, és eredetükről.

Ami természetes: az esszenciális illóolaj

Aromás növények gyökeréből, kérgéből, szárából, leveléből, gyantájából, héjából, magvaiból, törzséből vagy hajtásaiból, általában vegyszermentes eljárásokkal nyert, illékony olajtartalmú kivonatokat nevezzük.
Az illóolajok jellegzetes illata azonos az eredeti növényével. A színtiszta, hígítatlan illóolaj igen tömény, rendszerint cseppfolyós (de ez alól számos kivétel van), és egyáltalán nem zsíros tapintású. A ruhán és a papíron nem hagy maradandó foltot, és a szabad levegővel érintkezve gyorsan elpárolog, vízben nem oldódik.

Természetazonos és mesterséges aromák

Nagyon fontos kitétel, hogy a gyümölcsök alapvetően nem tartalmaznak illóolajat, kivéve az egyes citrusféléket. A helyenként kapható gyümölcsillatok a vegyészet mesterséges termékei. A banán, alma, cseresznye, meggy, áfonya, szőlő, dinnye, kókusz, papaya, barack, körte, ananász, málna, eper illóolajként árult aromái szintetikus vegyszerek csupán, a kőolajfinomítás melléktermékeiből előállítva.
Meg kell kérdeznünk ezek után: miért kellene kőolajterméket belélegeznünk? Valóban érezhető pl. a mangóra, papayára emlékeztető illat, de belegondoltunk, miből készül? Ezen vegyi produktumoknak az illatok területén alapvetően két fajtáját kell megkülönböztetnünk: a természetazonos, illetve a mesterséges aromát. A természetazonos aromát vegyi szintézissel vagy olyan elkülönítéssel állítják elő, hogy az így kapott vegyület kémiailag azonos legyen a növényi vagy az állati eredetű anyagban természetes tartalomként jelen levő aromaanyaggal. A mesterséges aroma előállításának vegyi szintézise során pedig a növényi vagy állati eredetű anyagban természetes tartalomként jelen levő aromaanyagoktól kémiailag eltérő anyagot nyernek.

Szaunaolaj

A fenti meghatározásból kimaradt egy fontos kategória, mely számos szaunázni szerető vendég fejében felmerülhet: a szaunaolaj.
A szaunaolaj nem más, mint kifejezetten a szaunába szánt keverék, mely rendszerint természetazonos, vagy mesterséges aromából készült (pl. áfonyaillat). Rendszerint a gyártótól érdemes tájékozódni olajaik eredetiségét illetően, ugyanis sok illóolajat forgalmazó vállalat pusztán speciális keverékeket forgalmaz szaunaolaj címszó alatt, melyek valójában természetesek. Vagyis a szaunaolajként forgalmazott keverék akár természetes illóolaj is lehet, ám ez nem jellemző.

Nem ajánlott

Aromaanyagok, illatanyagok, természetazonos olajok, mesterséges szaunaolajok. Ezen anyagok használata hosszabb távon, rendszeres módon egészségügyi hatásait tekintve egyáltalán nem javallott! Lehet, hogy megidézi bennünk az adott növény, gyümölcs illatát, mégis, ezen anyagok szaunában felerősödött hatásait tekintve nem egészségesek.
A finom molekulák a fentiekben kifejtettek alapján felszívódik a légutakon, tüdőn, bőrünkön keresztül. Nem sokan szeretnék az immunrendszerüket kitenni ezen vegyipari termékek ártalmas hatásai ellen történő védekezésnek, hisz épp elég mesterséges terméket és adalékanyagot fogyasztunk jelenlegi kultúránkból kifolyólag.
Ha mindenképpen szeretnénk illatot generálni, használjunk természetes anyagokat, természetes, megbízható eredetű esszenciális illóolajokat, és mindenképp kerüljük a kész a felöntővizeket.

Hanyag szabályozás

Vigyázat! A kereskedelmi forgalomban kapható számos márka - attól függetlenül, hogy rajta - 100% természetes illóolaj - van feltüntetve - egyáltalán nem biztos, hogy eredeti, minőségi illóolaj! Sajnos a hatósági szabályozások, és ellenőrzések gyakoriságának és alaposságának hanyagsága fölött könnyen átsiklik számos illóolajként forgalmazott termék, mely valójában szintetikus termék. Magyarországon jelenleg minden, legalább 93%-os természetes illóolajat tartalmazó termék a címkén 100%-os tisztaságú illóolajnak nevezhető.

Figyeljünk és teszteljünk!

Ha kipróbálunk egy márkát, végezzünk papírteszt-próbát! Cseppentsük a papírra, és ha zsíros nyom nélkül elpárolog, folytathatjuk a következővel: teszteljük krémben, pakolásban (szigorúan 1-2 csepp illóolajjal). Amennyiben nem jelentkezik bőrirritáció (közvetlenül bőrre cseppenteni szigorúan tilos!), folytassuk a tesztelést szaunában. Hacsak nem vagyunk allergiásak, nem léphet fel köhögési reflex, maró, égető érzés a szemben, szúró érzés az orrban, ha eredeti, vagy közel eredeti illóolajat használtunk. Ellenben kellemes, egészen éteri állapotokba terelő illatfelhőbe burkolózhatunk.