Quantcast

Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Év végi ajánlatokÉv végi ajánlatok

Mégis mi ez, és mire jó a köpölyözés?

2016. 08. 11. 20:11
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Az elmúlt napokban számos olimpikont – köztük minden idők legeredményesebb versenyzőjét, Michael Phelps-t – kaptak lencsevégre a fotósok nagy piros foltokkal a bőrükön. Mik ezek a foltok, és miért akar hirtelen mindenki pöttyös lenni?
Ezek a foltok egy ősi terápiás eljárás, a köpölyözés következtében keletkeztek, mely során felhevített csészéket helyeznek el a páciens testén.

Hogyan is zajlik pontosan ez a művelet?

Az eljárás során, mely tulajdonképpen az akupunktúra egyik formája, gyúlékony folyadékot égetnek el egy speciálisan erre a célra használt üveg csészében. Az így felforrósított üveget gyorsan a bőrre helyezik. Ekkor a tűz azonnal elalszik, az üvegben lévő levegő hűlni kezd és összehúzódik, ennek következtében vákuum alakul ki, s a csésze szívóhatást gyakorol a bőrre, valamint a benne lévő véredényekre és vérre. Ennek a nyoma látszik meg piros kerek foltok formájában.

Miért használja olyan sok olimpikon?

A sportolók állítása szerint kiválóan csillapítja a fájdalmat, és segít a felépülésben az állandó edzések és versenyek miatti fizikai megterhelésből.
Mégis mi ez, és mire jó a köpölyözés?
Michael Phelps

Valóban hatásos?

Az orvosok szerint a köpölyözés segíthet a különböző izomfájdalmak gyógyításában, fájdalomcsillapításban, ízületi gyulladás, az álmatlanság, termékenységi-, légzési problémák és a narancsbőr kezelésében is. De akadnak olyanok is, akik nem hisznek ebben a módszerben és placebo hatást emlegetnek.
A fenti videóban szereplő Jacky Long szerint, aki már közel 20 éve foglalkozik gyógyítással, a köpölyözés lényege tulajdonképpen az, hogy segíti az energia – vagy, ahogy a hagyományos kínai orvoslásban ismerik: a chi – áramlását, és helyreállítja a test megbomlott egyensúlyát. Állítólag minél sötétebb nyomot hagynak a csészék az ember bőrén, annál lassabb a vérkeringés az érintett területen. A köpölyözést a gyógyításon kívül a szépségiparban is használják, és népszerű kezelésnek számít a különböző fürdőkben is.

Nem fáj?

A Brit Akupunktúra Tanács szerint a köpölyözés egy fájdalommentes eljárás, a kör alakú piros foltokat pedig az okozza, hogy a kezelés során a bőrfelszín megfeszül és a kisebb hajszálerek megszakadnak. De ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy ritkán, kivételes esetekben a forró csészék okozhatnak enyhe égési sérüléseket. Különböző szabálykönyvek jelentek már meg arról, hogyan is kell ezt az eljárást alkalmazni, ezért mindenképpen ajánlott szakembert felkeresni a kezelés elvégzésre.

Milyen érzés ez?

A legegyszerűbb, ha „saját bőrünkön” tapasztaljuk meg ezt. A kezelés során a feszülés, a nyomás és a meleg a legmeghatározóbb érzet azon a ponton, ahol a csészét a testre helyezik. Kicsit kellemetlen, de egyáltalán nem fájdalmas. A kupola alakban felszippantott bőr látvány talán kicsit félelmetes lehet azok számára, akik még nem próbálták korábban, de a látvány ebben az esetben is sokkal rosszabb, mint maga az érzés. Miután a csészéket eltávolították – nagyjából 10 perc után – a meleg érzet még egy darabig megmarad.

Hogyan zajlik a kezelés?

A köpölyözés Kínából indult útjára, kb. 3000 évvel ezelőtt, és ezt követően egyre népszerűbbé vált Egyiptomban, a Közel-Keleten, és világszerte egyaránt.
Az üvegcsészéket megelőzően bambuszból készült csészéket használtak. Az eljárást a mandarin kínai nyelven „tüzes csészének” nevezik, és nagyon népszerű Kínában is az idősebb generáció körében. Ismert egy „vizes csésze” nevű eljárás is, melyet Kínában és az iszlám világ bizonyos részein alkalmaznak, „hijama” néven. Ennek során egy kis vágást ejtenek a bőrön mielőtt felhelyezik a csészéket, és a kezelés során a szívóerő következtében egy kis mennyiségű vér is távozik a testből.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...