Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók Hajdúszoboszló ősszel is...Hajdúszoboszló ősszel is...

Reflexzóna masszázs: a megelőzés profizmusa

2019. 01. 24. 19:24
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Lábfejünk masszírozása már akkor is nagyon kellemes és frissítő élményt jelent, ha valamelyik családtagunk vagy akár mi magunk végezzük. Ha pedig egy képzett masszázsterapeutát engedünk reflexzónáink közelébe, az eredmény utánozhatatlan. Ismerjék meg a reflexmasszázst!

Már őseink is alkalmazták

A reflexológia és vele együtt a reflexmasszázs már több évezrede szolgálja az emberek gyógyulását. Rendszeresen alkalmazták olyan ősi kultúrákban, mint a maya vagy az azték civilizáció, de ismerték már Egyiptomban, Indiában és az ókori Kínában is. Ókori könyvek és feljegyzések is illusztrálták ezen ősi gyógymód változatait, több mint 2330 éves leletek is ábrázolnak olyan jeleneteket, melyeken egyiptomiak kéz- és talpmasszázst végeznek. A reflexológiát a modern ember számára egy amerikai orvos, a néhai Dr. William H. Fitzgcrald fedezte fel újra az Egyesült Államokban. A tudós orvos megfigyelte, hogy kézzel vagy egy apró eszközzel közvetlen nyomást gyakorolva a test meghatározott részeire, „megszüntethető a fájdalom", vagy érzéstelenítő hatás váltható ki az egyazon zónában található megfelelő testrészek között. Jelen időkben a természetgyógyászati kezelések közül ez az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyógyítási mód.

Mitől olyan hatékony?

A reflexológia módszere a szervezet öngyógyító folyamatain és azok beindításán alapszik, tapasztalati úton alakult ki, és fejlődik mind a mai napig. A reflexzónák olyan idegpontok, amelyek egy-egy távoli testrésszel vannak kapcsolatban. Az egész testen mindenütt találunk reflexzónákat, melyek ingerlésével, masszázsával kapcsolat létesíthető az adott zóna és a hozzá tartozó szerv között és így ingerhatást lehet kifejteni. A legtöbb reflexzóna talpon található, ennek megfelelően úgynevezett mikroterületnek tekinthető, ugyanis szervezetünk teljes anatómiai leképződése megtalálható rajta. Ennek nagyon egyszerű oka van: talpunkon rengeteg idegvégződés fut és bármely szervben létrejövő változás kihat a mikroterületre. Így a talpon az adott szervnek megfelelő zónában is észlelhető az esetleges elváltozás akár még a betegség tüneteinek megjelenése előtt. Azt, hogy a reflexolgóia és vele együtt a reflexzóna masszázs gyógyít, nem jelenthetjük ki, hiszen a célja inkább a megelőzés. Emellett azonban bizonyos betegségeknél kiegészítő kezelésként is nagyon fontos lehet, és akár a gyógyuláshoz is hozzájárulhat.

Több szempontból is előnyös

A reflexmasszázs a szervezetben fellépő energiazavarok ellen alkalmazható, beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait és stresszoldó hatású. Masszírozás során a szervezet saját öngyógyító mechanizmusainak serkentésével igyekeznek a szakemberek megteremteni a testi-lelki-szellemi egyensúlyt. A megfelelő zónák masszírozásával fokozódik a hozzárendelt szervek vérbősége, javul az anyagcsere, a nyirokkeringés, így mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit. A masszírozás szabályozhatja a hormontermelő mirigyek működését is, de fokozható a különböző szervek energiaszintje, helyreállítható az test energia-egyensúlya. A reflexzónák masszírozása, érzékenysége iránymutató lehet, és sokat segíthet a betegségek megelőzésében, hiszen a reflexzóna érzékenysége, fájdalma megmutatja, ha a hozzá tartozó szervben funkciózavar vagy megbetegedés áll fenn.

Milyen testrészen és kiken alkalmazható?

A reflexológia szerint három olyan testrész van, a talp, a kéz és a fül, amelyek mintegy leképezik az egész emberi szervezetet, vagyis az ezeken lévő reflexpontokon keresztül elérhetők, stimulálhatók a hozzájuk tartozó szervek. Ezek közül a leginkább elterjedt a talpreflexológia, a talpmasszázs. A reflexmasszázs minden életkorban alkalmazható, az egészségi állapot figyelembevételével. Egészséges páciens esetében frissítő, megelőző, stresszoldó jellegű lehet, a betegek számára pedig azért hasznos, mert erősíti az immunrendszert és serkenti a szervezet öngyógyító folyamatait. Nem ajánlott a reflexmasszázs lázas betegség, trombózis vagy súlyos visszerek esetén, de nem javasolják súlyos szív- vagy cukorbetegség, ödéma, veszélyeztetett terhesség vagy gombás megbetegedés esetén sem.

A reflexmasszázs menete

Általános állapotfelmérés után, mely során a szakember „mesélteti” a pácienst, majd kitapintja a reflexzónákat. Ezt követően elkészül a kezelési terv, benne a kezelendő reflexzónákkal és a kezelések számával. Utóbbi természetesen a javulás mértékétől és a páciens állapotától függően változhat. A terapeuta gyöngéd, de erőteljes simító és körkörös mozdulatokkal, váltakozva erősebb és gyengébb nyomással végzi a masszázst. Ha erőssége, ritmusa, sűrűsége a beteg állapotának megfelelő akkor minden hatás kívánatos és elvárt gyógyreakciónak minősül akár kellemes, akár kellemetlen vagy átmenetileg kicsit fájdalmas.

Legelterjedtebb a talpmasszázs

Nem véletlen, hogy ez a masszázs típus a legelterjedtebb és legnépszerűbb, hiszen ahogy fentebb már írtuk, talpunk a testünk térképe, minden szervünk „kitapintható” a lábfejünkön. A talpmasszázs nagy segítséget nyújt anyagcsere-betegségeknél, gerincbetegségeknél és csökkent hormontermelésnél, pajzsmirigyprobléma és tarkófájás esetén. Jótékony hatással van a szív- és keringési panaszokra, asztmára, allergiára, gyógyítja a hólyag-, a vesepanaszokat, az emésztési zavarokat, a reumát és a bőrproblémákat. A masszázs által megszabadulhatunk a szorongástól és feszült állapotokból.
A reflexzóna masszázst az alábbi fürdőkben és szálláshelyeken lehet igénybe venni.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Őszi wellness élmény a Szigetközben

Ajándék masszázs kedvezmény és gyerekeknek egy egésznapos Ugripark belépő! Most hatalmas kedvezménnyel: 12 900 Ft/fő/éjtől félpanzióval. Megnézem
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide