Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Rendszeres masszázzsal a nyugodt életért

2023. 04. 19. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
A stressz kivédése a hosszú, egészséges élet titka – tartják sokan és nem is tévednek. De vajon hogyan tehetjük stresszmentessé a hétköznapjainkat? Ha a gondokat nem is űzi el, a feszültség oldásában sokat segíthet egy szakavatott masszőr kéz.
A masszázs terápia, mint összefoglaló név számos technikát takar. Ha csak a legegyszerűbb részleteket tekintjük, akkor is mindenki számára nyilvánvaló a különbség. Vannak ruhában és ruhátlanul végzett masszázsok, a terapeuta pedig végezheti a kezelés kézzel, alkarral, lábbal vagy akár masszírozó eszközökkel is. Bizonyos masszázs típusoknál olajat, máshol meleg köveket vagy krémeket használnak. Minden módszer és az alkalmazott eszközök a beteg fizikai és szellemi ellazulását, nyugalmát és egészségét szolgálják.
A masszázs – ez köztudott – segít a sajgó és merev izmok ellazításában, segíti az ízületek mozgatását és javítja a vérkeringést. A fizikális segítség mellett a masszázs előnyei közé tartozik még a stresszoldás, az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatás. Mint tudjuk a stressz számos krónikus betegség esetén jelent kockázati tényezőt, sokszor a kiváltó okok között is szerepel, ezért egészségünk szempontjából nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha a csökkenteni szeretnénk a stresszt, érdemes megkeresni és kiválasztani az erre leginkább alkalmas masszázs technikát és terapeutát.

Lelki eredetű betegségek ellen

A masszázsra leginkább a krónikus stressz kezelésének kiegészítéséhez van szükség. A stressz akkor válik krónikussá, ha nem csupán mint drukk, vagy egészséges izgalom jelentkezik (mondjuk egy-egy közszereplés vagy utazás esetén), hanem állandósul, a hétköznapok részévé válik. Nő a pulzusszám, emelkedik a vérnyomás, az izmok feszessé és merevvé válnak. A hosszú ideig fennálló stressz káros hatással van a szervezetre. Ilyen esetben a masszázs segít relaxálni, megnyugtatni az elmét és a testet, és enyhíteni a stresszt. Egy jól képzett szakember a masszázsterápia segítségével sokat javíthat a lelki eredetű betegségeken, beleértve a depressziót és a szorongást. A masszázs segít elmozdítani gondolatainkat a mindennapi problémáktól és lehetővé teszi a test és az elme pihenését. Ezért végzik a masszázst sokszor csendes és gyengén megvilágított szobában. Egyes terapeuták a háttérben lágy zenét használnak, és gyertyákat vagy füstölőt gyújtanak kiegészítésként a pihenéshez.

Így segít a masszázs terápia

S hogy miért is lazítja el az elmét és nyugtatja a lelket a masszázs, mint fizikai beavatkozás? Amikor a terapeuta megmasszíroz, izmaink ellazulnak, nyugodt és pihent állapotba kerülnek a kezelés végére. Így a masszázs terápia segíthet az izomfeszültség enyhítésében. Ha azonban a stressz állandó, akkor az izmok megfeszülnek, kemény csomók képződhetnek, ez pedig ízületi fájdalmakhoz, fejfájáshoz, krónikus hát- és nyaki fájdalomhoz és egyéb tünetekhez vezethet.

Javítja az immunrendszer működését is

A masszázs ráadásul nemcsak az izmokra és az ízületekre van pozitív hatással, hanem az emésztőrendszerre és az immunrendszerre is. Amikor a stresszre reagál, a test plusz energiát igényel, melyet az immunrendszer és az emésztési rendszer működésétől vesz el. Krónikus stressz esetén ez a reakció csökkenti az immunrendszeri aktivitását, ami növeli a megfázás, az influenza és az immunrendszer betegségeinek kockázatát. Az emésztéssel kapcsolatos problémák szintén krónikus stresszhez vezethetnek. A masszázs segíthet a normális keringés helyreállításában, javítani az immunrendszer működését és szerepet játszhat a normális emésztőrendszer helyreállításában.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...