Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Szauna megfázás esetén? Csak, ha okosan csináljuk

2023. 10. 16. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Vajon hasznos-e megfázás és influenza esetén a szauna? Ha egy mondatban kellene összefoglalni a tudnivalókat, azt mondhatnánk: a lappangási és gyógyulási időszakban lehet, de a betegség alatt tilos a szauna használata. Persze a szabályrendszer ennél sokkal összetettebb, vegyük is sorra a tudnivalókat!
Alapvetően a szauna minden egészséges ember számára jót hoz, idősek és fiatalok egyaránt ellazulnak tőle, segíti a szervezet méregtelenítését, serkenti a vérkeringést. Megfázás és betegség esetén azonban nem árt vigyázni. Összegyűjtöttünk néhány alapszabályt.

Lappangási időszakban érdemes

A náthás, influenzás betegségek időszakában jó hatással van a szauna a szervezetre:
  • Felső légutak idült megbetegedése esetén, ez általában megfázás vagy influenza, a lappangási időszakban érdemes szaunázni, mivel az erős verejtékezés, valamint a magas hőmérséklet hatására a kórokozók csírája elpusztítható. A magas hőmérséklet egy ál-lázas állapotot idézhet elő, ami meggyorsítja a szervezet védőanyag mozgósítását, ami szintén a kórokozó csírák elpusztítását teszi lehetővé, még mielőtt a betegség súlyosbodna.
  • Amikor a betegség intenzív szakasza véget ért, egy-két nap lábadozás után fel lehet gyorsítani a gyógyulás folyamatát szaunázással.
  • Több tanulmány és tapasztalat is azt mutatja, hogy a rendszeres szaunázás javítja az immunrendszert és csökkenti a náthás időszakok hosszát. Ha valaki rendszeresen szaunázik az egészséges időszakban, afféle prevencióként használva a forró levegőt, csökkenti a megfázás esélyét.
Ha a gyógyuláshoz segítségül hívjuk a szaunát, mindig fogyasszunk elég folyadékot előtte és utána. Megfázás esetén a szaunázás után a gyors lehűlés, a jéghideg fürdő helyett válasszuk inkább a fokozatosan hűtött zuhanyt és utána mielőbb töröljük szárazra a testünket.

Tilos a szauna influenzás, megfázásos betegség esetén

  • A betegség intenzív szakaszában nem szabad szaunázni, mert rosszabb állapotot idézhet elő a szauna forró levegője.
  • Lázasan semmi esetre ne szaunázzunk, akármilyen betegségről is legyen szó.
Betegség esetén különösen fontos, hogy hagyjunk időt a szauna után a regenerációra és az átforrósodott test kihűlésére. Ha nincs elég időnk rá, hogy hagyjuk a testet megpihenni, mielőtt az utcára lépnénk, inkább hanyagoljuk a szaunát a betegség időszakában.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...