Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Tényleg többet árt, mint használ? - A videojátékok pozitív hatásai

2021. 02. 04. 08:10
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness

A legtöbb szülő felhúzza a szemöldökét, ha a gyermeke rámutat egy webshopban valamilyen videojátékokkal kapcsolatos termékre, hogy azt szeretné születésnapjára. Nem csoda, hogy aggodalommal fordulnak a téma felé, hiszen ennek az alig néhány évtizedes múlttal rendelkező, a 2000-es évek óta pedig rohamtempóban fejlődő szórakozásnak az idősebb generációk szemében elég rossz a renoméja. Rengeteg szó esik - nagyon helyesen - arról, hogy milyen káros hatásai vannak a konzoljátékok és egyéb médiatartalmak fogyasztásának (kiváltképp gyermekkorban), azt azonban kevesebben tudják, hogy akad azért jó néhány pozitív hozadéka is

Mivel a konzol játékok olyan súlyos problémákhoz vezethetnek, mint a játékfüggőség, dühkezelési problémák vagy a hiperfókusz és az ADHD kialakulása, rendkívül fontos, hogy a gyerek csak kontrolláltan, a szülő által kijelölt egészséges keretek között játszhasson. Érdemes - akár szakértők ajánlása nyomán - napi időlimitet bevezetni és figyelembe venni a korhatár besorolásokat, hogy a gyermek az életkorának és érettségének megfelelő játékokhoz juthasson csak hozzá az adott webshop termékkínálatából.

 

A megfelelő szabályrendszer mellett minimalizálhatók a veszélyek és el lehet kezdeni a pozitívumokra fókuszálni. A gyermek ugyanis Xbox kontrollerrel a kezében izgalmas, új világokat nyit meg maga előtt, és ezzel együtt számos új lehetőséget is.

 

Xbox kontroller

 

Tanulmányok kimutatták, hogy azoknak a gyerekeknek, akik videojátékokkal játszanak, a játék hatására fejlődtek az olvasási készségeik. Mivel a játék során a pályák és/vagy feladatok teljesítéséhez rendszeresen írott utasításokkal találják szemben magukat, úgy gyakorolják az olvasást, hogy közben nem is tudnak róla.

 

Mivel sok játék alapja, hogy 3D-s virtuális világokban kell eligazodni - mindezt GPS vagy okostelefon nélkül - , a játékosok kénytelenek maguktól tájékozódni, ami fejleszti a térérzékelési készségeket és segíti őket abban, hogy könnyebben értelmezzék a távolságokat és a tereket.

A legtöbb játékban a gyerekek kihívások elé vannak állítva, amiket meg kell oldaniuk. Ez fejleszti a problémamegoldó képességet, a tervező és szervező készségeket és a rugalmas gondolkodásmódot.

 

Fotó: Canva.com

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Őszi wellness akciók!

Pihenésre vágyik? Pezsdítse fel őszi napjait, fedezze fel az ezerféle színbe öltözött tájat, és élvezze a wellness szállodák kényeztető szolgáltatásait! Válogasson a legjobb ajánlatok között!Megnézem