Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Így készüljünk fel a szaunázásra - tanácsok kezdőknek

2013. 03. 14. 11:51
Forrás: termalfurdo.hu
Szauna
Sokan, sokféleképpen szaunázunk, ám nem mindig úgy ahogy kellene. Bár sok szauna mellett található kifüggesztett szaunaetikett, ennek betartása nem mindenkire jellemző. Az igazi szaunaélményhez meg kell ismerkednünk a szaunázás alapvető szabályaival. Nézzük először is, mit kell tudnunk a szaunázásról, mielőtt még egyáltalán betennénk lábunkat a forróságba!
Itt próbálunk segítséget nyújtani azok számára akik csak most kezdik, vagy még nem mélyültek el a szaunázás és a wellness világában. Megnézzük mire figyeljünk oda, hogy tényleg felhőtlenül pihenhessük ki magunkat, hogyan állítsuk egészségünk szolgálatába ezt a rendkívül ősi módszert, megnézzük mik az illemszabályok, és szokások ma a szaunákban és a pihenő idők alatt.

Szánjunk rá időt

Készüljünk fel lelkileg a megtisztulásra majd készítsük fel testünket is erre a néha megterhelő folyamatra. Szánjunk megfelelő időt a szaunázásra, és fogadjuk el, hogy ez egy több órás elfoglaltság. Ha csak egy szabad óránk van, akkor inkább halasszuk egy másik alkalomra, amikor több idő áll a rendelkezésünkre.

Hagyjuk otthon a felesleges dolgokat

Mikor szaunázni indulunk lehetőleg kerüljük a smink és az illatszerek használatát. Hagyjunk otthon mindent ami nem természetes, hisz itt úgysem lesz szükség rájuk, ide értve az ékszereinket is. Ezek külön veszélyesek is lehetnek, hiszen átforrósodva égethetik bőrünket és akár égési érüléseket is okozhatnak. Kezeken viselt gyűrűvel vigyázzon mindenki, hiszen a melegtől az ujjak megvastagodhatnak és a gyűrűk elszoríthatják az ujjak keringését.

Így étkezzünk előtte

Ne kezdjünk neki se jóllakottan se éhgyomorra. Figyeljünk arra, hogy lehetőség szerint, étkezés után 1,5 -2 órával kezdjük meg a szaunázást. Tele gyomor esetén a szervezetünk elég nagy energiákat mozgósít az emésztés felé is és a szauna is igénybe veszi. Ne kényszerítsük arra, hogy energiákat kelljen megosztani és rossz közérzetben kevesebb időt tudjunk eltölteni. Éhgyomor esetén a vércukorszint leesése nagyon veszélyes lehet, mert még az egészséges emberek is rosszul lehetnek ezen okból illetve kollapszus léphet fel ami ájulással járó vérkeringési zavar.
A szaunázás során nagyon sokat izzadunk, a szerveztünk sok vizet veszít, így ilyenkor kiemelten fontos a folyadékpótlás. Mindenképp legyen nálunk innivaló, de már az adott nap folyamán, több órával a megérkezésünk előtt is érdemes többet inni, mint más napokon, hogy a szervezetünk megfelelően hidratált állapotban legyen.

Nyugodjunk le

Megerőltetés vagy aktív testmozgás után, esetleg fokozott izgalmi állapot elmúltával kb .15-30 perc nyugalmi állapot  szükséges a szaunázás megkezdése előtt.
Ittasan vagy másnaposan nem a szaunában kell gyógyulni, erre nem igazán alkalmas. Tapasztalataink szerint a másnaposság elmúltával segíti a gyorsabb regenerálódást, hamarabb felfrissül a meggyötört test, és kidobja magából a bekerült mérgező anyagok egy részét.
Mindenképpen érkezésünk után tájékozódjunk a szauna házirendjéről és tartsuk is be maximálisan.

Törölköző vagy szaunalepedő elengedhetetlen

Mielőtt levetkőznénk keressük meg a szaunaszemélyzetet és kérjünk tőlük szaunalepedőt, ez általában benne van az árban. Ha nincs ilyen lehetőség, vagy ragaszkodunk a saját törölközőhöz, akkor figyeljünk, hogy elég törölköző legyen nálunk. Fontos, hogy legalább az egyik elég nagy legyen ahhoz, hogy  amikor leülünk a padra, minden részünk és végtagunk alá jusson belőle elég, az anyag pedig minél kevesebb , vagy inkább semmi műszálat ne tartalmazzon.

Az öltözék

Magyarországon is egyre elterjedtebb és elfogadottabb, hogy szaunázás közben nem viselünk ruhát, fürdőruhát. Ha ilyen helyre megyünk szaunázni mi is hagyjuk az öltözőben fürdőruhánkat, de mindenképpen törekedjünk arra, hogy minél kevesebb részünket fedje ruha. Tudni kell, hogy a ruha alatt a bőr nem csak izzad, hanem pállik is egyszerre és bizonyos bőrtípusú embereknél akár ekcémát is okozhat. Fontos, hogy bőrünkről minél nagyobb felületéről, minél könnyben tudjon elpárologni az izzadság.
A fentiekből nem következik, hogy meztelenül kell sétálgatnunk a szaunavilág területén, bár sok helyen ezt semmi nem tiltja. Tekerjük magunk köré a lepedőt amíg be nem ülünk a szaunába.
Fürdőruhás szaunában is nagyon fontos, hogy csak a saját törölközőnkre üljünk és minden esetben szintén úgy, hogy közvetlenül semelyik részünk se érintkezzen a paddal. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a műanyag fürdőruhák nem arra lettek kitalálva, hogy tartósan 90-100 fokon olvasszuk őket, ettől tönkre is mehetnek, gyakori szauna használat alatt elvesztik rugalmasságukat. Ha ilyen szaunába járunk, akkor igyekezzünk olyan fürdőruhát találni, ami jól tűri a forróságot és minél kisebb részen fedi a testet, zárja el az izzadság párolgásának útját. A fürdőruha alternatívája lehet a férfiak és nők számára kifejlesztett szaunaruha. Ezekben a szaunázás kényelmes és mégis ott takar ahol arra szükség van. Ha a szaunázás fürdőzéssel van egybekötve, akkor a fürdőruhából kipárolgó medence víz közvetlenül belélegezve (inhalálva) nem az egészséget szolgálja, sőt kifejezetten káros. Tehát, talán egészségesebb ha szaunázás után megyünk úszni, és nem pedig fordítva.

Zuhanyozzunk előtte

Minden szaunamenet előtt, le kell zuhanyozni alaposan meg kell mosakodjunk, hogy bőrünk minél tisztább legyen, a lehető legkevesebb vegyszer és szennyeződés maradjon rajta. Zuhanyozás után, törölközzünk teljesen szárazra, mert a szaunában a nedves bőr nehezebben kezd el izzadni.

A papucs marajon kint

Papucsunkat mindenképpen hagyjuk az ajtó előtt ne vigyük be. A mai papucsok jelentős része különböző ragasztókkal van összerakva és hőre lágyuló műanyagból készül. A szauna melegében mérgező gázok szabadulhatnak fel belőle, és ez már nem mondható egészségesnek sem saját magunk sem szaunázó társainak számára.

Mikor a szaunába lépünk

Miután testileg és lelkileg készen állunk arra, hogy elfoglaljuk helyünket a szaunában, gondoljuk végig, hogy lehetőség szerint hova szeretnénk ülni. A magasabb helyeken intenzívebb a szauna hatása, többször éri testünket nagyobb forróság, míg alul valamivel kevésbé tűnik melegnek. A hatás szempontjából teljesen mindegy, hogy lent vagy fent találunk magunknak helyet, mivel a szervezet 50-60 fok felett már gőzerővel dolgozik a hűtésen és megindul az izzadás folyamata ez egész testfelületen.
Mielőtt a szaunába lépnénk nézzük meg az ajtót vagy az ajtó környékét nem jelöltek e rajta éppen futó szaunaprogramot. Amennyiben jelezve van rajta, akár mennyire is kíváncsiak vagyunk, ne lépjünk be a szaunába, ne zavarjuk meg a szaunamester munkáját és a bent ülők pihenését. Ha részt szeretnénk venni mi is felöntéseken, szaunaprogramokon, kérdezzük meg a személyzetet a következő program kezdetéről és áráról. Vannak helyek, ahol az ajtó felett világító led vagy lámpa jelezheti, hogy meddig ne lépjünk be, meddig tart a következő párásítás időtartama, ilyenkor az ajtó nyitogatása illetlenség, továbbá a friss gőzt is kiengedjük az ajtón.
Ha nincs program nyugodtan de a lehető leggyorsabban lépjünk be a szaunába, úgy, hogy az ajtó minél rövidebb ideig legyen nyitva, feleslegesen ne nyitogassunk ha esetleg már az ajtón keresztül látszik hogy sokan vannak bent ,akkor várjunk egy kicsit míg fel nem szabadul hely részünkre.
Mikor belépünk és már tartózkodnak bent akkor illik köszönni, csendben, de érthetően üdvözölni a velünk szaunázókat. Terítsük le szaunalepedőnket arra a helyre ahova ülni szeretnénk úgy, hogy teljesen beborítsa a padot és jusson belőle a lábunk alá is, hiszen itt máskor emberek ülnek és ki szeretne más jó esetben csak izzadságában ülni. Majd foglaljunk helyet. Ne furakodjunk, igyekezzünk minél észrevétlenebbek maradni, és minél hamarabb elfoglalni azt helyet ahol végig fogjuk ülni azt az időt amit kényelmesen elviselünk.
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...