Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Watsu - Kelet és nyugat találkozásának élménye

2013. 06. 12. 14:13

Wellness
A Watsu korántsem csupán egy vízi masszázs. Kellemes kényeztetés, mély ellazulás, lebegés. Spiritualitás, áramlás a vízzel, lelki-önismereti kaland. Igazi misztikus élményt ad anyagiasult világunkban.
A Watsu szó a water (víz) és a shi-atsu (keleti masszázs-fajta) összetétele. Tulajdonképpen a vízi shiatsu masszázsról van szó. Holisztikus gyógymód, melyben különösen látványosan egyesül a fizikális és mentális terápia - vagy úgy is mondhatnánk: a keleti és nyugati félteke erényei!
Nézzük mi is az a shiatsu!
A shiatsu a keleti gyógyászat misztikumát hordozza magában. A kínai gyökerű shiatsu abban különbözik az általános masszázsfajtáktól, hogy nem közvetlenül a görcsök és feszültséggócok kimaszírozása a célja. Egy akupresszúrás - a test bizonyos pontjaira kifejtett nyomáson alapuló - masszázsfajta, amely energia-háztartásunkra hat. A shiatsu szerint nem elég, ha csak fizikai szinten teszünk a gyógyulásért. Ezzel egyidejűleg pszichénkre is hatni kell: meditációval, relaxációval. A masszőr a test un. meridiánvonalain (energiahálózatán) halad keresztül, ami fokozza a vitalitást, és beindítja a test öngyógyító folyamatait. De emellett közvetlen fizikai hatása is van: például segít menstruációs fájdalmak, álmatlanság, hátfájás, emésztési problémák és klimaxos zavarokat esetén is.
Hogyan került a shiatsu a vízbe?
1980-ban Harold Dull - miután Japánban a Zen Shiatsu-t tanulmányozta - Amerikában kitalálta ennek a vizes alternatíváját. A watsu-masszázs ötvözi az akupresszúrás shiatsu masszázs és a klasszikus mozgásterápia elemeit. Ám inkább egy jóleső fürdőzéshez-fürdetéshez hasonlít, amely során a pácienst a kellemesen meleg vízben mozgatja, masszírozza, forgatja a masszőr. A watsu rendkívüli relaxáló hatása bizonyára a víznek ? mint a legősibb természetes közegnek ? és a segítő-támogató társnak való teljes önátadásnak köszönhető. Sokan, akik kipróbálták, szinte spirituális élményről számoltak be! Az élménybeszámolók arról tanúskodnak, hogy a vízben történő kezelés a születéshez közeli állapotot idézhet elő: a magzati állapotot, szárnyalást, lebegést, testen kívüli élményt, biztonságérzetet. Ehhez természetesen szükséges, hogy teljes bizalom épüljön ki a terapeuta és a páciens között.
Depresszió ellen: watsu
A watsu mindenekelőtt tehát egy fantasztikus élmény. Egyszerre élhetjük át benne a masszázs, a lebegés, a stresszoldás és a meditáció áldásait. A vízben végzett lassú, lebegő mozdulatok az idegrendszerre igen nyugtató hatással vannak, így a Watsu hatékony a stressz, lelki megterhelés okozta testi vagy pszichés panaszok enyhítésében. Magyarországon még viszonylag újdonságnak számít ez a terápia, de remélhetőleg mihamarabb felfedezik, mint a népbetegségnek számító depresszió ? fényterápia melletti ? legjobb gyógymódját.
Kismamáknak
Terhesség idején is nagyon hasznos a watsu-terápia. Mély nyugalmat, boldogságot ad, segíti az anya és a baba lelki egymásra hangolódását. A meleg vízben való lebegéssel az anya átélheti babájának mikro-világát, az éteri lebegést, amit mindannyian megtapasztaltunk magzatként. A watsu fizikálisan is segít a szülés-előkészítésben, hiszen ellazítja a medence- és a gerinctájékot.
Hradszki Róbert, Termalfurdo.net szerkesztő
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem