Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Nem harap, és még jó is a lábunknak - halpedikűr a gyakorlatban

2013. 07. 19. 15:09
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Körülbelül tíz éve, egyik törökországi nyaralásunk alatt tapasztaltam először, hogy a meleg tengerbe gázolva valami folyamatosan csiklandozza a lábamat. A kristálytiszta vízben hamar fény derült rá, hogy nem a képzeletem, vagy lábamba akadó hínár játszott velem, hanem apró halacskák eszegették a lábfejemet.
Először nagyon meglepődtem, mivel előtte ilyet még egyetlen élővízben sem tapasztaltam, majd hozzászoktam a jelenlétükhöz. Néhány évvel ezelőtt azonban még jobban megdöbbentem, mikor nálunk is kezdett elterjedni a szépségszalonokban a halpedikűr, hiszen akkor ébredtem rá, hogy ez nem csak egy helyi érdekesség volt, hanem a kicsi doktorhalakat már évek óta használják nem csak szépészeti, hanem gyógyászati célokra is.

Garra rufa, a doktorhal

Az ázsiai országokban már évtizedek óta elfogadott dolog a Garra rufa, vagy hétköznapi nevén a doktorhal, lábápolási célokra történő alkalmazása. Ebben a régióban fedezték fel, hogy ezek az apró, 8-10 centiméteres halak táplálékul használják az emberi bőr elhalt hámrétegeit. Külön előny, hogy a kis állatok nem harapással, hanem szívó technikával végzik a táplálékszerzést, így nem okoznak sérülést a bőrön. A természetes élőhelyén, a Közel-Keleten - legfőképp Törökországban - megtalálható halak iránt az utóbbi években akkora lett a kereslet szépségápolásban, hogy néhány országban már törvény védi őket a lehalászás ellen.

Szépségápolás és terápia

A doktorhalak használata nálunk elsősorban a szépségszalonokban terjedt el. Szívesen alkalmazzák őket, hiszen amellett, hogy megtisztítják a bőrt és felpuhítják a bőrkeményedéseket, felfrissülést nyújtanak a fáradt lábaknak. A halpedikűr segítséget nyújt a stresszoldásban, valamint jótékony hatással lehet a narancsbőrre is. Miután a halak kellemes mikromasszázst biztosítanak a lábnak, így nem csak a bőrminőséget javítják, hanem felgyorsítják a vérkeringést és csökkenthetik a ráncokat is.
Nálunk még nincs annyira jelen, de a világ más részén számos spa használja a halakat terápiás céllal is, vannak ugyanis olyan bőrbetegségek pld. pikkelsömör és ekcéma, amelyek nem gyógyíthatóak, de halpedikűrrel szépen szinten tarthatóak, és látványos állapot javulást lehet vele elérni. A javulás már az első kezelések után érezhető: elmúlik az égő-viszkető érzés és vékonyabb lesz a megvastagodott hámréteg. A kezelések során a halak dithranol-enzim tartalmú váladékot juttatnak az új bőrbe, amely lelassítja a megvastagodó hámréteg újraképződését. A kezelés természetesen nem csak a lábon, de a test bármely pontján történhet - ahol csak szükség van rá. Csak a halakra kell bízni. Ők tudják...

Hogyan működik?

A halterápia lényege, hogy a lábat, a kezet, vagy a kezelendő testrészt bele kell meríteni egy akváriumba, amelyben a kis doktorhalak úszkálnak, majd hagyni kell, hogy ők végezzék a dolgukat. Mivel a kis uszonyosok kifejezetten a meleg vizet kedvelik, ezért az akváriumban lévő víz hőmérséklete legalább 30 C fokos. Már 15-30 perc alatt megszabadítanak, az elhalt, száraz bőrrétegektől, terápiás kezelés esetén pedig 14-18 napos ciklusban, napi 1-1,5 órát töltenek a páciensek a halak között. Fájdalomtól nem kell tartani, inkább csikiző, bizsergető érzést fogunk érezni. Mivel az állatokat nem lehet minden páciens után fertőtleníteni, ezért vannak akik félnek a fertőzésektől, pedig probléma csak akkor jelentkezhet, ha valaki úgy vesz részt a kezelésen, hogy nyílt seb van a lábán. Ha betartjuk a szükséges óvintézkedéseket, és konzultálunk a kezelőorvosunkkal a kúra előtt (szívbetegség esetén veszélyes lehet a meleg víz), akkor mindenképpen érdemes kipróbálni mit tudnak a doktorhalak.
Tehát aki még nem próbálta, annak irány Törökország déli partja - ahol még csak fizetni sem kell a kezelésekért -, vagy a legközelebbi halpedikűr szalon!
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...