Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Így izzadunk 2015-ben - fitnesz trendek

2015. 01. 17. 19:06

Wellness
Ha kíváncsi, mik lesznek a legmenőbb fitnesz trendek 2015-ben, akkor a legjobb helyen jár.
Összeszedtük az idei év legnépszerűbbnek ígérkező edzésformáit. Válassza ki az önnek legmegfelelőbbet.
Saját testsúlyos edzés
2015 egyik nagy durranása a saját testsúlyos edzés lesz - legalábbis erre jutott az American College of Sports Medicine felmérése, melyben 3000 fitnesz szakembert kérdeztek meg világszerte. Arra számítanak, hogy egyre divatosabb lesz ez az edzéstípus mind egyéni, mind csoportos formában. Vagyis érdemes az olyan helyeket keresni, amik nincsenek telezsúfolva kondigépekkel, van hely a mozgásra, esetleg bordásfallal és egyéb "mászókákkal" vannak felszerelve. Próbáljunk ki olyan órákat, ahol kevésbé fókuszálnak az eszközökkel végzett gyakorlatokra. Vagyis azok a jó öreg módszerek - mint a fekvőtámasz, a guggolás és a kitörés, amikhez nem kell más csak mi - visszatértek. Fogadjuk őket örömmel.
Magas intenzitású szakaszos edzés
Valójában ez az edzésforma már az elmúlt években is igen nagy népszerűségnek örvendett, és ez 2015-ben sem lesz máshogy, mivel ez egy hihetetlenül hatékony módszer. Lényege, hogy magas intenzitású gyakorlatot végzünk rövid szünetekkel, például 30 másodpercig teljes erőbedobással tekerjük a spinning bicikli, majd 30 másodpercig pihenünk, és ezt ismételjük nyolcszor. Ennek a típusú edzésnek bizonyítottan jó hatása van az állóképességre és zsírégetés szempontjából is hatékonyabb, ráadásul kevésbé monoton.
Együtt a futópadon
Külföldön egyre nagyobb népszerűségnek örvend a csoportos futás futópadon. Ezek az edzések hatásosan fejlesztik a futó technikánkat a sebesség, a dőlésszög és az intenzitás váltakozásával. A fitneszben is megfigyelhető egy olyan trend, hogy elkezdtek az egyszerűségre törekedni, a futás pedig az egyik legrégebbi mozgásforma. A csoportos beltéri edzéseken a résztvevők kontrollált körülmények között állíthatnak maguk elé kihívásokat. A futópadon kisebb terhelés éri a csontokat és az ízületeket, így nyugodtan koncentrálhatunk a mozgásra, ráadásul az időjárás miatt sem kell aggódni.
Regenerálódás, megelőzés
Talán nem kell bemutatni azt a kellemes, elégedett érzést, amit egy igazán kimerítő, kemény edzés után tapasztalunk - az izomlázzal együtt. Azonban nem árt észben tartani, a túlzásba vitt edzéssel "ki is üthetjük" szervezetünket, aminek következtében könnyebben le is sérülhetünk, éppen ezért kiemelten fontos, hogy adjunk időt testünknek a regenerálódásra. Minden mozgásforma esetében szükséges, hogy az összes izmunk - ne csak néhányuk - rendesen tudjon dolgozni. A gyenge izmok könnyebben elfáradnak, és helyettük túledzük a már amúgy is erőseket. Az ilyen kompenzálás, illetve a túledzés ad esélyt a sérüléseknek, ezért kell a regenerálódás és a megelőzés. Ennek jegyében válnak meghatározó trenddé 2015-ben a kicsit gyógytornaszerű, nyújtásokat, labdás, hengeres gyakorlatokat tartalmazó mozgásformák és a jóga.
Kütyük vonzásában
Az app- és Facebook-függő világunkban valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a fitneszben is meghatározó trend az elmozdulás digitális irányba. Csupán a Nike futó applikációját 9 millió nő töltötte már le, míg a Nike Traininget 16 millióan - és akkor még nem beszéltünk a többi vállalat fitnesz appjairól. Azért ilyen népszerűek máig ezek a "programok", mert inspirálnak, útmutatást adnak, illetve valóban átláthatóbbá teszik az edzéstervet, és akkor még nem is beszéltünk a szociális tényezőről, amit szintén nem lehet elhanyagolni.
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...