Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Magyar kincsek: csobbant már a félezer éves fürdőben?

2015. 03. 15. 08:50

Fürdőzés
A több mint 450 éves Rudas fürdő igazán különleges helyszín egy kellemes mártózáshoz. Hazai fürdőket bemutató sorozatunkban a frissen felújított és kibővített budai létesítménybe kalauzoljuk olvasóinkat.
A Rudast 1566-1572 között építette fel Szokollu Musztafa budai pasa, de már korábban is üzemelt fürdő ezen a területen. IV. Béla király uralkodása alatt kezdett komolyabb fejlődésnek indulni a Gellért hegy környéke, ekkor építettek a mostani Rudas helyén ispotályt és fürdőt a johannita lovagok; ezt a törökök is használták a Rudas felépüléséig.
Magyar kincsek: csobbant már a félezer éves fürdőben?
 
A törökök kétfajta fürdőt különböztetnek meg, a hamamot, vagy gőzfürdőt, illetve az ilidzsát, ami a termálvíz gyógyhatására épít; a Rudas ez utóbbiak közé tartozott. A fürdő épületének fő magja és egyben alapja a mai napig az ilidzsa nyolcszögletű medencéje és a félgömb kupolával fedett nyolc oszlopos medencetér. A török fürdőhöz eredetileg tartozott egy nagy előcsarnok is, ahol a vendégek átöltöztek, teáztak, pipáztak és kávéztak. A török időkből a nyolc oszlopos medencetér mellett megmaradt az eredeti rózsaszín vakolat is, sőt a 2004-es rekonstrukció során még eredeti török kerámia vízvezetékeket is találtak.
Magyar kincsek: csobbant már a félezer éves fürdőben?
 
A "Zöld oszlopos fürdő"
A Rudas nevének eredetét illetően több teória is létezik. Az biztos, hogy az eredeti török neve "Zöld oszlopos fürdő" volt, feltehetően a benne álló zöld oszlop miatt, melynek máig sem bukkantak a nyomára a régészek, a feltételezést azonban alátámasztja, hogy még ma is láthatóak zöld kövek a falakba építve. Jelenlegi nevének kialakulása kapcsán több variációt tartanak lehetségesnek. Az egyik szerint a kompkikötő rúdjáról kapta a nevét, mások úgy vélik a környéken élő rácok által használt Rudna ilidzse (ásványos fürdő) névből alakult ki a Rudas elnevezés.
Magyar kincsek: csobbant már a félezer éves fürdőben?
 
A török fürdőben a 36 fokos nyolcszögletű medence mellett egy 28, egy 30, egy 33 és egy 42 fokos termálmedence, illetve egy 16 fokos merülő várja a mártózni vágyókat. Ehhez kapcsolódik egy gőz és egy hőlégkabin is. A fürdőhöz tartozik egy szaunával ellátott uszoda is.
Tetőtéri medence és modern wellness
2014-ben a török fürdő egy modern wellness részleggel lett gazdagabb. Az új földszinti medenceterében két közepes méretű - egy 36 fokos és egy 32 fokos ülőmedence, - illetve két kisebb - egy 42 fokos gyógy- és egy 12-14 fokos merülő medence várja a fürdőzőket. Ezt a területet az uszodából közvetlen átjárással lehet megközelíteni. A tetőteraszon pedig egy télen-nyáron üzemelő termálvizes jakuzzi kapott helyet, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a fővárosra.
Magyar kincsek: csobbant már a félezer éves fürdőben?
 
A Rudas nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos, radioaktív hévízzel rendelkezik, melynek fluoridion-tartalma is jelentős. A víz hatásosan alkalmazható az ízületek degeneratív betegségei, idült és félheveny ízületi gyulladások, porckorongsérv, idegzsábák és a csontrendszer mészhiányos állapotai esetén. A Rudas ivócsarnokában a Hungária, az Attila és a Juventus források vizét lehet fogyasztani, melyek ivókúrára is kiválóan alkalmasak.
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...