Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók Gyermekbarát ajánlatokGyermekbarát ajánlatok További ajánlatok

10 ok, amiért az eper a kedvenc gyümölcsünk

2018. 05. 22. 19:40
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Az eper látványa már önmagában is magával ragadó, zamatos illata belengi a teret, könnyen variálható gyümölcs, sokrétű a felhasználási módja, azonban a legfontosabb, hogy roppant egészséges. Mutatunk 10 okot, miért érdemes kihasználni a végre eljövő eperszezont, és feltölteni vitaminraktárunkat.

1. Javítja a szívműködést

Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, javítja a vér áramlását, magas rost-, és folsav tartalma miatt hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet.

2. Ápolja a bőrt

Több összetevője is bőrvédő hatással bír, segít eltávolítani az elpusztult bőrsejteket, és megakadályozni az akné kialakulását. Ha 4-5 epret összezúzunk és egy kis mézzel összekeverünk, ezzel az egyveleggel szuper arcpakolást készíthetünk otthon is.

3. Öregedés „ellenszere”

A- és C-vitamin tartalmának köszönhetően kollagén fokozó hatása van, tonizálja a bőrt, és egy tanulmány szerint gazdag antociánokban, ami segíti a káros UV sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezést.

4. Óvja szemünk épségét

Ha sok epret fogyasztunk, megelőzhetjük a szemszárazságot, a látóidegek károsodását, a magas szemnyomást, és a szem egyéb fertőzéseit is.

5. Csökkenti a magas vérnyomást

Káliumban, és magnéziumban gazdag, ami azt jelenti, hogy értágító hatásuk miatt az eper fogyasztásával csökkenhet a magas vérnyomás, és az erek merevsége. Adagonként körülbelül 134 g-os kálium tartalma segíthet a vérnyomás szabályozásában, hiszen ellensúlyozza a nátrium vérnyomás növelő hatását.

6. Erősíti az immunrendszert

Egyetlen adagban (kb. 8-10 szem) a C-vitamin napi szükségletének körülbelül 150 % -a megtalálható, ami jelentősen erősítheti immunrendszerünket.

7. Enyhíti az ízületi gyulladásokat

Az antioxidánsokban és méregtelenítőkben gazdag eper enyhíti az ízületi gyulladást és köszvényes fájdalmat, továbbá az izmok és szövetek regenerálódását.

8. Serkenti az agyműködést

Gazdag jódban, C-vitaminban és bioaktív vegyületekben, amik segítik fenntartani az idegrendszer megfelelő működését. Káliumtartalmának köszönhetően növeli a vér áramlását az agyban.

9. Segít a fogyásban

Adagonként körülbelül 2 g rostot tartalmaz, amely fontos szerepet játszik abban is, hogy a bevitt cukor lassabban szívódjon fel, 10 dkg belőle csupán 27 kalóriát tartalmaz.

10. Megakadályozza a székrekedést

Magas rosttartalmának köszönhetően megakadályozza a székrekedést és segíti az emésztőrendszer tökéletes működését.

Szóljon hozzá