A C-vitamin legjobb természetes forrásai
Ha betegek vagyunk, ha fáradtak, ha szépítenénk a bőrünket, vagy egy kis energiára van szükségünk, az első, ami eszünkbe jut, a C-vitamin. Összegyűjtöttük a legjobb természetes C-vitamin forrásokat, váljék egészségükre!
A C-vitaminról köztudott, hogy segíti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteinek enyhülését és erősíti az immunrendszert. Ezen kívül növeli a fehérvérsejtek számát és fokozza azok működését is. Ha szervezetünk nem kap belőle eleget, tünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások jelentkezhetnek.
Kutatások szerint a szervezetünk számára szükséges napi C-vitamin mennyiség a férfiaknál 90 milligramm, a nőknél 75 milligramm. Ez elég kevésnek tűnhet ahhoz képest, hogy a drogériákban 1000-1500 mg C-vitamin tartalmú étrendkiegészítőket is árulnak, de figyelembe kell venni, hogy ezt a számot rengeteg minden befolyásolhatja. Megnő a C-vitamin szükséglet, ha sportolunk, ha megbetegszünk, ha dohányzunk, várandósság ideje alatt, vagy ha fárasztó fizikai munkát végzünk. Ezért érdemesebb nagyobb dózist fogyasztani az ajánlott napi minimumnál, de 500-1000 milligrammnál többet teljesen felesleges.

Persze sokkal egészségesebb, ha a napi adagot nem tablettákból, hanem természetes forrásokból nyerjük. A legtöbb hasznos tápanyaghoz akkor jutunk, ha a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztjuk, közülük is, amit lehet, azt nyersen. Akkor tudjuk megőrizni a legtöbb C-vitamint az ételekben, ha elkerüljük a hőkezelést, ezért, amit nem muszáj, azt ne főzzük meg. A teába is inkább akkor csavarjuk a citromot, mikor már kihűlt egy kicsit. Összegyűjtöttük, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök közül, melyek adják nekünk a legtöbb C-vitamin utánpótlást. Válasszák ki kedvencüket!
Bár a brokkoli nem tartozik a legkedveltebb zöldségek közé, és sokan inkább fogyókúrás okokból vonják be az étrendjükbe, ez a zöld növény kiváló vitaminforrás. Egy nagyobb fej több mint száz milligramm C-vitamint tartalmaz, amelyet akkor tud legjobban hasznosítani a szervezet, ha nem túlfőzve, hanem csak párolva fogyasztjuk.

Egy csészényi kelbimbó közel 100 milligramm C-vitamint tartalmaz, ezért érdemes ezt a növényt is beiktatni étrendünkbe. A brokkolihoz hasonlóan a kelbimbó is rengeteget veszít a vitamintartalmából a főzés miatt, ezért javasolt inkább félbevágva, lassú tűzön, némi olívaolajon megsütni, és úgy fogyasztani.
A karfiolnak is nagy szerepe van az egészséges táplálkozásban, mivel a benne lévő élelmi rostok és bizonyos kéntartalmú összetevők védelmet nyújthatnak egyes betegségekkel szemben. Főzés helyett szintén érdemes párolva fogyasztani.
Egyik kedvenc tavaszi gyümölcsünk, a fekete ribizli egy csoda. Amellett, hogy rengeteg C-vitamint tartalmaz, nagyon sok mindenre jó: teája vizelethajtó, kicsit vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Csökkenti az ízületi és reumás panaszokat. Hólyag és vese- illetve prosztatabetegségekre is ajánlják. Remek antioxidáns.

A legtöbben csak fűszerként vagy díszítőelemként gondolnak a petrezselyemre, pedig fogyasztása kimondottan egészséges. A növényben található K-vitamin fontos a csontok egészségéhez, egy csészényi összeaprított petrezselyem körülbelül 80 milligramm C-vitamint tartalmaz.
Legegyszerűbben paprika fogyasztásával juthatunk megfelelő mennyiségű C-vitaminhoz, hiszen télen-nyáron kapható. A paprikák közül a fehér vagy sárga húsú magyar paprikát is érdemes napi rendszerességgel fogyasztani, mert 10 dkg paprikában 100 mg C-vitamin található. A kaliforniai paprika közül a sárga tartalmazza a legtöbb C-vitamint.
A késő tavaszi szezon legnagyobb „sztárja” az eper, amely nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Egy kis tálka eperben 85 mg C-vitamin rejlik, emellett sok mangánt is tartalmaz, amely gondoskodik a vércukorszint egyensúlyban tartásáról. Cukros fagyik és shakek helyett érdemes epret turmixolni, összekeverni natúr joghurttal és lehűtve elkanalazni.

Aki evett már friss áfonyát, annak valószínűleg már a gyümölcs nevének hallatán is összefut a szájában a nyál. Ez a fanyar, savanykás íz miatt történik, ami pedig a benne rejlő sok-sok C-vitaminnak köszönhető. A fekete és vörös áfonyában van a legtöbb, aszalva bármikor megtalálható a boltok polcain.
Egyik kedvenc piros gyümölcsünk, a ribizli számos egyéb jótékony alkotóeleme mellett pektinszármazékokat, káliumot, nátriumot, kálciumot, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Rostokban gazdag, emiatt segíti az emésztést és az immunrendszer megerősítését.
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon.
Kattintson ide