Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

A melegben is mozogna? Így érdemes hidratálni

2015. 08. 09. 08:02
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
A nyári hőségben kiemelten fontos, hogy megfelelően hidratáljuk szervezetünket, különösen, ha a szabadban edzünk. A nőknek naponta 11, míg a férfiaknak 15 pohár vízre volna szüksége; ennek 20 százalékát tudjuk étkezés során bevinni, a többit meg kell inni. A következő három tipp segíthet az edzés előtti és utáni hidratálásban.

Izzadás előtt hűljünk le

Ha mindenképpen a nyári melegben szeretnénk lefutni életünk legjobb tíz kilométerét vagy triatlonra készülünk, érdemes előtte felhajtani egy kis jégkását. Egy az International Journal of Sports Medicine-ben megjelent tanulmány szerint azok a futók, akik 28 fokban a 10 kilométeres táv teljesítése előtt 45 perccel megtették ezt, átlagosan 15 másodperccel jobb eredményt értek el. A jégkása megnövelte a test hőtároló kapacitását, így a futók jobban meg tudták hajtani magukat.

Koccintsunk sörrel

Kifejezetten jó hír a sörkedvelőknek, hogy a University of Granada által készített tanulmány szerint azok a férfiak, akik egy futópados edzés után elfogyasztottak egy korsó sört (6 deciliter, 4,5 százalékos alkoholtartalom), majd ezek után tetszőleges mennyiségű vizet ittak, pont ugyanannyira hidratáltak voltak, mint akik csak vizet ittak. Tehát kis mennyiségű sör fogyasztása nem akadályozza az edzés utáni folyadékpótlást és regenerálódást. Vagyis nyugodtan bedobhatunk egy sört levezetésképpen, csak ne felejtsünk elegendő vizet is fogyasztani utána.

Tankoljunk fel sóval

Egy kis extra sóbevitel edzés előtt segíthet hidratáltnak maradni egy az International Journal of Sport Nutrition and Exercise-Metabolismban megjelent tanulmány szerint. Amikor a férfi biciklisták csirkés tésztalevest ettek, – amiben körülbelül 1400 milligramm nátrium volt –, 45 perccel a meleg időben végzett edzés előtt, több vizet ittak és őriztek meg a tekerés közben, mint azok, aki csak sima vizet ittak. A nátrium elősegíti, hogy többet igyunk, különösen, ha huzamosabb ideig vagy nagy melegben edzünk. Egy maroknyi sós perec, egy pohár paradicsomlé vagy nátriumot tartalmazó sportital is megfelel a célnak. 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...