Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

A savanyú, az édes és a keserű: hű társaink a betegségek ellen

2023. 02. 27. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
A citrusfélék a téli és tavaszi vitaminhiányos és influenzás időszakban nagyon fontos energia és C-vitamin forrásnak számítanak. Jó, ha minél többet fogyasztunk belőlük, akár préselt ital formájában, akár teába facsarva, akár magában. Citromot, narancsot, grépfrútot fogyasztani azonban nemcsak ezért előnyös. Számos pozitív tulajdonságukat ismerjük még.
A C-vitamin készlet erősítésén túl a citrusok másik nagy előnye a rosttartalmuk. Egyetlen narancs tartalmazza a napi szükségelt kb. 10 százalékát, így hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez. Ráadásul a citrusféléken található vízben oldódó rostok segítenek szabályozni a koleszterin és vércukor szintet. A citrusokban nemcsak a vitamin és a rost, de a flavonoid is sok, így a szív számára nagyon előnyös a fogyasztásuk. A narancsfélék kálium tartalma is nagyon magas, ami hozzájárul az izmok megfelelő működéséhez és a megfelelő folyadék-háztartás kialakításához. De vajon melyik citrusfélét részesítsük előnyben? Íme egy kis útmutató.

Citrom

A sárga színű gyümölcs felhasználása nagyon sokrétű, szeretjük teában, süteményben, limonádéban, de még kozmetikai szerek alkotórészeként is nagyon hatékony. A citrom magas C-vitamin tartalma miatt nagyon hatásos baktériumölő, akár felső légúti megbetegedésekről, akár pattanásos arcbőrről, akár korpás hajról van szó. Jelentős bioflavonoid tartalma miatt nagy szerepe van a betegségek megelőzésében, az érfalak rugalmasan tartásában, illetve a bőr fiatalságának megőrzésében. A benne pihenő vitaminmennyiségen túl a citrom remek fogyókúrás segédeszköz és kiváló emésztést segítő gyümölcs, ezért is ajánlott az étkezések előtt egy pohár langyos citromos víz.

Narancs

Legelterjedtebb felhasználási módja a narancslé, de nagyon szeretjük egészben, gerezdjeire szedve is. A frissen facsart narancslé nemcsak C-vitamin bomba, de tele van antioxidánsokkal is, melyek nemcsak egészségünk, de szép külsőnk megőrzésében is fontos szerepet játszanak. Növeli az immunrendszer által termelt ellenanyagok, az immunglobulinok és a vírusfertőzés leküzdésében fontos szerepet játszó interferon szintjét a vérben. A leve mellett a narancs hasznos részei közé sorolható a gyümölcs gerezdjeit elválasztó és a héj alatt található hártya, mely vízben oldható rostot, pektint tartalmaz. A pektin gátolja a zsírok felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Grapefruit

A keserű levű gyümölcsnek nagy hasznát veszik a fogyókúrázók és diétázók, étrend kiegészítőként ugyanis felgyorsítja a kilók leadását. Hatása elképesztő folyadékmegkötő képességének köszönhető, ugyanis rostjai a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Ha magjáról van szó, kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy korunkban ez amolyan újra-felfedezett csodaszer. A klinikai vizsgálatok szerint 800 féle vírus és baktérium, körülbelül 100 fajta gomba és bizonyos paraziták ellen is hatékony - mindeközben nem károsítja az ember szervezetét.

Mandarin

Mint általában a citrusfélék, a mandarin is gazdag vitaminokban, melyeknek köszönhetően elősegíti a gyorsabb zsírégetést. A gyümölcs is és illóolaja is igen hatásos görcsoldó- (légző-, ideg- bélrendszeri görcsök), szélhajtó-, vizelethajtó-, élénkítő-szer. Segít a szervezet méregtelenítésében, tisztítja a májat, növeli a vörös-vértestek oxigén visszatartását, ezáltal tisztítva a vért. Héjának főzete csökkenti a vércukorszintet. Természetesen a héj felhasználása előtt győződjünk meg arról, hogy a felhasznált mandarin bio, azaz vegyszermentes.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...