Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi kirándulástippekTavaszi kirándulástippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

A szaunázás szabályai betegség idején

2023. 02. 24. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Sokan küzdenek makacs, néha heteken át tartó náthával, torokfájással, köhögéssel. Ilyenkor mindent kipróbálunk, csak hogy mihamarabb meggyógyuljunk, többek között a szaunát is. De vajon jól tesszük, ha betegen indulunk a gőzbe? Attól függ, mi a bajunk.

Egészségesen a legjobb

A szaunázás a szervezet számára tulajdonképpen afféle sokkterápia. Már az extrém meleg légfürdő is kihívások elé állítja a szervezetünket, nem is beszélve a forróságot követő hideg vizes merülést. Egy egészséges szervezet esetében ezek a hatások aktivizálják a szervezet egyébként szunnyadozó reakcióit, így hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és az egészség megőrzéséhez. Egészségesek esetében a szaunázás során a nyugalmi vérnyomás stabilabbá válása az egyik legfontosabb hatás, de bizonyítékok vannak arra is, hogy javít a légzőszervek, a mozgásszervek és az immunrendszer működésén is. A szauna rendszeres használata javítja az állóképességet is, amit a sportolók felkészítése során is kihasználnak. A szaunázás sok pszichológiai előnnyel is jár, beleértve a jobb alvást és hangulatot is.

Ha még csak „kerülget” a betegség, hasznos a szauna

A náthás, influenzás betegségek időszakában a felső légutak idült megbetegedése esetén a lappangási időszakban még érdemes szaunázni, mivel az erős verejtékezés, valamint a magas hőmérséklet hatására a kórokozók csírája elpusztítható. A magas hőmérséklet egy ál-lázas állapotot idézhet elő, ami meggyorsítja a szervezet védőanyag mozgósítását, ami szintén a kórokozó csírák elpusztítását teszi lehetővé, még mielőtt a betegség súlyosbodna.

Lázasan soha!

Egészen más a helyzet már kialakult megfázás vagy betegség esetén. Míg a megelőzésben remekül alkalmazható a szauna, addig megfázás és főleg lázas betegség esetén egyáltalán nem jó ötlet szaunába menni. A szervezetünk - ha a kórokozók támadásával kell küzdenie - eleve nagyobb megterhelésnek van kitéve a normálisnál. Ha lázasak vagyunk, az önmagában is erősen megterheli a szívet. Így még hősokknak is kitenni a testünket kifejezetten veszélyes lehet. Ráadásul a szűk térben megfertőzhetünk másokat, és mi is könnyebben kapjuk el a fertőzéseket. Így jobb, ha megvárjuk, amíg meggyógyulunk, s utána a szaunázás már valóban jól eshet, s hozzájárulhat, hogy az utolsó aktív kórokozóval szemben is felülkerekedjünk.

A betegség után sokat segít az immunrendszeren

Utókezelésként, a lábadozás idején ismét érdemes felkeresni a szaunát. Amikor a betegség intenzív szakasza véget ért, fel lehet gyorsítani a gyógyulás folyamatát a forró gőzzel. Több tanulmány és tapasztalat is azt mutatja, hogy a rendszeres szaunázás javítja az immunrendszert és csökkenti a náthás időszakok hosszát. Ha a gyógyuláshoz segítségül hívjuk a szaunát, mindig fogyasszunk elég folyadékot előtte és utána. Megfázás esetén a szaunázás után a gyors lehűlés, a jéghideg fürdő helyett válasszuk inkább a fokozatosan hűtött zuhanyt és utána mielőbb töröljük szárazra a testünket.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...