Aktuális akciók
Szezonindító ajánlatokSzezonindító ajánlatok

A vashiány tünetei

2018. 01. 19. 19:19
Forrás: hazipatika.com
Egészség
A vas nagyon fontos szerepet játszik szervezetünk egészséges működésében. Segít oxigént juttatni a sejtjeinkhez, hiánya esetén viszonylag hamar jelentkeznek az alábbi tünetek.

Kimerültség és fáradtság

Amikor a sejtjeink nem jutnak elegendő oxigénhez, gyengének, folyamatosan álmosnak érezhetjük magunkat, nehezünkre esik koncentrálni és gyakran szédülünk is. A vashiány leggyakoribb tünetei ezek. Ha a fáradtság pihenés hatására sem múlik, forduljunk orvoshoz.

Gyakran vagyunk betegek

A vas az immunrendszer működését is támogatja, így ha nincs belőle elég, kevésbé leszünk ellenállók a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben. Amennyiben úgy érezzük, hogy egyik betegségből a másikba esünk, akkor lehet, hogy fehérvérsejtjeinkből nem termelünk eleget, illetve nem elég erőseket, hogy leküzdjék a betegségeket – mindezek hátterében is vashiány állhat.

Sápadtság

Vashiány hatására a vörösvérsejtek színe kevésbé lesz élénk, ez pedig hamar látszani kezd a bőrünkön, ami világosabb, sápadtabb lesz. Különösen azokon könnyű észrevenni, akik egyébként is világos bőrűek. Sötétebb bőrűeknél másik látványos tünetet lehet, hogy az alsó szemhéj világosabbá válik.

Feldagadt nyelv

A nyelv megduzzadása, fájdalma, érzékennyé válása is vashiány jele lehet, akárcsak a száj sarkaiban lévő bőr fájdalmas berepedezése.

Nyugtalan láb szindróma

Vashiányos emberek ez a tünetet is viszonylag gyakran tapasztalják. A lábak állandó, önkéntelen rázását, mozgatását gyakran kíséri kellemetlen bizsergés, zsibbadás az alsó végtagokban, ami akár az alvást is megnehezítheti.

Hajhullás

Amikor a vashiány vérszegénységet vált ki, akkor hajhullást is okozhat. A hajhagymák ilyenkor nem jutnak elegendő oxigénhez, a hajszálak kihullanak, és nem is nőnek vissza, míg a vérszegénységet nem kezelik.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Ajándék éjszaka 4=5!

Töltsön 5 pihentető éjszakát Cserkeszőlőn, és ebből 1 éjszakát fürdőbelépővel ajándékba kap! Foglaljon most! Megnézem