Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Aki C-t szed, szedjen D-t is

2022. 06. 02. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Több kutatás is bizonyította, a „napfény vitaminja” fontosabb számunkra, mint azt eddig gondoltuk. Az elmúlt hónapok vitaminfogyasztásra buzdító hírei között fő szerepet kapott a korábban méltatlanul hátrasorolt D-vitamin. Összegyűjtöttük, miért olyan fontos a D-vitamin és hogyan juthatunk hozzá legkönnyebben a napi adaghoz.

A D nem csupán a csont vitaminja

A D-vitamin a csontképzés és a csontanyagcsere egyik alappilléreként vált ismertté, mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban is, jótékony hatása nemcsak csontritkulásban, hanem szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és reumás gyulladások terén, daganatok megelőzésében is jelentős. A D-vitamin segíti a kalcium és a foszfát felszívódását, megakadályozza a pajzsmirigy túlműködését. Vizsgálatok bizonyítják azt is, hogy a megfelelő D-vitamin szinttel rendelkezők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés. A D-vitamin ezen kívül szerepet játszik az allergiás ekcéma és allergiás asztma kialakulásának megelőzésében is. Érdemes tehát odafigyelni szerveztünk D-vitamin szintjére, utána pedig – ha szükséges - pótolni a hiányzó mennyiséget.

Napfény hiányában is pótolható

A D-vitamin a bőrben termelődik napfény hatására, de kis mennyiségben élelmiszerekkel is bevihető. Elvileg napi 15-20 perc napon való tartózkodás elegendő a szervezet D-vitamin raktáraink feltöltéséhez, téli, tavaszi, őszi borongósabb időszakok után azonban hiányállapot alakulhat ki. Ráadásul az UV sugárzás veszélyei miatt sokan óvakodnak a természetes napfénytől, és bőven vannak olyanok is, akik zárt munkahelyen töltik a napfényes órák nagy részét. Márpedig a D-vitamin pótlásáról ilyenkor is gondoskodni kell.

Hal, gomba, tojás és méz

A máj, a tojás, a tengeri halak, a kaviár, a méz, az élesztő, a csiperke vagy a vargánya gomba fogyasztásával nagyon sok D-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe. Sokat segíthet meg a hozzáadott D-vitaminnal készülő gyümölcslevek, gabonapelyhek, tejtermékek fogyasztása. Ezek a termékek azonban nem tartalmaznak akkora mennyiséget a szerveztünk számára hasznos vitaminból, hogy a napi szükségletet fedezhessük vele. Ilyenkor jöhet a különböző táplálék kiegészítők, például a hal- illetve csukamájolaj koncentrátumot tartalmazó kapszulák szedése.

Fontos a mennyiségi korlát

A legutóbbi mérés szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka is D-vitamin-hiányos, fontos tehát odafigyelnünk erre a korábban elhanyagolt tényezőre. Mivel azonban a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, a szervezetben felhalmozódik, ezért komoly mellékhatásai lehetnek, ami akár veseelégtelenséghez is vezethet. Ezért orvosi tanács nélkül mesterséges D-vitamin szedése nem ajánlott.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Örömteli pillanatok az egész család számára!

Ismerd meg a Hotel Narád & Park**** gyerekbarát szolgáltatásait! Megnézem