Aktuális akciók
Szezonindító ajánlatokSzezonindító ajánlatok

Az egészség megalapozása éjjel kezdődik

2020. 10. 19. 13:17
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Bár sok szempontból sajnos még mindig sereghajtónak számítunk, mégis mintha megfigyelhető lehetne egy fokozatos javulás a testi-lelki jólétünk megőrzésében. Az erre nyitottak körében egyre fontosabbá válik a kiegyensúlyozott étkezés, a rendszeres testmozgás, a megfelelő folyadékbevitel, a pihentető kikapcsolódás stb. És ezeknek a további alkategóriái. Azonban miközben próbálunk az összes kitűzött célnak megfelelni, egy szükségletünkről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Sőt, akár annak a kárára élni a rohanó mindennapjainkat. Ez a létszükségletünk pedig az alvás.

A nem kielégítő alvás következményei

A nem megfelelő alvást sajnos sokszor csak azok „privilégiumának” tekintjük, akik váltott műszakban, esetleg éjszakába nyúlóan dolgoznak. Ezután megkönnyebbülten felsóhajtunk és eszünkbe sem jut, hogy egyáltalán nem csak a kirívó esetek lehetnek érintettek.

 

Zajszennyezettség, fényszennyezettség, nem a testalkatunknak kedvező matrac, lefekvés előtti TV nézés, az alvásidő nemtörődöm kurtítása, túl sok koffein fogyasztása. Csak hogy néhányat említsek az egészséges pihenést befolyásoló hétköznapi problémákból.

 

Lássuk, mik ezek a következmények!

 

 • Szorongás, ingerlékenység, depresszió. A kevés alvás már rövid távon is romboló hatással lehet a közérzetünkre. Ennek tudatában, biztos megéri a kedvenc sorozatunk még egy részéért tovább fennmaradni? Ellentétben a miénkkel, a kitalált karakterek élete másnap is ugyanolyan minőségben folytatódik...
   
 • Elhízás. Gondoltad volna, hogy a nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás a diétád egyik legnagyobb ellensége? Milyen kár, hogy sokan nem tudják. Pedig ez lehetne a fogyókúra legédesebben teljesíthető része! Az összefüggésnek több oka is van. Egyrészt, ha később fekszünk le, nagyobb az esélye egy esti nasizásnak, másrészt észrevetted már, hogy fáradtan sokkal megengedőbben dobunk be a kosárba egy kalóriagazdag, egészségtelenebb ételt vagy italt?
   
 • A memória romlása, feledékenység. Azt biztos mindannyian tudjuk, hogy az agyunk éjszaka gondoskodik a napközben szerzett információk beépítéséről vagy éppen szelektálásáról. Ha keveset vagy szaggatottan alszol, az erre való képességünk hatékonysága csorbul. Tehát ha vizsgára készülünk, bármilyen tanulási folyamatban veszünk részt vagy csak nem szeretnénk idő előtt memóriaproblémákkal küzdeni, akkor figyeljünk oda az éjszakáink minőségére.
   
 • Nő a szívbetegségek kockázata. Az elhúzódó kialvatlanság szívünkre gyakorolt kedvezőtlen hatásai közismertek. Ha pedig stresszes életvitelt folytatunk és esetleg még a vérnyomásunk is magas, akkor érdemes elgondolkodni a mihamarabbi életmódváltáson.
   
 • Csökkenő libidó. Arról már fentebb esett szó, hogy az álmatlanság rossz kedélyállapotot, valamint ingerlékenységet, dekoncentráltságot okozhat. Ezek már önmagukban is csökkenő szexuális étvágyhoz vezethetnek, de a kialvatlanság még a tesztoszteronszintre is negatív hatással van, ami már egyértelműen összefügg a nemi vággyal.
   
 • Ráncok. A szervezetünk éjszaka regenerálódik. Nincs ez másképp a bőrünkkel sem, a fiatal hámsejtjeink is ilyenkor újulnak meg. Vagyis jobban mondva csak akkor újulnak meg ideális hatékonysággal, ha megfelelő feltételeket biztosítunk a pihenéshez. Azonban ha nem biztosítunk, akkor előbb-utóbb a megjelenésünk issza meg a levét. Bőrünk ugyanis veszít a rugalmasságából, petyhüdtebb, fakóbb és ráncosabb lesz. A „szépítő alvás” nem csak mítosz, nyugodtan építsük be a szépségápolási rutinunkba.
Az egészség megalapozása éjjel kezdődik

 


Hogyan lesz a matracodból éjszakai mumus

Az alvás minősége természetesen nagyon sok külső-belső tényezőn múlik. Azonban mivel a mi területünk a fizikai kényelem helyes megteremtése, ezért a következőkben ezt fogjuk górcső alá venni.

 

Bár az utóbbi években pozitív tendencia tapasztalható, egy, a testalkatunknak ergonómiailag megfelelő matrac beszerzése továbbra is sokaknál még várat magára. Ennek a hátteréről már számtalan alkalommal folytattunk diskurzust. Több ok is felsejlik, de a kemény matracok egészségügyi hatásairól szóló tévhit még mindig dobogós helyen áll.

 

Okoktól függetlenül azonban tény, hogy egy számunkra nem ideális matrac akár észrevétlenül is gyilkolhatja az alvással töltött óráinkat.

 

Sőt, bátorkodom azt mondani, hogy még az a jobbik eset, ha egy matrac érezhetően kényelmetlen, mert úgy talán hamarabb jutunk el egy kényelmesebb típusig. Sokszor viszont éppen csak annyira súrolja a kényelmetlen határát, hogy egyszerűen csak a rohanó világ természetes velejárójának tudjuk be az örökös fáradtságot.

 

De ha vagyunk annyira tudatosak – vagy már okoz akkora kellemetlenséget az ágybetétünk – hogy rászánjuk az időt a megfelelő fekhely megtalálására, akkor a következő pontban csokorba szedett bennfentes tippek ebben biztosan a segítségünkre lesznek.

 

Személyre szabott matracválasztási tippek

 

Először is fontos, hogy matracot semmiképpen se ajánlás alapján, vakon vegyünk. Persze ez a tanácsunk véletlenül sem vonatkozik a matracboltokra hivatkozó ajánlásokra, hiszen ha valamelyikről jót hallunk, bátran keressük fel!

 

De a típus kiválasztásánál mindenképpen őrizzük meg az autonómiánkat. Ugyanis előfordulhat, hogy a legjobb barátunk a memóriahabra esküszik, de ha mi például verejtékezőbb típusúak vagyunk, nyáron már átkozni fogjuk a döntésünket – vagy rosszabb esetben a barátunkat.

 

Ha már a kapcsolatoknál tartunk. Sajnos máig tartja magát a szokás, hogy a párok egy nagy, közös típusú matracon képzelik el a jövőjüket. Ez mind szép és jó, de a gyakorlatban már ott hibádzik, hogy a két fél általában jelentősen eltérő testsúllyal és -felépítéssel rendelkezik.

 

És amíg az egyikünknek lehet, hogy egy matrac keménysége meg se kottyan, addig a másik fél kénytelen lesz állandó forgolódással tölteni az éjszakát, hogy az újra és újra vállára nehezedő nyomástól óvja magát. Inkább válasszunk két különböző, de azonos magasságú és a testfelépítésünknek, igényeinknek ideális típust, mint hogy az egyik fél – vagy ne adj’ isten kompromisszumból mindketten – éveken keresztül rosszul aludjon.

 

Az egészség megalapozása éjjel kezdődik

 

Egy matracvédővel és lepedővel szinte észre sem fogjuk venni, hogy nem egyben van a matrac. Sőt, manapság már sok szaküzletben kérhetjük egy huzatba is a 2 eltérő típusú, de azonos vastagságú matracmagot.

 

Próba, próba, próba. Sokszor látjuk, hogy mennyire sokan érzik magukat feszélyezetten a bolti próba során, de ez sajnos elkerülhetetlen része annak, hogy végül jó döntést hozzunk.

 

Gondoljunk csak bele, nem éri meg kb. 10 év kényeztető pihenést kapni nagyjából 1-2 óra nyilvános próbálgatásért cserébe? Ráadásul tapasztalatból mondom, a második matrac után a legtöbben már le is vetkőzik a kínos érzéseiket!

 

Talán ez az egyik legfontosabb aranyszabály: olyan szaküzletben vásároljunk, ahol biztosítanak pénzvisszafizetési garanciát. Akármennyire is a próbával juthatunk legközelebb a matrac valódi érzetéhez, ez sem feltétlenül ad reális képet.

 

Több óra fekvés után például egy kemény matrac mindig (!) keményebbnek fog tűnni, ami a boltban – hacsak nem töltünk bent egy 8 órás műszakot – nem fog kiderülni. Persze azért általában érdemes körülbelül 1 hét esélyt adni az új fekhelyünknek, a szokatlanabb első napokkal is számolva, de ha ezután is úgy érezzük, hogy kényelmetlen és nem pihenünk rajta kielégítően, legyen talonban egy biztonsági esélyünk cseréhez folyamodni.

 


Matractípusok

Természetesen most csak a főbb alapanyagokra fogunk szorítkozni, hiszen ha ezen belül kitérnénk a piacon elérhető különféle kialakításokra is, akkor ez a cikk már könyv lehetne. De higgyük el, hogy kiindulásnak ez is éppen elegendő lesz, elvégre a túl sok információban könnyen el lehet veszni.

 

 • Hideghab: Nyugodtan állíthatjuk, hogy a fénykorát éli! Nem tudok olyan szaküzletet elképzelni, ahol ne kapjanak helyet a repertoárban. Hihetetlenül kreatív alapanyag, szinte bármilyen keménység és rugalmasság megvalósítható belőle. Ezenkívül sokszor az is előfordul, hogy a tervezés során még különböző, ergonómiai szempontból gondosan átgondolt precíz beirdalásokkal tökéletesítik a fekvőfelület kényelmét, formakövetését.
   
 • Memóriahab: Valaki esküszik rá, másnak viszont borsódzik tőle a háta. Valóban az egyik legmegosztóbb alapanyag, ami szinte senkit sem hagy hidegen. Az biztos, hogy aki rajong érte, az pont emiatt, a máshoz nem hasonlítható, egyedülálló és utánozhatatlan komfortérzete miatt szereti (bár itt megjegyezném, hogy egy ideje már hideghabból is létre tudnak hozni ebben a kategóriában versenyképes jelöltet). Aki viszont nem állhatja, az pont ugyanezekért a jellegzetes tulajdonságokért kritizálja. Egy fontos ellenérv mellett azonban valóban nem mehetünk el. Ez pedig, hogy könnyen felveszi a hőt, átmelegszik, így a verejtékezőbb típusú érdeklődőknek tényleg kevésbe ajánlott.
   
 • Latex: Talán azzal a felütéssel kezdeném, hogy a matractípus, amiről a legkevesebb helytálló információ kering a köztudatban. Személy szerint nagyon elfogult vagyok az irányába, de sajnos itthon még - igazságtalanul - kevésbé számít ismertnek az előző két alapanyaghoz képest. Pedig a latex formakövetése egyszerűen lenyűgöző és a memóriahabbal ellentétben az átszellőzése is egyaránt makulátlan. Mivel egyszerűen sajnálnám pár mondatba zárni a bemutatását, így akit bővebben is érdekelne ez a különleges fajta, az a következő cikkben olvashat róla még több érdekes információt: https://matracman.hu/latex-matrac/

 

 • Szivacs: Először is nagyon fontos leszögezni, hogy a habszivacs és a hideghab olyan messze vannak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. A továbbra is sok helyen kapható habszivacs egy jóval egyszerűbb, kevésbé tartós és komfortos típus. Mi egyértelműen a hideghabot ajánljuk.

 

 • Kókusz: Bár egy darabig az egyik legtrendibb matractípusnak számított, mostanában szerencsére veszített a népszerűségéből. Két tulajdonságával tudta felhívni magára a figyelmet: a keménységével és a természetességével. Nos, ebből az elsőre egy átlagos testalkatú fogyasztó esetében egyszerűen semmi szükség (sőt, még káros is lehet), a második pedig több esetben csak egy üres marketingfogás volt. Hogy egy hasonlattal éljek, ha a hamburgerembe egy szelet paradicsomot rakok, attól még nem lesz egészséges. Akkor pedig pláne nem, ha ezt még ketchup formájában is teszem.

 

 • Zsákrugós matracok: Szerencsére már a legtöbb helyen felváltották az elavult bonell rugós matracok uralmát. A rugós matracok közül kétségkívül a legkorszerűbb technika. Különálló rugókból áll, amelyek egyrészt biztosítják, hogy forgolódás esetén ne az egész matrac felülete hullámozzon át, másrészt típustól függ, de megfelelő rugószám és kialakítás mellett remek formakövetés érhető el.

 

Ha szeretnél a matracok és az egészséges alvás kapcsolatáról még többet megtudni, esetleg érdekelne hogy melyik fekhely lenne számodra a legtestreszabottabb, akkor további információért látogass el az oldalunkra:

 

https://matracman.hu/

 

Jó pihenést kívánunk!

 

Az egészség megalapozása éjjel kezdődik

 

 

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Ajándék éjszaka 4=5!

Töltsön 5 pihentető éjszakát Cserkeszőlőn, és ebből 1 éjszakát fürdőbelépővel ajándékba kap! Foglaljon most! Megnézem