Aktuális akciók
Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba Szilveszterezzen fürdőbenSzilveszterezzen fürdőben További ajánlatok

Az ősz gyöngyszeme, a gesztenye

2018. 10. 18. 07:50
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Ehetjük sült, vagy főtt formában, készíthetünk belőle gesztenyepürét, vagy süteményeket, mézeket és lisztet is, de amiért leginkább szeretjük, az az, hogy cukorbetegként is bátran fogyaszthatjuk, serkenti agyműködésünket, és immunrendszerünk egészségéért is sokat tehet.

Segít a cukorbetegség megelőzésében

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a magas rosttartalom fontos szerepet játszhat a cukorbetegség szabályozásában, megelőzésében és kezelésében egyaránt. A magas rosttartalmú élelmiszerek, mint például a gesztenye, alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételnek minősül, ami azt jelenti, hogy felszívódása hosszan tartó, így nem okoz kiugró vércukorszinteket. A vegetáriánusok számára a gesztenye az, ami segíthet, hogy fedezni tudják a megfelelő mennyiségű B-vitamint.

Felpörgeti az immunrendszert

A C-vitamin és más antioxidáns vegyületek magas koncentrációja ad ideális lendületet az immunrendszernek. A C-vitamin nemcsak a fehérvérsejtek termelését serkenti, hanem antioxidánsként is hat, amivel semlegesíti a szabadgyököket. Az antioxidáns vitaminok közé tartozik az A-, a C- és az E-vitamin, ezek közül mindegyik megtalálható a gesztenyében. Egy csésze gesztenyében 37,2 mg C-vitamin van, ami a napi bevitel 62%-a.

Erősíti a csontokat

100 gramm gesztenye kb. 30 százalék rezet tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a csontok ellenálló-képességének növeléséhez, valamint segíti a vörösvérsejtek szaporodását. A réz rendkívül fontos a csontnövekedés és fejlődés szempontjából. A magnézium kiváló a csont ásványianyag-sűrűségének növelésére.

Enyhíti az emésztési problémákat

A gesztenye a "diófélék" közül az egyik legmagasabb rosttartalommal rendelkezik, aminek köszönhetően szabályozza a bélmozgást és megakadályozza a gyulladásokat. Csökkenti a koleszterinszintet, megelőzi a székrekedés kialakulását.

Serkenti az agyműködést

Ahogy a diófélék többsége, úgy a gesztenye is gazdag B-vitaminokban (például folsav, B2-vitamin, tiamin), amelyek elengedhetetlenek a megfelelő neurológiai fejlődéshez és működéshez. Továbbá a gesztenyében lévő kálium növelheti az agy vérellátását, és elősegítheti a jó idegrendszeri egészséget, ezáltal fokozva a koncentrációt és a memóriát.

Megelőzhetjük a krónikus betegségeket

A krónikus betegségeket a szervezetben termelődő szabad gyökök okozzák. Ezek egészséges sejteket mutálhatnak, ami rákot és számos krónikus betegséget okozhatnak. Naponta egy marék gesztenyével azonban növelhetjük szervezetünk védelmét, a gesztenye mangán tartalmának köszönhetően. Csökkenthetjük a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is.

Csökkenti a vérnyomást

A gesztenye a magas káliumtartalomnak köszönhetően növeli a véráramlást és felszabadítja a megfeszített vérerek és artériák feszültségét. Ez a vérnyomáscsökkentés elősegítheti a szív- és érrendszeri egészséget, és csökkentheti a szívroham és stroke kockázatát.

Javítja a szív egészségét

Sokan úgy gondolják, hogy a diófélék a zsírtartalmuk miatt nem egészségesek, de a valóságban a testünknek számos zsírra van szüksége a normális működéshez. Ezek a jó zsírok, amelyek a gesztenyében magas koncentrációban találhatók, segítenek a koleszterin egyensúlyának csökkentésében, a szervezet gyulladásának csökkentésében és a vérrögképződés kialakulásának csökkentésében.