Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Beindult a harc a pollenek ellen – mi is győzhetünk

2022. 05. 13. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Hosszú várakozás után lassan végre megérkezik a jó idő, zöldülnek az erdők, egyre színesebbek a rétek, ez mindenkit boldoggá tesz. Azonban ahogy „nyílnak a völgyben a kerti virágok”, úgy nő az álmatlanul töltött órák száma és a zsebkendőfogyasztás a pollen allergiásoknál. Jön a tüsszögés, a szemviszketés, a torokkaparás és a fáradékonyság.

Nem csak a modern világ betegsége

Bár az allergia az utóbbi 30 évben lett népbetegség és mindenki korunk hozadékának tartja, a betegség már az ókorban is megkeserítette az érintettek életét. Menész egyiptomi fáraónak például messziről el kellett kerülnie a méheket, Britannicust pedig az uralkodástól fosztotta meg az erős könnyezés és orrfolyás, ami miatt képtelen volt lovagolni, így császárrá sem válhatott.  A középkorban is állandó szereplő volt az allergia, rózsaláz néven már 1565-ben írt róla egy olasz anatómus. Háromszáz évvel később Angliában pedig már „nyári gyulladásként” emlegették a betegséget és kimutatták, hogy a szénanáthát a pollenek, a virágporszemek okozzák.

Kis odafigyeléssel javíthatunk pozíciónkon az allergia ellen

Az allergia évről évre támadásba lendül, de bizonyos életmódbeli változásokkal és speciális kezeléssel ma már nagyban enyhítheti a tüneteket. Aki megfogadja a most következő tanácsokat, csatát nyerhet a támadó pollenekkel szemben.
1. Amennyiben a gyógyszeres kezelést választja, mindig kérje orvos segítségét a megfelelő készítmény kiválasztásához! Nem érdemes mások által ajánlott „csodaszerekkel” próbálkozni, hiszen ezek akár ronthatnak is az állapotán.
2. A legtöbb allergia elleni gyógyszert megelőzésre fejlesztették ki. Ahhoz, hogy hatásos legyen, már az allergiás időszak előtt kezdje el, majd pedig az egész szezon alatt használja a készítményt.
3. Minél többször mosson kezet és arcot, valamint mossa meg minden nap a haját, hiszen így könnyebben és biztosabban megszabadul a virágportól. Bármilyen kellemes illatúak is a szabadban szárított ruhák, ágyneműk és törölközők, aki allergiás, inkább a lakásban teregesse ki azokat.
4. Ha sok időt tölt az autóban, érdemes beruházni egy pollenszűrővel ellátott klímaberendezésre. Ha erre nincs lehetőség, akkor se hagyja folyamatosan lehúzva az ablakot, inkább időnkét gyorsan szellőztesse ki a kocsit.
5. Szeles, napos időben, amikor az átlagosnál magasabb a levegő pollentartalma, ne menjen kirándulni, biciklizni, kocogás helyett válassza inkább a konditermet.
6. A legtöbb pollen a délutáni órákban van a levegőben, így jobb, ha késő este szellőzteti a lakást.
7. Maradjon minél többet zárt helyen, és ne aludjon nyitott ablaknál.
8. Kerülje pollenallergén növények kivonatát tartalmazó teák és kozmetikumok (például a csalán vagy a kamilla) használatát. Hasonló a helyzet a különféle virágmézek fogyasztásával kapcsolatban is.
9. Az orvos által javasolt orrcsepp használata mellett jól teszi, ha orrjárataid mindennap jól átmossa tiszta vízzel, vagy sós vízzel.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...