Chia – csodaszer minden esetre
Néhány éve új csodaszer harcol a „az egészséges élelmiszerek királya” kitüntető címéért. A neve chia mag és kevés vetélytársa van, ha a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásokat mérlegeljük.
A spanyolok majdnem kiirtották
A chia növény az aztékok és maják egyik fő élelmiszere volt a kukorica és a babfélék mellett. Annyira értékes volt, hogy a feljegyzések szerint a spanyol hódítók - látva népszerűségét - megpróbálták kiirtani, hogy ezzel is hozzájáruljanak a leigázás sikeréhez. Főként a magját használják, de a levele is ehető. A chia mag főzés, sütés hatására sem veszti el antioxidáns tartalmát, mint a legtöbb zöldség és gyümölcs. Gluténmentes diétába is könnyen beilleszthető.
Kiváló tápanyagforrás
A chia kiváló forrása az esszenciális zsírsavaknak, optimális az omega-3 és az omega-6 aránya. Vegetáriánusok, vegánok számára a halolaj helyettesítője lehet. Oldható és oldhatatlan rostok gazdag forrása, de ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható. Nagyon jó az antioxidáns pótlására is, ami a szabadgyökök megkötése mellett az eltarthatóságát is segíti.
Gyógyítás és megelőzés egy kicsi magban
A chia magban található omega-3 többek között az immunrendszer működéséhez szükséges. Különösen fontos szív- és érrendszeri betegségek esetén, csökkenti a koleszterinszintet, vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású, javítja a koncentrációs képességet. Szükséges az agy- és idegsejtek, valamint a látóhártya működéséhez. Az omega-6 a cukorbetegség mellékhatásait csökkentheti, az anyagcserét hatékonyabbá teszi, javítja a bőr, a köröm és a haj állapotát. Az oldhatatlan rostok miatt lassan emésztjük meg, így alacsonyan tartja az inzulin szükségletünket, és emésztésjavító hatása van, a tápanyagoknak is van idejük felszívódni. Teltségérzetet okoz, ami segíthet a fogyni vágyóknak is. "Mellékhatásként" pedig - a gazdag ásványianyag-tartalomnak köszönhetően - feltölt energiával. A rostok is hozzájárulnak a vércukor- és koleszterinszint csökkentéshez. Az antioxidánsok lassítják az öregedés folyamatát, csökkentik a krónikus betegségek tüneteit, szabadgyök-lekötő képességük révén rákmegelőző hatással is bírnak.
Hogyan használjuk
A chia mag kiválóan beilleszthető étrendünkbe. Beáztatva gél állagúvá válik, használható tojás helyett süteményekbe, akár kenyerekbe, palacsintákba is. Készülhet belőle jégkrém, puding, chia zselé vagy kása, de sűríthetünk vele levest is. A lehetőségek száma szinte végtelen. Ledarálva a liszt egy részét is kiválthatjuk vele, de egészben szórhatjuk müzlire, salátákra.