Aktuális akciók
Szezonindító fürdőzésSzezonindító fürdőzés Nyári akciókNyári akciók További ajánlatok

Egészségesebb karácsonyi nassolnivalók és ünnepi italok

2018. 12. 22. 19:22
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Ezen a karácsonyon legyünk kreatívak a konyhában, alkossunk remekműveket gyümölcsökből, sajtokból, almából, készítsünk egészségesebb ételeket, és válasszunk hozzájuk különleges reformitalokat, ezzel megelőzve a plusz kilókat.

Karácsonyfa a tányéron

Készítsünk egészséges reggelit zöldségekből, karácsony reggelén, variáljuk meg a zellert, a sonkát, a sajtot, és a sárgarépát, hogy karácsonyfa alakot mutasson, így hozva meg a gyerekek kedvét hozzá. Desszertnek mézeskalács és szaloncukor helyett alkossunk kiviből és bogyós gyümölcsökből is karácsonyfát.
Alternatív, ünnepi módon tálalhatjuk legfinomabb borainkhoz a hideg sajttálat, paradicsomokkal, és szépen felkockázott sajtokkal.

Néhány édességötlet a vendégeknek

Fagyasztott csokis banán: Vegyünk 4-5 darab banánt, szeleteljük kisebb darabokra, tegyünk bele egy pálcikát, fagyasszuk le, forgassuk meg olvasztott étcsokiban és utána színes cukorkákban.
Diákcsemege: Ez a népszerű keverék diófélékkel, magvakkal, mazsolával és étcsokoládé darabokkal tálalva óriási lendületet ad, mivel magas rost és ásványi anyagtartalmú eledel.
Gyümölcsös parfé: Tojással, tejszínnel készül, különféle gyümölcsökkel vagy csokoládéval, olajos magvakkal keverve. A vaníliaparféhoz 2,5 dl habtejszínre, 2 tojásra, 7,5 dkg porcukorra, és 1 rúd vaníliára van szükség. A friss tojásokat, és a cukrot, elektromos habverővel gőz felett néhány perc alatt habosra keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a tojáshabba forgatjuk. Az így kapott krémet az előkészített őzgerincformába kanalazzuk, tetejét frissen tartó fóliával lefedjük. 6 órára betesszük a mélyhűtőbe, és díszesen tálaljuk.
Fahéjas sült alma: Megsüthetjük önmagában vagy töltve, édesíthetjük mézzel vagy kínálhatjuk vaníliaszósszal. Távolítsuk el a magházát, az üregbe tegyük a kívánt tölteléket, és süssük 25-30 percig.
Egészségesebb karácsonyi nassolnivalók és ünnepi italok
Ezen kívül készíthetünk még adventi püspökkenyeret és mézeskalácsot banánnal, gluténmentes termékekkel, gesztenyegolyót nyírfacukorral, karácsonyi pohárkrémet zabkeksszel, vagy akár sütőtökös-fahéjas zabkekszet.

Ünnepi italok megreformálva

Tojáslikőr, tojás nélkül: A vegán tojáslikőrhöz szükségünk lesz 2 csésze szójatejre, 1 kávéskanál szegfűszegre, szerecsendióra, fahéjra, negyed csésze brandyre, és 2 teáskanál juharszirupra, amiket botmixerrel összekeverve már el is készült
Fűszeres puncs alkohol nélkül: 2 evőkanál fekete tea, 6,5 dl víz, 3 evőkanál málnaszirup, 2 dl narancslé, 2 evőkanál citromlé, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék szükséges ehhez a finom italhoz. Először le kell főzni a fekete teát, majd hozzákeverni a többi hozzávalót, ezután mézeskalács keverékkel ízesíthetjük.
Egészségesebb karácsonyi nassolnivalók és ünnepi italok
Mézeskalács smoothie: 2 kivi, 1 narancs, 1 kis méretű gránátalma, 1 evőkanál vaníliás nádcukor, fél teáskanál őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szegfűbors, szegfűszeg, csillagánizs és kardamom a hozzávalói. Meghámozzuk, szeleteljük a kivit, és a narancsot, majd összekeverjük őket. Kettévágjuk a gránátalmát, és kiszedjük belőle a magokat. Botmixerrel átforgatjuk őket, hogy elváljanak a gyümölcshústól, majd leszűrjük. A magot kidobjuk, a lét hozzáadjuk a narancshoz meg a kivihez, majd megszórjuk a cukorral és a fűszerekkel. Botmixerrel pépesítjük. Hidegen tálalhatjuk.
Képek forrása: tastykitchen.com (nyitókép), superhealthykids.com, sylwiapietruszka.com (galéria), mindmegette.hu (sült alma), daringgourmet.com (puncs)