Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Egy forró ital a forróságban? Higgyék el, jó ötlet

2022. 07. 14. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
A hirtelen érkező melegben nem vágyunk semmi másra, csak egy pohár jéghideg vízre, üdítőre vagy sörre… De gondolták volna, hogy egy forró teával talán többre megyünk?
Megállíthatatlanul közelít a forróság, előkerülnek a lenge ruhák, kinyitnak a teraszok és kartonszám fogy az ásványvíz a boltokból. Eláruljuk, miért jó ötlet forró italban is gondolkodni, ha hűsíteni akarjuk szervezetünket.

A forró ital hosszú távi megoldás

Első hallásra furcsának tűnhet a forró tea gondolata, hiszen ahhoz vagyunk szokva, hogy a melegben valamilyen hideg folyadékot igyunk. Rövidtávon a hideg italtól valóban jobban érezzük magunkat, talán kevésbé izzadunk néhány percig, de ezt követően a kevesebb izzadtság miatt a szervezet hő leadása gyengül, ami a testhőmérséklet megemelkedéséhez vezet, tehát még tikkasztóbbnak érezhetjük a forróságot. Amikor a nyári melegben, vagy valamilyen megerőltető tevékenység közben forró folyadékot iszunk, tulajdonképpen becsapjuk az agyunkat: a receptorok érzékelik a szájban és a gyomorban a belső hő emelkedését, erre válaszul az izzadságmirigyek azonnal működésbe lépnek. A folyamat azért hűsít, mert a „mesterségesen” kiváltott verejtékezéssel néhány perc alatt több hőtől szabadulunk meg, mint amennyivel a testhőmérsékletünk a forró ital hatására megnőtt. Nem véletlen, hogy a sivatagi országokban előszeretettel fogyasztanak frissen főzött teát.

Gondoskodni kell a kipárolgásról is

A kanadai University of Ottawa kutatói kerékpárosok részvételével vizsgálták a forró italok testhőmérsékletre gyakorolt hatását. Megállapították, hogy azok a kerékpárosok, akik forró vizet ittak kevesebb hőt tároltak a szervezetükben, mint a hideg vizet kapók. A tudósok szerint az izzadást a nyelőcsőben és a gyomorban található receptorok indítják be, valamint megjegyzik, hogy a forró víz hűsítő hatása csak megfelelő körülmények között érvényesül: akkor, ha biztosított az izzadság teljes elpárolgása. Zárt, műszálas ruhában, amikor az izzadság nem tud távozni, nem érdemes a forró italokkal próbálkozni, mert a fülledtséggel többet ártunk, mint használunk a szervezetünknek.

Ha hideg, akkor se legyen benne cukor

Ha pedig hideg ital, legjobb a víz, az ásványvíz, esetleg a frissen préselt, cukor nélküli gyümölcslé. A helyzettől is függ, mi a legmegfelelőbb ital, manapság az emberek nem szívesen nélkülözik az oly népszerű, jóízű üdítőitalokat. Ez nem feltétlenül baj, érdemes azonban odafigyelni arra, hogy mint ahogy nem eszünk reggelire, ebédre és vacsorára is csokoládét, vagy egyéb édességet, ugyanúgy helytelen, ha egész nap csupán különféle üdítőitalokkal oltjuk szomjunk. Legyenek hát ezek is olyanok, mint az édességek, alkalmankénti finomságok, és ne fő szomjoltók. Köztudott, hogy a kóla, és az egyéb szénsavas üdítők egyik fő komponense a cukor, de azt már csak kevesek által ismert, hogy a dobozos gyümölcslevek is nagy arányban tartalmaznak cukrot. Ezért az alacsony gyümölcstartalmú üdítők szintén nem ideálisak egész napi fogyasztásra, bár a kóla jellegű italoknál mindenképpen előnyösebbek. Az ásványvizeket ízesíthetjük különféle gyümölcsökkel és zöldségekkel, dobhatunk bele epret, málnát, uborkát, de nagyon jó frissítő a mentás, bodzás, vagy citromos, cukormentes limonádé is.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...