Egye szépre a haját
A hajunk szépsége – bőrünkhöz hasonlóan – nagyban múlik az egészségünkön. Ha nem eszünk rendesen, az külsőleg is gyorsan meglátszik.
Az alábbi vitaminok és ásványi anyagok kellő mennyiségű bevitelével nagy lépést tehetünk a csillogó, egészséges hajért.
Fehérjék
Mivel a haj tulajdonképpen fehérjékből épül fel, ezért természetes, hogy a haj erőssége nagy mértékben ezen múlik. A fehérje-szegény diéta hajhulláshoz vezethet. Fogyasszunk sok fehér húst, halat, tejtermékeket, tojást. Ha vegán életmódot folytatunk, együnk olajos magvakat, zabot, brokkolit és borsót.
Vas
A hajhagymák megfelelő működéséhez sok vasra van szükség. Ha csökken a vas mennyisége a szervezetben, az felborítja a haj növekedési ritmusát és szintén hajhulláshoz és a hajszálak elvékonyodásához vezethet. A vasat elsősorban vörös húsban, csirkében, halban, májban találni. A vegetáriánusok fogyasszanak sok lencsét, spenótot és más zöld leveleseket.
C-vitamin
A C-vitamin segíti a vas felvételét, így a vas és C-vitamin tartalmú ételek együttes fogyasztása a legoptimálisabb. Erre a legjobb forrás az áfonya, a szeder, a kiwi, a narancs, a brokkoli vagy az édesburgonya.
Omega-3
Az omega-3 zsírsavak fontosak a szervezet számára, viszont saját maga nem képes ezek termelésére, ezért kizárólag étkezés során tudunk hozzájuk jutni. A hajunk egészségéhez annyiban járulnak hozzá, hogy olyan olajokat tartalmaznak, amik hidratálják a fejbőrt és a hajszálakat. Olajos halakban találhatók elsősorban, lazacban, heringben, szardíniában, a növények közül pedig az avokádóban, tökben és dióban.
Cink és szelén
Ezek az ásványok a fejbőr egészségéért felelnek, és csökkenő mennyiségük száraz, korpás fejbőrt eredményezhet. Osztrigában, marhahúsban és tojásban is nagy mennyiségben találhatóak, a vegánok pedig teljes kiőrlésű gabonákból, zabból, kakaóbabból (a magas kakaótartalmú porok és csokik is jók) és gombából nyerhetik ki őket.