Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

El sem hinné, mi mindenre jó a szőlő

2015. 09. 13. 20:41
Szerző: Werkner Anita  Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
A szőlő tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, antioxidáns hatású, ráadásul hazánkban szinte mindenütt megterem.
Az őszi gyümölcsök koronázatlan királya a szőlő; Magyarországon számos fajtája fellelhető. Mind folyékony, mind pedig szilárd halmazállapotában is nagyon egészséges – természetesen ésszerű keretek között fogyasztva.
A szőlő, ahogy azt kellemesen édeskés íze is jelzi, jelentős hatást tud gyakorolni a vércukorszintre, ezáltal képes gyorsan felfrissíteni a fáradt szervezetet. Ennek következtében fokozott szellemi munka idején kifejezetten hasznos egy kis szőlőt fogyasztani, de az elvesztett izomenergiát is jól tudja pótolni.
A szőlőben fellelhető vitaminok és ásványi anyagok közül ki kell emelni a foszfort, a kalciumot, a káliumot, a magnéziumot, a cinket és a szelént – ezek ugyanis jelenetős mennyiségben fordulnak elő az őszi gyümölcsben. Továbbá a szőlő B1-, B2-, C- és K-vitamin-, folsav- és biotintartalma is számottevő.

Borként és olajként is egészséges a szőlő

A benne található rezveratrolnak és kvercitinnek köszönhetően a szőlő antioxidáns hatású, vagyis segít megszabadulni a szabadgyököktől. A bogyók az emésztőrendszerünkre is jótékony hatással vannak, ugyanis a bennük található élelmi rost egyaránt segíti a bélműködést és az emésztést. A benne felelhető jelentős mennyiségű víz miatt, jól oltja a szomjat, emellett vizelethajtó hatással is bír.
A szőlő vörösborként fogyasztva is jót tesz az emésztésnek, napi egy-két deciliter ajánlható székrekedés megelőzésére és kezelésére is. A vörösbor emellett gátolja a vérrögök kialakulását, illetve fokozza az értágító hatású nitrogén-oxid termelését. A boron kívül érdemes szőlőlevet, mustot vagy lekvárt fogyasztani, de még a szőlőmagolajnak is vannak jótékony hatásai.
Az olajat hidegen préselik, így szinte teljesen megőrzi tápanyagtartalmát, különösen gazdag E-vitaminban. Mivel jellemzően többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, ennek a kedvező összetételnek köszönhetően kis mennyiségben fogyasztva is jótékonyan hat az ideg- és az érrendszerre. A szőlőmagolaj remek alapanyaga a salátaönteteknek és pácoknak.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...