Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Érdekes természetes gyógymódok a nagyvilágból

2023. 04. 25. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Van egy mondás, miszerint nincs nagyobb szeretet, mely őszintébb az étel szereteténél. Számos ókori kézirat állítja, hogy vannak élelmiszerek, gyógynövények, fűszerek, melyek enyhítik a betegségek tüneteit, elpusztíthatják a tumorsejteket, gyulladásgátló hatásúak, de van, melyből ha sokat fogyasztunk, akár halálos is lehet. Olaszországtól Indiáig mutatjuk a legjobb „csodaszereket”.

Tömjén Ománból

Az ókori világ egyik legfontosabb import luxuscikke kétségkívül a tömjén volt. Ománban Dhofar tartományban világörökségi helynek tekintik a tömjének földjét, ahonnan indult a kereskedelem. A sárgás-vöröses színű tömjén elsősorban gyantát, és illóolajokat tartalmaz, ha felhevítjük, fűszeres illatot terjeszt. Fertőtlenítő, sebgyógyító, feszültségoldó hatásáról ismert, az ízületi fájdalmakat is csillapíthatja. A Leicesteri Egyetem legfrissebb tanulmánya szerint a tömjén elpusztíthatja azokat a tumorsejteket, amiket nehezen tudnak kezelni az orvosok. A petefészekrák leküzdésében is segítenek azok az aromás anyagok, amiket a tömjén áraszt. Olaját vizelethajtóként, köptetőként, gyulladás gátlóként, antidepresszánsként használják. Érdekes tény még, hogy Svájcban gyógyszernek ismerik el a tömjénből készült termékeket.

Sáfrány Iránból

Hasonlóan a tömjénhez, a jóféle sáfrányról is elmondható, hogy voltak korok, mikor még az aranynál is értékesebb volt ez a fűszernövény, de értékét egész jól tartja manapság is, hiszen a legdrágább fűszer a világon és Irán egyik legfontosabb exportcikke is. 45 dkg ára 2000-10.000 dollár között mozog, nem véletlen nevezik „vörös aranynak”. Ez az ország adja a sáfránytermelés 90%-át. Miért is olyan értékes? Valószínűleg azért, mert évente egyszer, egy hét alatt lehet a krókuszok bibeszálát learatni. - írja a Euronews. Nem csoda, hogy iráni éttermekben alig kapni olyan ételt, vagy akár teát, ami ne tartalmazna egy kis ínyenc sáfrányt, jellegzetes illata mellett gyógyító hatásáról is ismert. Védi a szívet, antidepresszáns, idegnyugtató, csökkenti a koleszterinszintet, segíthet a látásproblémákkal küzdőknek, és köhögési rohamokra is használható. Nagy mennyiségben azonban mérgező és halálos is lehet.

Olívaolaj Olaszországból

Az olajfák földje egyértelműen Olaszország, az olívaolaj legnagyobb exportőre, és az olasz konyha elengedhetetlen, kihagyhatatlan kelléke. Az omega zsírsavak gazdag forrása, úgy, ahogy a káliumnak, cinknek, vasnak, és különböző vitaminokban: E, D, K-vitaminoknak. Hozzájárul az egészséges agyműködéshez, a szív egészségéhez, illetve népszerű a haj és a bőrhidratálásban. Kutatások szerint, a rendszeres olívaolaj fogyasztása csökkenti a stroke kockázatát, szabályozza a koleszterinszintet, D-vitamin tartalmának köszönhetően a csontjaink egészségesek maradnak, és gyulladásgátló hatásáról is ismert.

Ánizs Egyiptomból, Szíriából és Ciprusról

A Földközi-tenger mellékéről származó fűszernövény, az ánizs is fizetőeszköz volt még az ókori Keleten. Illóolajat, fehérjét és cukrot is tartalmaz, sokan főzelékek fűszerezésére, süteményekhez és sós tésztákhoz is használják. Italoknál kétségtelen, hogy a belőle készült likőrök a legnépszerűbbek. Kitűnő ellenszere a gyomorfájdalmaknak, serkenti az emésztést, idegerősítő, és vértisztító hatása is ismert. Kenőcsként segít eltüntetni a tetveket, és menstruációs görcsök kezelésére is használják.

Kurkuma Indiából

Az indiai konyha jól ismert színes fűszervilágáról, ilyen a kurkuma is. Különleges sárga színe, és kellemes íze miatt a keleti konyha egyik kedvenc fűszere. Indiában több ezer éve ismerik, ahol nem csak ételeiket ízesítik vele, hanem gyógyhatása miatt is széles körben kedvelt. Bőrbetegségek, pl. az akné gyógyítására használják, gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a szívbetegség kockázatát, nagyon jó hatással van az emésztésre, az ízületi fájdalmak gyógyítására, a rák kialakulását is segíthet megelőzni. Sárga színét a kurkumin nevű hatóanyag adja, aminek csodás hatását is tulajdonítják, ugyanis a kutatások szerint úgy viselkedik a szervezetben, mintha óvná az egészséges sejteket, emiatt immunerősítő hatása is nagyon ismert. Érdekes az, hogy Indiában nagyon elenyésző azok száma, akik hasnyálmirigy-gyulladás miatt kerülnek kórházba, így nem véletlen, hogy napi szinten megéri fogyasztani a fűszert, ahogy az indiaiak is teszik.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...