Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Ezekre figyeljünk terhesség alatt, ha fürdőzni megyünk

2022. 07. 22. 12:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség

Lehűlés várandósan – mit tehetünk? A várandósság egy nő életének egyik legszebb időszaka, ám ahogy haladunk előre a hetekkel, majd hónapokkal, megértjük, hogy miért nevezi a köznyelv terhességnek. Amennyire szép ez az állapot, annyira nehéz is, különösen a nyári hónapokban, hiszen a meleg rendkívüli módon megnehezíti a kismamák életét. Nyilvánvalóan fürdőzéssel lehet a legkönnyebben átvészelni a kánikulát, ám felmerül a kérdés, hogy ilyenkor is szabad-e ilyen kikapcsolódáson részt vennünk.
 

A nyári melegben nyilvánvalóan egy csobbanás esik a legjobban, legyen szó medencéről vagy bármilyen nyílt vízről. Ez természetesen nem minden esetben adott, hiszen nincs az ember nincs folyton medence vagy fürdésre alkalmas víz közelében. Az egyik megoldás az lehet, hogy egy hideg vizes törölközővel hűlünk le. Ez akár az irodában is működhet, ahogy a ventilátor és a légkondi is, de sok folyadékkal is segíthetünk magunkon, különösen, ha kellemesen hűvösek az italok. A folyadék a nyári hónapokban egyébként is kiemelten fontos, akár egy turmix, gyümölcsleves vagy jeges tea formájában vesszük magunkhoz.

 

Ha fürdőzni mennénk…

Természetesen ha a család nyaral, várandósan sem lenne jó kimaradni a jóból! Nem egyértelmű, hogy ilyen esetben mi a teendő, ugyanis a szakemberek jellemzően különbözőképpen vélekednek a kérdésről. Van, aki azt vallja, hogy a mesterségesen tisztított víz biztonságosabb, míg mások szerint a természetes vizekben lehet a legkönnyebben elkerülni a fertőzést. Tény, hogy egy esetleges fertőzés vetéléshez vezethet, ám ha a méhszáj zárt, a fertőzések esélye minimális.

Ha nekiduráltuk magunkat, hogy bemegyünk a vízbe, vannak olyan pontok, amikre mindenképpen érdemes odafigyelnünk, hogy egészségesek maradhassunk mi és a pici is.

 

A víz hőmérséklete

Arra minden alkalommal - férfiaknál, nőknél és gyerekeknél is - figyelni kell, hogy ne legyen túl hideg a víz. Sok esetben már érzékelteti az erejét a Nap, de a természetes vizek még 20 fok alatt vannak, ami nem a legideálisabb, ha fürdésről van szó. Várandósoknál nem a megfázás a legnagyobb gond, hanem a túl hideg víz által generált esetleges méhösszehúzódások, amitől legrosszabb esetben a szülés is beindulhat, akár idejekorán is. Ezt semmiképp sem érdemes megkockáztatni, úgyhogy várjuk meg, hogy a víz legalább 22 fokos legyen!

 

A víz minősége is fontos

Medence esetében ugyan klórral fertőtlenítik a vizet, ez gyengíti az immunrendszert, ami a kismamáknak kifejezetten káros lehet, hiszen a babának sem jó, ha egy lázzal járó vírusos fertőzés dönti ágynak az anyát. A legbiztonságosabb az olyan tisztított medence, amit csak a család használ. Természetes vizekben való fürdéskor érdemes kerülni a kisebb, de forgalmas vizeket. Ha esetleg megtörténik a baj, és immunrendszerünk gyengülése miatt elkapunk egy légúti fertőzést, a PCOS-vitamin hasznunkra lehet, ugyanis a benne található acetil-cisztein kiváló segítség köhögés és megfázás esetén.

 

Mindig kérdezzünk meg szakembert!

Nyaralás előtt mindig konzultáljunk orvosunkkal, hogy eredményeink alapján mehetünk-e medencébe vagy strandra. A terhesség elején elképzelhető, hogy nem fogja javasolni, de ezt jellemzően orvosa válogatja, és természetesen egyéni állapotunk. Ha nőgyógyászunk áldását adta a strandolásra, a saját és kisbabánk biztonságra érdekében érdemes megkérdezni a hotel vagy strand medencéinek fenntartóit, hogy klórral kezeltek-e a vizek, és hogy ők mit gondolnak, biztonságos-e a használatuk kismamák számára. Ugyan nyáron nem jellemző, hogy termálvízbe vágyjon az ember, várandósan ez még télen is tilos, ugyanis a magzatnak rendkívüli meleget jelent a termálfürdő.

 

Plusz védelem

Természetesen a védekezés nem áll meg a víznél, mert több dolog van, amire várandósan ügyelnünk kell strandoláskor. Ne tartózkodjunk túl sok időt a napon! Amellett, hogy el sem bírnánk viselni, kisbabánknak sem kellemes. Ugyan a strandon kapható ételek is rendkívül kecsegtetőek, mindent csak mértékkel fogyasszunk, különösen a cukorban gazdag fagylaltokat és palacsintákat, ugyanis könnyedén felboríthatja az inzulin-szintünket, ha napokig vagy hetekig túlzásba visszük az édesség fogyasztását. Az esetleges inzuliningadozásra is kiváló megoldást jelenthet a PCOS-vitamin, ami segíti stabilizálni az fel-le ugráló szintet.

Ugyan a fentiek ijesztőek lehetnek, pánikra nincs okunk! A terhesség valóban nem betegség, csupán egy megváltozott állapot, amihez igazodnunk kell. Ettől még élvezhetjük a nyarat és a vizet, csak arra kell odafigyelnünk, hogy jó emlék maradhasson!

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem