Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Ezt teszi a testünkkel az idegesség

2016. 09. 21. 19:50
Forrás: hazipatika.com
Egészség
Ha valami feldühít, akkor megváltozik a viselkedésünk: kiabálunk, esetleg csapkodunk, talán még káromkodunk is. Emellett pedig jó néhány változás is végbe megy a testünkben. Lássuk, melyek ezek!

Agy

Egy, a Harvard Egyetemen végzett kutatás kimutatta, hogy a vér besűrűsödésének következményeként kialakul iszkémiás stroke esélye az arra hajlamosaknál megháromszorozódik két órával egy dühkitörést követően. Ugyanez igaz a haemorrhagiás stroke-ra is, amely egy agyi verőér megrepedésével jár.

Szív

Ha elveszítjük az önuralmunkat, az nyolc és félszeresére növeli a szívroham esélyét a dühkitöréstől számított két órán belül - derült ki egy tanulmányból. A Berkeley Egyetem kutatásából pedig az derült ki, hogy azoknál, akik konfliktushelyzetben dühvel reagálnak, nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, mellkasi fájdalom, valamint egyéb szív- és érrendszeri problémák, betegségek.

Bőr

Sokan vörösödnek el, ha felidegesítik magukat, amely bőrproblémákhoz vezethet - például atópiás dermatitisz (krónikusan fennálló bőrgyulladás, amely bőrszárazsággal, gyulladással, intenzív viszketéssel jár együtt) kialakulásához. Ráadásul, ha még vakarózunk is, azzal csak súlyosbítjuk a helyzetet.

Tüdő

A Harvard Egyetem kutatása szerint azoknak, akikben sok a rejtett ellenséges érzés és harag, gyakran alulműködik a tüdejük. A kutatók úgy vélik, ennek az az oka, hogy a düh hatására termelődő stresszhormonok miatt gyakrabban gyulladnak be a felső légutaik.

Hát

Ha valaki nem adja ki magából a dühét, illetve stresszes helyzetben elnyomja az érzelmeit, az komoly hátfájdalmakat okozhat. Egy, az Emotion nevű szaklapban publikált tanulmány szerint a magukban mérgelődő embereknél gyakoribb a fájós hát, a merev nyak és ízületek, illetve az izomfájdalmak, görcsök kialakulása is.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...