Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Fertőzések és súlyos sérülések: mire vigyázzunk a strandon

2023. 06. 23. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Amikor berobban a kánikula, nem vágyunk semmi másra, csak lehűteni magunkat egy hűs vizű medencébe, vagy a Balatonba. Annak érdekében, hogy csak jó élményekkel térjünk haza, nem árt odafigyelnünk pár dologra!

Túl klóros a víz

Ugyan a klór a medencék fertőtlenítésére szolgál, de fontos figyelnünk a veszélyeire is. Amennyiben úgy érezzük, hogy túlságosan szárítja a bőrünket, hajunkat a túlklórozott víz, akkor inkább válasszuk a természetes vizeket a fürdésre. Ekcémás, bőrgyulladással küzdő, vagy allergiás emberek vannak leginkább veszélynek kitéve.

Fertőzések a lábon

Nem véletlen nevezik a leggyakoribb nyári fertőzésnek a lábgombát, ugyanis ha kihagyjuk a medencébe menés előtt a fertőtlenítő taposót, simán összeszedhetjük a medence peremén, vagy a zuhanyzóban lévő kórokozókat. Ha azt vennénk észre, hogy kezd hámlani, elfehéredni az ujjaink között, és nagyon viszket, akkor sürgősen vegyünk egy vény nélkül is kapható sprayt, amivel be tudjuk fújni az adott területet. Ha körmünk sárgulna, akkor körömgombával van dolgunk. Megelőzése nagyon egyszerű, hordjunk papucsot minden esetben, főleg ha érzékeny a lábunk, és hajlamos a fertőzésekre. Pancsolókban, gyerekmedencékben, ahol melegebb a víz, megszaporodhatnak a kórokozók, és ha egy kis víz kerül a szervezetükbe, akár hasmenés, vagy láz is előfordulhat nap végén. 

Ne felejtsük az alapvető szabályokat

Ha nem akarunk napszúrást kapni, inkább az árnyékban tartózkodjunk 11-15 között, és védjük egy kalappal fejbőrünket. Ha nagyon magasra emelkedik a testhőmérsékletünk, akkor már hőgutáról beszélünk. Ha nagyon melegünk van, vagy épp 1 órán át strandröplabdáztunk, akkor ne menjünk be felhevült testtel a hideg vízbe, hanem folyamatosan szoktassuk magunkat a hűs vízhez, máskülönben akár szívinfarktust is kaphatunk.

A tenger veszélyei

Akár életveszélyes is lehet a leggyakoribb tengerparti sérülésnek nevezett medúzacsípés. Érdekes, hogy az elpusztult állat is tud még csípni, vihar után pedig még többen vannak a parthoz közel. A legveszélyesebb a portugálgálya, melynek karjai 50-60 méteresre is megnőhetnek. Ha megcsíp, begyulladhat, bepirosodhat, és felhólyagosodhat az érintett terület, ami fejfájással, hányingerrel, szédüléssel is járhat. Az is elég kellemetlen, ha tengeri sünbe lépünk, így ahol sok van belőlük, érdemes védőcipőt felvennünk. Ha már beleléptünk, ecetes vízzel oldjuk fel, és úgy távolítsuk el a tüskét.

Nők problémái

Mivel a baktériumok szeretik a meleg, nedves helyeket, a vizes fürdőruhát minél előbb cseréljük ki szárazra. Ha több szénhidrátot fogyasztunk, az is hajlamosíthat gombás fertőzésekre. A tenger vize meg tudja állítani a kezdődő fertőzéseket, de ha otthon sós ülőfürdőt veszünk, az is segíthet.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...