Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Fogászati kezelés mint hosszú távú befektetés?

2022. 11. 16. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség

A magánegészségügyi szektor megerősödésével egyre népszerűbbek a költségesebb, de hosszabb távú eredményt biztosító konzerváló és esztétikai fogászati kezelések. Igaz ez azokra a beavatkozásokra is, amik egy-két évtizede még elérhetetlennek és kifejezetten luxusnak tűntek a magyar társadalom szélesebb rétegei számára. Az érdeklődés hiányát az anyagi terhek mellett a fogorvosi székkel szemben táplált szinte generációról generációra öröklődő irreális félelem is növelte.

Ez a tendencia tehát változni látszik, hiszen már nem csak a konkrét tünetek terhe alatt görnyedő páciensek fordulnak a halaszthatatlan egészségmegtartó eljárások felé, hanem a kifejezetten esztétikai célú kezeléseket is egyre többen veszik igénybe. Az okok a megváltozott társadalmi elvárások mellett (a hibátlan fogsor az igényesség szinonimájává vált) valószínűleg az orvosi célú technológia és a fájdalommentes szájsebészeti műtétek fejlődésében is keresendők. Nem beszélve az évekig, vagy bizonyos szolgáltatások esetében akár élethosszig tartó eredmények befektetésként való kezeléséről.

A leggyakrabban igénybe vett, megtérülő befektetésként tekintett kezelések között előkelő helyen szerepelnek a fogpótlások különböző típusai, a fogfehérítés és a fogászati héj készítése is.

 

Fogpótlás

Fogpótlásnak nevezzük azokat a különböző fogászati beavatkozásokat, amikor a beteg vagy sérült fog már nem megmenthető, illetve teljesen hiányzik. A hiányzó fog vagy fogak elsősorban esztétikai problémát jelentenek elszenvedője számára, ezért a korábbi évtizedekben a páciensek beavatkozás helyett hajlamosabbak voltak inkább megbékélni a problémával. Pedig fontos tudni, hogy a sérült vagy hiányzó fog nem csak a mosolyunkat teheti kevésbé megnyerővé! Egészségügyi kockázatot is hordozhat magában, hiszen a szomszédos fogak is túlterhelődhetnek, hamar elkophatnak, illetve be is dőlhetnek.

Fogpótlásra ma már számos modern eszköz és módszer közül választhatunk attól függően, hogy csupán egy letört fog pótlása, teljes fogpótlás vagy több egymás melletti fog pótlása szükséges.

 

A fogpótlás fajtái

 

Fogkorona

Korona készítésére abban az esetben van szükség, amikor mindössze egyetlen fog helyreállításáról van szó. Előfordulhat például, hogy egy gyökérkezelt fog elveszti a rugalmasságát, törékennyé válik, és szüksége lesz egy “védőburokra”.

 

Híd

A fogászati hidak segítségével egyszerre több fog pótlása is megoldható. A pillérfogakra építve akár két-három fog területét is lefedhető.

 

Fog implantátum

A fog implantátum vagy fogbeültetés egy viszonylag hosszadalmas, azonban életre szóló eljárás. Implantátumra akkor van szükség, amikor híd készítése nem lehetséges, mert például az egészséges fogak közötti foghiányt kell megszüntetni, ahol nem célszerű a híd érdekében lecsiszolni az ép fogakat, vagy több fog hiánya miatt híd építése nem megoldható, esetleg sorvégi foghiány áll fenn, netán fogaink nagy részét, vagy akár már mindet elveszítettük.

Fogászati kezelés mint hosszú távú befektetés?

A fogpótlás árak a hiányzó fogak számától és a technológiától függően változnak, de a korábban ismertetett tendenciához igazodva az esztétikus fogsor megteremtésére egyre többen tekintenek hosszú távon, a magán- és az üzleti életben egyaránt megtérülő befektetésként.

 

Fogászati héj

A hollywoodi mosoly titkaként is emlegetett fogászati héj igazi jolly joker a piacon, hiszen több problémát is egy csapásra orvosolhatunk vele. Amolyan azonnali fogszabályozásként működik, ugyanis a fogakra helyezett kerámia héj, vagyis a porcelán héj sérülések, zománchibák, lepattogzott élű, szabálytalan fogak és fogak közötti hézagok eltüntetésére is alkalmas, ráadásul tökéletesen illeszkedik a saját fogsorunk színéhez. Megfelelő ápolás mellett pedig akár élethosszig megőrzi a minőségét – így nem csoda, hogy a foghéj igénybevételére is sokan tekintenek befektetésként.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...