Fogyókúra- és vérnyomásbarát – hét érv a sütőtök mellett
A sütőtök az egyik legkedveltebb őszi csemege. Nemcsak jó ízű, de nagyon sok vitamint és antioxidánst tartalmaz. Jöjjön hét ok, amiért érdemes minél több sütőtököt fogyasztani!
Felhasználhatóságát tekintve rendkívül sokoldalú zöldség: készülhet belőle leves, mártás, ivólé, saláta, köret, sütemény, de fogyasztható egyszerűen puhára sütve is. Sőt, nemrég remek sütőtökös arcpakolást is ajánlottunk az otthoni wellness szerelmeseinek. Az alábbi hét tény most a gyakoribb felhasználási módja mellett szól.
1. Erőt ad a szemnek
Nagyon sok A-vitamint tartalmaz, amely megfelelő mennyiségben fogyasztva javítja a látást és védi a szaruhártyát. A sütőtök karotinokban is gazdag, amelyek lecsökkentik az öregedéssel járó pupilla elváltozások és a szürke hályog kialakulásának esélyét. A sütőtökben található antioxidánsok megvédik a retina sejtjeit a szabad gyökök okozta károsodásoktól.
2. Támogatja az immunrendszert
Nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz a sütőtök, amely serkenti az immunrendszer működését, így segít az őszi időben megküzdeni a fertőzésekkel. Ezen felül, a növényben található különféle ásványi anyagok is támogatják szervezetünk védekezési mechanizmusainak egészséges fenntartását.
3. Segíti az emésztést
Nagyon gazdag rostban, így a sütőtök az emésztést is segíti és hozzájárul a fontos tápanyagok felszívódásához, a leve pedig semlegesíti a gyomor savasodását. Naponta háromszor érdemes mézzel ízesített sütőtök levet fogyasztani.
4. Hozzájárul a diéta sikeréhez
A sütőtök kalóriában szegény és rostban gazdag. A rost hosszantartó teltségérzetet biztosít, ezzel csökkentve az étvágyat. Magas káliumtartalmának köszönhetően elősegíti a felesleges víz és só kiürülését és segíti a víztúlsúly csökkentését is. Az alacsony glikémiás terhelés visszaállítja a szervezet energiaegyensúlyát a nagyobb teltségérzetnek és a csökkent ételfogyasztásnak köszönhetően.
5. Várandósoknak is ajánlott
A pirított sütőtökmag terhes nők számára ajánlott, mivel számtalan a magzati fejlődést segítő tápanyaggal van tele. Emellett segítik az emésztést és a terhesség alatt előforduló hasi görcsöket is enyhítik. A sütőtök vasat is tartalmaz, amely megelőzi a vérszegénységet és oxigént szállít a magzathoz, emellett a koraszülés kockázatát is csökkenti. Mértékkel érdemes fogyasztani, mert túl nagy mennyiségben fogyasztva hasi kellemetlenségeket is okozhat.
6. Segít az izomépítésben
Remek választás a sütőtök egy kemény edzés után. Ezek a keményítőben és tápanyagokban gazdag ételek szénhidrátot szolgáltatnak, de a gyümölcsökkel ellentétben, először az izomglikogént töltik fel először. Egy pohár sütőtök lé is elegendő káliumot ad ahhoz, hogy visszaállítsa a szervezet elektrolit egyensúlyát egy-egy keményebb edzés után.
7. Szinten tartja a vérnyomást
Egy csésze főtt sütőtök a napi ajánlott C-vitamin szükséglet 20 %-át fedezi. Ezen felül a sütőtökben található A-vitamin segíti a szív, a tüdő és a vesék megfelelő működését. Magas rosttartalma szinten tartja a koleszterinszintet, ezáltal csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
Sokféleképpen felhasználható
A sütőtököt legtöbbször sütve szokták fogyasztani, pedig rengeteg más felhasználási módra lenne lehetőség. Krumplit kiváltható köret, püré is készülhet belőle alkalmanként, ez esetben rozmaringgal is lehet ízesíteni. A sütőtök krém, vagy a sütőtök leves nagyon finom téli eledel, aki egyszer megkóstolja biztosan rajongóvá válik. Magja pörkölve finom és egészséges "rágcsa", a tökmagolajat pedig salátákba használhatjuk. Otthon elkészíthető különlegesség lehet a töklekvár, vagy tökdzsem: cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel főzve.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...