Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Fűben, fában, vízben orvosság van

2016. 03. 21. 18:50
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Közeledik a víz világnapja, így egyre több szó esik a vízfogyasztás fontosságáról, szervezetünk folyadékháztartásában betöltött szerepéről. Vizeink azon csoportját amelyek nem szomjoltási célra használatosak, hanem gyógyhatásuk miatt fogyasztjuk, már jóval kevesebben ismerjük.
Számos olyan gyógyvizünk van, amelyek nem csak fürdő-, de ivókúrára is alkalmasak. Egy ivókúra átlagosan négy hétig tart, mely ­alatt a beteg fél-egy liternyi folyadékkal fogyaszt többet a meg­szokott mennyiségnél, mely átmossa a szervezetet. Ezen felül a vizek koncentrált, magas ásványisó tartalma segít a betegségek gyógyításában, egyes kialakuló tünetek visszaszorításában. Az ivókúra hatása függ a gyógyvíz kémia összetételétől és hőmérsékletétől is. Az igazoltan gyógyító hatású vizek rendszeres, hosszan tartó fogyasztásra nem alkalmasak és az ivókúrához is célszerű kezelőorvos vagy gyógyszerész tanácsát kikérni.

Alkalikus víz – ha rossz a gyomra ezt igya

Az alkalikus gyógyvizek főképp nátrium- és hidrokarbonát-ionokat, vagyis a szódabikarbóna ionjait tartalmazzák. Elsősorban gyomorsavtúltengés, gyomor-, bélhurut és légúti hurut esetén használják ivókúrára, vesekövesség esetén viszont kifejezetten ellenjavallt a fogyasztásuk. A legismertebb alkalikus víz a bükkszéki, amelyet Salvus néven forgalmaznak. Ezen felül Balfon, Gyopárosfürdőn, Gyulán, Makón és a szegedi Anna-forrásnál találunk ilyen típusú gyógyvizeket.

Szulfátos víz – székrekedés esetén

A szulfátos gyógyvizek közé tartoznak a glaubersós – mint például a Mira és a Hunyadi János –, illetve a keserűsós – Ferenc József – vizek. Mindhárom palackozva is kapható és kiválóan alkalmas székrekedés megszűntetésére. A keserűvizeket máj- és epebetegségek esetén is alkalmazzák, az enyhe glaubersós vizek pedig igen kedvezőek gyulladt, hurutos bélrendszer kezelésére.

Jódos-brómos víz – jódhiány pótlására

A jódos-brómos vizeket, például a Jódaquát jódhiányos betegségek, pajzsmirigy alulműködés esetén alkalmazzák. Ivókúrára csak igen kis mennyiségekben rendelik, mert erőteljesen befolyásolja a pajzsmirigy működését.

Kénes víz – emésztőszervi megbetegedések és másnaposság ellen

A leghíresebb kénes forrás, a parádi Csevicse gyógyvizét több mint 200 éve használják különféle emésztőszervi megbetegedések kezelésére. A víz összetételénél fogva egyaránt alkalmas savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségekben, valamint savhiányos gyomor- és bélhurutban. Elősegíti az emésztést, megszünteti a puffadást. Borokkal együtt fogyasztva megakadályozza a másnaposság kialakulását, másnapos állapotban fogyasztva pedig enyhíti, ill. megszünteti a másnapos gyomor nemkívánatos tüneteit. A gyógyvíz fontos szerepet tölt be az epebántalmak kezelésében és a légzőszervek idült hurutos állapotainál igen kedvezően hat.

Vastartalmú víz – vashiány okozta vérszegénység esetén

A vastartalmú vizeket a vashiány okozta vérszegénység esetén alkalmazzák ivókúrára. A parádi Clarissa forrás és a mohai Stefánia forrás is ilyen gyógyvizet ad.

Radioaktív víz – érszűkület, érelmeszesedés és magas vérnyomás kezelhető vele

A radioaktív gyógyvizek rádiumiont és rádiumemanáció-gázt tartalmaznak. Fürdő, belégzés és ivókúra formájában is hatásosak. Ezek a vizek értágító hatásúak, rendszeres alkalmazásukkal csökken a vérnyomás, enyhülnek az érelmeszesedéses végtagpanaszok. Serkentik az ivarmirigyek és a központi idegrendszerben a hipofízis mellső lebenyének működését is, de mellékvesekéreg-működés aktivitásának növekedését is tapasztalták. Ilyen vizeket találunk Egerben, valamint Budapesten a Rudas és a Gellért Fürdő egyes forrásainál.

Földes-meszes víz – a csontritkulás ellenszere

A földes-meszes vizek fő alkotórészei a kalcium-, a magnézium- és a hidrokarbonát-ionok, így hatékonyak lehetnek csontritkulás esetén. Ilyen forrást találunk Balatonfüreden, Csopakon, Kékkúton és Mohán.

Jó hír, hogy ivókúrára használható gyógyvizeink egy részét palackozzák is, így ezek gyógyszertárakban, drogériákban és nagyobb szupermarketekben is beszerezhetők.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...