Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Gyakori vizelés férfiaknál – mi lehet az ok?

2022. 08. 09. 09:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség

A gyakori vizelés és ezzel együtt a megnagyobbodott prosztata egy igen kényes téma. Ezzel kapcsolatban sajnos mindig fennáll egyfajta szégyenérzet a férfiaknál. Pont ez az oka annak, ami miatt a férfiak jelentős részének előrehaladott problémája lehet a prosztata megnagyobbodásával, hiszen nem keresik fel időben az orvosukat. Azonban az otthoni kezelésre is van megoldás, legalábbis addig, amíg nem komoly a probléma. Mit tehetünk a gyakori vizelés ellen, és milyen problémákat jelezhet a megnagyobbodáson kívül?

A gyakori vizelés okai

A gyakori vizelés és a vizelettartási problémák egyik vezető oka a férfiaknál egyértelműen a prosztata megnagyobbodás. Ezzel kapcsolatosan már hosszú évek óta hazánkban is igen komoly tájékoztatás folyik, hiszen itthon sajnos minden harmadik ötven feletti férfi szenved ettől a problémától. A gyakori vizelést az okozza, hogy a megnagyobbodott prosztata nyomja a húgyhólyagot, az akadozó vizeletürítés pedig a húgycső nyomására utal. A prosztata megnagyobbodást viszont több minden okozhatja. Nem csak az egészségügyi állapotunk romlása, de a gyulladás és a rendszertelen vagy teljesen hiányos szexuális élet is kiváltó ok lehet. Utóbbi esetben a nemi élet hiánya nagy eséllyel előidézheti a prosztata megnagyobbodását, és később akár a rák kialakulását is. Ebből adódóan, ha bármilyen jelét is észleljünk annak, hogy gyakrabban kell mosdóba szaladnunk vagy épp erős indokolatlan vizelési inger kerülget minket, forduljunk orvoshoz. Ilyenkor a szakorvosi segítség ugyanis elengedhetetlen, viszont e mellett az alább felsorolt gyógynövények is segíthetnek javítani az állapotunkat.

Gyakori vizelés férfiaknál – mi lehet az ok?

Mivel kezelhetjük a prosztata megnagyobbodást otthon?

Sokféle étrend-kiegészítő és tea áll rendelkezésünkre a prosztata megnagyobbodás hatékony kezeléséhez. Ezeket ma már szinte minden patikában és drogériában beszerezhetjük. A legismertebbek a szabalpálma (fűrész pálma) kivonatot tartalmazó készítmények. A szabalpálma csökkenti a prosztata gyulladását, és ezzel együtt a kínzó tüneteket is. Viszont véglegesen ez sem oldja meg a problémát. Ezért tehát érdemes lehet kúraszerűen többféle kiegészítőt is alkalmazni ilyenkor. A szabalpálma mellett jótékony hatással bír a Kisvirágú füzike, a zöld tea, valamint számtalan vitamin is segíthet a probléma kezelésében. A D-vitamin nem csak a gyulladás mérsékelésében lehet hatékony, de a rákos elváltozások esetén is nagy segítséget jelenthet. Több kutatás is kimutatta, hogy képes csökkenteni a halálos kimenetel kockázatát, valamint szedésével a daganatok is csökkenhetnek. Egy ideje már a kutatók is gyanakodnak arra, hogy sok esetben a prosztata rákot, illetve megnagyobbodást is a D-vitamin tartós hiánya okozza. Ezen kívül szintén pozitív hatást érhetünk el az E-vitamin, a szelén, a cink, valamint az omega-3 zsírsavak szedésével. Akármekkora mértékű vizelési problémát is tapasztalunk, érdemes a fenti vitaminokat elkezdenünk szedni, ugyanis ártani biztosan nem fogunk vele magunknak – viszont annál többet segíthetünk a helyzeten. Ugyanakkor nem csak gyógynövények és vitaminok léteznek a hatékony kezelésre. Ezen túl a különféle teakeverékek is sokat segíthetnek. Az ilyen teák alapja általában a Kisvirágú füzike, amelyet különféle hatását erősítő gyógynövényekkel egészítenek ki. Ezért az ilyen keverékeket általában mezei zsurlóval és csalánnal készítik. Fontos tudni, hogy a teák főleg a tünetekre hatnak, a problémát viszont nem oldják meg. A probléma gyökerének kezelésére mindenképp komplex – megfelelő vitaminokkal, gyógynövényekkel, étrenddel és orvosi javaslattal kombinált – kezelés szükséges. Ezen kívül a teljes életmódváltás szintén rendkívül fontos. A rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás és a kiegyensúlyozott lelkivilág mind jelentősen hozzájárulhat a teljes gyógyuláshoz. Ezért bármilyen mértékű is legyen a problémánk, ne adjuk fel, mindig van megoldás!

Források:

https://www.prosztata.eu/gyakori-vizeles/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Prosztata

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...