Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók További ajánlatok

Hat dolog, amit nem tudtunk eddig a D-vitaminról

2017. 01. 18. 20:10
Forrás: hazipatika.com
Egészség
Ha csodagyógyszernek tűnik a korábban olvasottak alapján, nyugodjunk meg, van alapja. A D-vitamin bizonyítottan csökkenti a rák, a szívroham és a korai elhalálozás esélyét, hogy a depresszióról már ne is beszéljünk. Vannak azonban kevésbé reklámozott előnyei is, amelyeket az alábbiakban részletezünk.
Ahhoz, hogy a lehető legtöbb egészségügyi előnyét élvezhessük, tanácsos napi 7000 nemzetközi egység D-vitamint fogyasztanunk – olvashatjuk a hazipatika.com-on. Milyen előnyökről van szó?

Rendben tartja koleszterinszintünket

A klimax utáni nők extra előnyt élveznek, ha megfelelő a D-vitamin bevitelük: jobb a koleszterinszintjük. Egy 2014-es tanulmány szerint azon nőknél, akik két éven át 1000 milligramm kálciumot és 400 IU-nyi D-vitamint szedtek naponta, 4.5 mg/dL csökkenést tapasztaltak LDL-szintjükben (ezt "rossz" koleszterinszintként is ismerjük). Ugyanakkor a vitamin pótlása a "jó", HDL- koleszterinszint elérésében is segít.

Csökkenti a méhmiómák kialakulásának esélyét

A méhmiómák olyan jóindulatú tumorok, amelyek az méh falaiban alakulnak ki. Mivel akár olyan nagyra is nőhetnek, mint egy grapefruit, ezért igen fájdalmasak és kellemetlenek lehetnek egyes esetekben - a kisebb méhmiómákkal pedig akár úgy is együtt élhetünk, hogy nincs is tudomásunk róluk. Egy 2013-as tanulmány szerint a D-vitamin fontos szerepet játszik ezek megelőzésében: a 35-49 éves korosztályban ugyanis a megfelelő D-vitamin-ellátottság 32 százalékkal csökkenti a miómák kialakulásának esélyét.

Lelassítja a hízás folyamatát

Bizonyos életkor után már fel sem tűnik nekünk, hogy hízunk-e, és hogy milyen tempóban tesszük mindezt. A D-vitamin fogyasztása segíthet lelassítani mindezt: a Journal of Women's Health szaklapban publikált tanulmány szerint négy és fél év alatt 1 kilogrammal többet híztak azon 65 év feletti nők, akiknél D-vitamin-hiányt állapítottak meg.

Látásunk is kevésbé károsodik

Ötvenéves korunktól kezdve látásunk is elkezd romlani az ún. makula-degeneráció, ismertebb nevén a szemfenék-meszesedés miatt. Ennek esélyét nemcsak életkorunk és génjeink befolyásolják, hanem életmódunk is: ha nem dohányzunk, edzünk és D-vitamint is rendszeresen fogyasztunk, kisebb eséllyel kezd el szemünk meszesedni. A University of Buffalo kutatói szerint majdnem 7-szeres az esélye a látásromlásnak a klimax után, ha nem pótoljuk a D-vitamint.

Jobb lesz az izmok teljesítménye

Felmérések szerint az idősebb generáció minden harmadik tagja legalább évente egyszer elesik otthon. Ezt azonban - egy amerikai kutatás szerint - mérsékelni lehet D-vitamin fogyasztásával: napi átlag 3300 nemzetközi egységgel felezni lehet az esés esélyét. A D-vitamin megfelelő mennyisége ugyanis jobb izomteljesítményt biztosít.

Még azt a bizonyos izomremegést is megszünteti

A D-vitamin egyik alapvető szerepe testünkben az, hogy működteti izmainkat és segít azok kálciumfelvételében is. Ennek hiányakor tapasztalhatunk apró izomproblémákat, -fájást, -görcsöket és izomremegéseket. Ha elkezdünk D-vitamint szedni, ezek igen gyorsan megszűnhetnek.